ההצהרה של הרצוג - והתגובות: נשיא המדינה הציג אמש (רביעי) את התוכנית שלו למערכת המשפט, ללא הסכמת הקואליציה והאופוזיציה. מתווה הנשיא קיבל כתף קרה מהממשלה, ונתניהו בראשה ביקר: "סעיפים מרכזיים רק מנציחים את המצב הקיים ולא מביאים את האיזון הנדרש". גם באופוזיציה לא נרשמה התלהבות, אך פתחו במתקפה: "תגובת הקואליציה למתווה היא ביזוי של מוסד הנשיאות".

בהודעה משותפת שפרסמו ראשי הקואליציה הם דחו את הצעת הנשיא. "פירושה ביטול מוחלט של השינויים הדרושים במערכת המשפט. היא חד-צדדית, מוטה ולא מקובלת", טענו. "ההצעה מתעלמת מבעיות השורש שהוצגו על ידי הנשיא בנאומו הראשון ואף מחריפה אותן. נפעל יחד כדי להביא מתווה טוב לאיזון אחראי בין רשויות השלטון".

מוקדם יותר הערב, התייחס נתניהו למתווה בהצהרה שנשא לפני יציאתו לביקור בגרמניה: "כל ניסיון להגיע להסכמה ולהידברות הוא בוודאי ראוי, ולכן נציגי הקואליציה הלכו ונדברו עם הנשיא פעם אחר פעם, בעוד שנציגי האופוזיציה לא היו מוכנים להתדיינות אחת אפילו", אמר. "הדברים שהציג הנשיא לא הוסכמו על ידי נציגי הקואליציה".

הנשיא הרצוג מכריז על "מתווה העם" (צילום: לע"מ)
הרצוג הכריז על "מתווה העם" - המערכת הפוליטית סוערת | צילום: לע"מ

יו"ר הכנסת אמיר אוחנה התבטא גם הוא בנושא. לדבריו, "המתווה שהוצג הערב אינו נותן מענה לתחלואי מערכת היחסים שבין הרשות השופטת לבין הכנסת והממשלה". הוא הוסיף כי "הכנסת - היא המייצגת נאמנה את רצון העם - והיא תכריע. אם ניתן, בהסכמה רחבה, ואם לא - ברוב קולות".

פורום קהלת, שהיה מעורב בניסוח החקיקה, הביע התנגדות גם הוא לתוכנית: "הפורום מברך על כל ניסיון להגיע להסכמה רחבה ואף פעל ללא לאות בשבועות האחרונים לקידום הסכמה כזו. אך המתווה שהציג נשיא המדינה מחריף את הבעיות העיקריות שהרפורמה המשפטית נועדה לפתור, איננו מתייחס לאחרות וזונח הסכמות רחבות שכבר הושגו. נמשיך לפעול לגיבוש פשרה ראויה בכנסת ועם שותפים בחברה האזרחית".

מיד לאחר ההצהרה של הרצוג, שרים בממשלה התנגדו בחריפות לתוכניתו. "הנשיא פרס בפנינו רעיונות שונים לחלוטין ממה שהציג הערב", טענו. "בשורה של נושאים הוא נסוג לאחור לעמדות של הנשיאה חיות". מזכיר הממשלה אף פרסם הודעת הבהרה: "מתווה חד-צדדי". גורמים בקואליציה יצאו נגד התוכנית: "המתווה של הנשיא גרוע ולא מקובל על אף סיעה".

אחרי שהוסר עוצר הראיונות עליו הכריזו מוקדם יותר בליכוד, חברי המפלגה פתחו במתקפה. שר החינוך קיש צייץ בטוויטר: "המתווה כולל סעיפים מרכזיים שרק מנציחים את המצב הקיים ואינם מייצרים את האיזון המינימלי הדרוש בין הרשויות". 

השרה רגב הביעה התנגדות נחרצת גם היא. "מתווה הנשיא? מתווה הנשיאה! נראה שאת המתווה הכתיבה הנשיאה לנשיא המדינה", תקפה. "המתווה הוא זלזול באינטליגנציה של הציבור. זהו מתווה שלוקח צד ברור, נגד העם והריבון. האמת שציפיתי למשהו יותר רציני".

שר האוצר ביקר בחריפות את נשיא המדינה. לדבריו, "מתווה לשינוי תוצאות הבחירות, שמנציח את שלטון המשפטנים הלא דמוקרטי ומקבל את כל הנחות מתנגדי הרפורמה - לא יכול להיות בסיס לפשרה גם אם מישהו מכנה אותו בשם המכובס 'מתווה העם'".

בהמשך כתב סמוטריץ' כי הוא "מקווה שתכף תצא הודעה מבית הנשיא על שקרתה תקלה והוא הציג בטעות את ניירות העמדה ששלחו לו הנשיאה חיות והמכון הישראלי לדמוקרטיה במקום את המתווה המאוזן שאני יודע שהוא רצה לקדם". הוא הוסיף ש"אם לא תצא הודעה כזו, אז הנשיא ביצע פניית פרסה חדה שמאלה, נכנע לאיומים ומעניק פרס לאלימות".

באופוזיציה: גנץ הביע תמיכה, לפיד השיב במתקפה

ראש האופוזיציה יאיר לפיד בירך על המתווה של הרצוג, אך לא הצהיר שהוא יאמץ אותו: "עלינו לגשת למתווה הנשיא מתוך כבוד למעמד, לרצינות שבה נכתב ולערכים העומדים בבסיסו. תגובת הקואליציה למתווה היא ביזוי של מוסד הנשיאות, זלזול גמור בגודל השעה, ומחיקת הרעיון שאנחנו עם אחד".

"סיעת המחנה הממלכתי מקבלת את מתווה הנשיא כמקשה אחת, כבסיס לחקיקה במקום מתווה החקיקה המסוכן הקיים", הבהירו במפלגה. "אני קורא לנתניהו ולכלל הגורמים במערכת הפוליטית לנהוג באחריות, בשעה גורלית זו, לאמץ את המתווה, ולהתחיל בקידומו באופן מידי". 

בסיעת רע"מ פרסמו הודעה רשמית בה הביעו הערכה למאמצי הנשיא. "רע"מ מעוניינת להיות חלק מהסכמה רחבה במיוחד להדגיש את מעמדה וזכויותיה של החברה הערבית", כתבו. "רע"מ תלמד את מתווה הנשיא בכובד ראש ותקבע עמדתה בהמשך".

ראש הממשלה לשעבר נפתלי בנט בירך על המתווה: "אני קורא לממשלה ולאופוזיציה לאמץ את מתווה הנשיא, ולמנוע מלחמת אחים. זהו פתרון למשבר הנוראי שמסכן את מדינת ישראל. אין כאן מנצחים ומפסידים".