ראש הממשלה נתניהו אמר בריאיון לכלי התקשורת האיטלקי "לה רפובליקה" שהוא "לא מרגיש נצור", על רקע הניסיון לשבש את הגעתו לנתב"ג, לקראת הטיסה לרומא. הוא גם התגאה שהמחאות מוכיחות את עוצמת הדמוקרטיה של ישראל, ואמר שהן חלק טבעי מהדמוקרטיה. לגבי המהפכה המשפטית רמז שהוא לא שולל פשרה.

"המחאות מראות עד כמה הדמוקרטיה שלנו עוצמתית", אמר ראש הממשלה לעורך "לה רפובליקה". "מדוע אני ממשיך עם הרפורמה? בגלל שאנשים רוצים מאוד שיחזור האיזון בין הרשות המבצעת, המחוקקת והשופטת. הבעיה במערכת המשפט שיש לה סמכויות יוצאות דופן, וכך מופר האיזון. מערכת המשפט צריכה להיות עצמאית, לא כל-יכולה. זו מהות הדיון. הפגנות הן חלק טבעי מהעימות הזה. הדמוקרטיה אינה בסיכון והיא תתחזק על ידי רפורמה במערכת המשפט, שנתפסת כנחוצה על ידי חלק מכריע מהאוכלוסייה".

השאלות והתשובות מהריאיון

יש משא ומתן על הרפורמה. תצליחו להתגבר על המחלוקת?

"היקפה של הרפורמה ייקבע בשבועות הקרובים. דמוקרטיה היא תוצאה של איזון בין רצון העם לתוצאה של בחירות. ההגנה על זכותם של מיעוטים היא בסיסית. איזון הכוחות משרת בדיוק את המטרה הזו, אך ב-30 השנים האחרונות בישראל הוא נכשל בשל כוחה המכריע של הרשות השופטת".

נתניהו ולוין במליאת הכנסת (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
רמז שהוא תומך בפשרה. נתניהו בכנסת לצד לוין | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

איך אתה מרגיש שאתה צריך להתמודד עם גל ההפגנות?

"אני זוכר שכאשר העברתי את הרפורמות הכלכליות, ההפגנות היו רבות. בזמנו, אנשים היו נגד המעבר לכלכלת שוק. האיגודים המקצועיים המשיכו (במחאות) במשך חודשים, אבל בסופו של דבר הרפורמות יצרו כלכלה איתנה מאוד. בין היתר, מכיוון שהן הובילו למערכת יחסים חדשה בין הממשלה לאיגודים המקצועיים, שהיום משתפים פעולה הרבה יותר טוב מבעבר".

בהתייחס לשותפיו הימניים, אמר נתניהו: "בן גביר וסמוטריץ' הצטרפו לליכוד, לא להיפך. מדיניות ביטחון, מדיניות חוץ והחלטות מכריעות רבות אחרות מתרחשות בהנחיה של הממשלה שעליה מופקד הליכוד בראשותי".

"יש הרבה אי הבנות", הוסיף. "למשל, הם מאשימים את הימין הקיצוני בתקיפת זכויות אזרח וזכויות להט"בים, אבל מעטים יודעים שבתוך הליכוד יש תא מיוחד המגן על זכויות הקהילה הלהט"בית, וראש התא, אמיר אוחנה, נבחר על ידי ליו"ר הכנסת. בעבר הוא היה גם שר המשפטים. האמת היא שיש הרבה סטריאוטיפים נגד הממשלה הזו. אנחנו נשאר נאמנים לזכויות אזרח, זכויות המיעוטים ודמוקרטיה".

ג'ורג'ה מלוני מצביעה בבחירות (צילום: רויטרס)
ראש ממשלת איטליה ג'ורג'יה מלוני | צילום: רויטרס

ראש הממשלה ג'ורג'יה מלוני היא מנהיגת פראטלי ד'איטליה, מפלגה פרו-מערבית מאוד, אך שורשיה נעוצים בפוסט-פשיזם. מהי הגישה שלך לכוח פוליטי אירופאי שכזה?

"אני שם לב אם האנשים בכוח פוליטי כזה למדו את לקחי ההיסטוריה. אין לי ספק שמלוני ושאר מנהיגי מפלגתה למדו זאת, שכן הם מגנים באופן ברור את האנטישמיות והאנטי-ציונות. זה מהותי. הסכנה שיש לנו היום היא ההתכנסות שאנו עדים לה באירופה בין קבוצות מסוימות של השמאל הקיצוני, שמונעות משנאתן לישראל, מגיעות עד כדי קשר עם הג'יהאדיסטים של האיסלאם הרדיקלי שמתעבים זכויות נשים".

בכלי התקשורת באיטליה דיווחו כי נתניהו יבקש מראשת הממשלה האיטלקית ג'ורג'יה מלוני שתכיר בירושלים כבירת ישראל. "אני מאמין שהגיע הזמן שרומא תכיר בכך שירושלים הייתה בירת אבותיו של העם היהודי במשך 3,000 שנה", אמר נתניהו בריאיון. " בדיוק כפי שעשתה ארצות הברית במחווה של ידידות גדולה".