השאלות הפתוחות אחרי הפגנות הענק ועצירת החקיקה: שעות לאחר שראש הממשלה בנימין נתניהו הודיע בפומבי כי ישהה את חקיקת המהפכה המשפטית עד הקיץ, במערכת הפוליטית נערכים הבוקר (שלישי) לתהליך ההידברות בבית הנשיא כדי להגיע להסכמות ולנסות למצוא פתרון למשבר הפוליטי. נשיא המדינה יצחק הרצוג שוחח עם נתניהו, ראש האופוזיציה יאיר לפיד ויו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ, וביקש כי לצורך הגעה להסכמות יוקמו צוותי עבודה מטעם כל צד.

מה לוח הזמנים להמשך החקיקה?

נתניהו יצא אמש בהכרזה דרמטית שלפיה יעצור את המשך חקיקת המהפכה המשפטית וידחה אותה לכנס הבא של הכנסת לאחר החגים. למעשה, החקיקה לא נגנזה אלא הושהתה לטובת הידברות. הכנסת תצא לפגרה מיום ראשון הקרוב ועד 29 באפריל. לאחר מכן, ב-30 באפריל, ייפתח כנס הקיץ שיימשך עד 30 ביולי. כלומר, בסך הכול העניק נתניהו עד ארבעה חודשי דחייה בחקיקת המהפכה המשפטית.

הפגנות בירושלים, תל אביב ובאר שבע (עיבוד: אייל מרגולין, פלאש 90)
הפגנות בירושלים, תל אביב ובאר שבע | עיבוד: אייל מרגולין, פלאש 90

למה מתנגדי המהפכה המשפטית עדיין מודאגים?

החוק לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים הונח על שולחן הכנסת להצבעה בקריאה שנייה ושלישית. אין כוונה להצביע עליו כרגע אבל המשמעות היא שהקואליציה תוכל לעשות זאת מתי שתרצה.

יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן קרא לראשי האופוזיציה לבטל את שליחת הצוותים לבית הנשיא נוכח הנחת החוק שבמחלוקת על שולחן הכנסת: "אי אפשר לנהל משא ומתן כשנתניהו ושותפיו ממשיכים בהליך החקיקה. אני קורא למפלגות האופוזיציה למשוך את הצוותים שנשלחו לבית הנשיא, עד להורדת חוק יסוד השפיטה ובתי המשפט משולחן הכנסת. ככה לא מנהלים הידברות".

מי יגיע לבית הנשיא?

יו"ר המחנה הממלכתי גנץ החליט למנות את חה"כ גדעון סער, חה"כ חילי טרופר, חה"כ אורית פרקש-הכהן ועו"ד רונן אביאני לנציגים שיישלחו מטעמו להידברות. ראש האופוזיציה לפיד מינה את חה"כ אורנה ברביבאי, חה"כ קארין אלהרר, מנכ"לית משרד ראש הממשלה לשעבר נעמה שולץ ועורך הדין עודד גזית כנציגי יש עתיד לבית הנשיא.

בנימין נתניהו (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
נאלץ להשהות את החקיקה. נתניהו | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

ראש הממשלה נתניהו מינה לנציגים שיישלחו מטעם הליכוד והקואליציה את השר לעניינים אסטרטגיים רון דרמר, מזכיר הממשלה יוסי פוקס וד"ר אביעד בקשי, ראש המחלקה המשפטית בפורום קהלת. ייתכן שתצטרף דמות בכירה נוספת.

על מה חלוקים נתניהו, גנץ ולפיד?

דקות לאחר הצהרת נתניהו, ראשי האופוזיציה בירכו על עצירת החקיקה – אך בין הצדדים כבר התגלעה מחלוקת ראשונה על מסגרת השיחות. הקואליציה תרצה למקסם את שליטתה בוועדה לבחירת שופטים, גנץ ידרוש את חקיקת חוק יסוד: החקיקה שיסדיר את כל הליכי החקיקה בכנסת כולל חוקי יסוד והגבלות על האופן שבו חוקי יסוד נחקקים, ולפיד בכלל ירצה חוקה שכוללת מגילת זכויות ועיגון של כל חוקי היסוד ביחד.

גנץ אמר כי יהיה מוכן לדבר במטרה להגיע להסכמות ולפיד הציע לחזור למתווה נשיא המדינה. "אני מברך על החלטתו של נתניהו לעצור. טוב מאוחר מאשר אף פעם", אמר גנץ. "אני מתכוון להגיע להידברות בלב פתוח ובנפש חפצה. לא במטרה להכניע, אלא במטרה להצליח. אנחנו נתייצב בבית הנשיא ונושיט את ידינו אני מתנגד לממשלה הזו ואתנגד לה, אבל אתמוך בכל מהלך נכון בלב שלם. דרך ההידברות וההסכמות היא הדרך הנכונה".

לפיד הביע נכונות להידברות, אך הבהיר כי יש לוודא שלא מדובר באחיזת עיניים ולשאוף לכינון חוקה. "מדינת ישראל פצועה וכואבת. אנחנו צריכים לשבת יחד ולכתוב חוקה על בסיס מגילת העצמאות", אמר אמש. "אנחנו צריכים לסמוך על הנשיא כמתווך הוגן. למודי ניסיון מר מן העבר, אנחנו נוודא קודם כל שאין תרגיל או אחיזת עיניים".

מה יקרה בינתיים עם הוועדה לבחירת שופטים?

הממשלה דוחה את הקמתה של ועדה חדשה לבחירת שופטים עד אחרי השלמת מהלך החקיקה לשינוי הרכב הוועדה, כך שתישלט על ידי הקואליציה. הוועדה לא כונסה כבר שנה ועד שתוקם יעוכב איוש תקני עשרות שופטים במערכת המשפט, שסובלת מעומס תיקים.

ח"כ שמחה רוטמן בועדת החוקה (צילום: פלאש 90)
חה"כ שמחה רוטמן בוועדת החוקה | צילום: פלאש 90

גורם בוועדה לבחירת שופטים אמר ל-N12 כי "יש עשרות תקנים והמערכת במצוקה נוראית". לדבריו, "צריך לבחור בכנסת נציגים ולמנות. הם רוצים לעשות את הכמות הגדולה של המינויים בוועדה שהיא לפי דעתם ורוחם. בינתיים, צריך לפעול לפי המודל הקיים בשביל לסייע למערכת. האזרחים משלמים מחיר מאוד כבד, הרי הבעיה הכי גדולה של מערכת המשפט היא הימשכות ההליכים".

גורם אחר בוועדה הזהיר: "זה קריטי, יש שופטים שהם עמוסים מאוד. אם זה יימשך ככה זה לא טוב. המשמעות היא נזק לציבור, בסוף. מי שהתיק שלו אמור להסתיים עוד חודש יסתיים עוד שנה וחצי נניח. אם יש סחבת התיקים יימשכו יותר. זה מוסיף הרבה עומס על המערכת".

יובל אראל השתתף בהכנת הידיעה.