מאז פרסום המתווה המעודכן להרכב הוועדה לבחירת שופטים, נראה שבמפלגת השלטון הסדקים רק הולכים ונפערים. עם פרסום התיקון החדש, כמה ח"כים ובהם טלי גוטליב ומשה סעדה זעמו על מה שהם מכנים התפשרות מצד הליכוד. מנגד, ח"כים אחרים, ובהם דוד ביטן ואבי דיכטר, רומזים שגם אחרי התיקון, החקיקה הולכת רחוק מדי. חלקם אף סבורים שצריך לעצור אותה ולקיים הידברות. לטענת ביטן, "שליש מהליכוד חושב כמוהו".

הרפורמה המשפטית - כל מה שצריך לדעת על תכנית לוין

ביטן אמר את הדברים הבוקר בריאיון בחדשות הבוקר בקשת 12. "במקום לגוון באמת את ביהמ"ש העליון, הקואליציה מתעסקת בחקיקות שלא נותנות שום דבר", אמר. "כדי לפתור את בעית הגיוון, צריך להגדיל את בית המשפט ל-21 שופטים, וכך יהיה אפשר לשבת עם הנשיאה ולהכניס עשרה: שישה ועוד ארבעה. אפשר לדבר אחרת לגבי גיוון בית המשפט העליון, לשבת למשא ומתן על זה ולסיים את העניין הזה אחת ולתמיד".

דוד ביטן (צילום: חדשות 12)
מביע קול משמעותי נגד קידום המתווה המעודכן. ח"כ דוד ביטן | צילום: חדשות 12

חבר הכנסת אלי דלל אמר שלשום בכנס של התאחדות התעשיינים דברים ברוח דומה. "הרפורמה היא חשובה אבל צריך לדעת איך לעשות אותה", אמר. "אני רוצה לצאת מפה בקריאה. לעצור הכול, לשבת ולהידבר גם עם אלה שלא רוצים להידבר, לעשות הפוגה. לעשות מו"מ עם עצמינו זה לא דבר נכון, לרכך עם עצמנו זה לא דבר נכון". 

לעומת זאת, אחרי ההודעה על ריכוך הרפורמה השבוע, חברי הליכוד החברים בוועדת חוק, חוקה ומשפט, זעמו על המהלך ותהו "מה הם עשו שם עד כה". ח"כ משה סעדה כתב בחשבון הטוויטר שלו: "המתווה ירוקן את הרפורמה מתוכן". ח"כ טלי גוטליב זעמה אתמול בריאיון במהדורה ראשונה עם אלמז מנגיסטו: "לא הייתה כאן לא פשרה ולא ריכוך. הייתה כאן כניעה. הליכוד הפסיק לגעת ברפורמה".

הסדקים בליכוד באו לידי ביטוי גם אתמול בישיבת הסיעה, שאישרה את עדכון המתווה. מצד אחד, שר החקלאות אבי דיכטר אמר ש"אין מקום לשלוט בשלוש הרשויות", ומצד שני דני דנון, דודי אמסלם, משה סעדה ומשה פסל התנגדו למתווה. 

נתניהו לשרים: גלנט איים להתפטר

נראה כי במקרים מסוימים, הפערים הגדולים מאוד בגישה בין חברי הכנסת בליכוד הגיעו לכדי איומי התפטרות. כפי שנחשף ב-N12, בשיחות קשות שהתקיימו לאחרונה בין ראש הממשלה נתניהו לשר הביטחון, גלנט הבהיר שהוא "מוכן לשלם כל מחיר" כדי למנוע את הפגיעה בצה"ל. השר הדגיש שאם לא יהיה ריכוך, הצבא יתפרק. אחרי השיחות, נתניהו העביר מסר לשרים שאם לא יהיה ריכוך - גלנט יתפטר.

ראש הממשלה נתניהו ושר הביטחון גלנט בשיחה עם לוחמי דובדבן (צילום: קובי גדעון , לע"מ)
אמר ש"מוכן לשלם כל מחיר". שר הביטחון גלנט עם ראש הממשלה נתניהו בשיחה עם לוחמי דובדבן | צילום: קובי גדעון , לע"מ

מנגד, לפני כחודש פורסם ב"מהדורה המרכזית" על משבר בין נתניהו לשר המשפטים יריב לוין. לוין אז איים שאם יהיו פשרות משמעותיות במהפכה המשפטית - הוא יתפטר ויפרק את הקואליציה. המתיחות בין השניים החלה בעקבות אכזבת נתניהו מהאופן שבו ניהל לוין את הסברת הרפורמה בתקשורת.

שאלת הפסילה בבג"ץ 

מלבד שאלת הריכוך, פערי הגישה בליכוד התגלו גם בשאלת פסילת החוק בבבג"ץ. שר המשפטים יריב לוין אמר בערוץ 14 במענה על השאלה מה יקרה אם בג"ץ יפסול את החקיקה: "אין שום הצדקה לדבר כזה, בעיניי זו תהיה חציית כל קו אדום ואנחנו בוודאי לא נקבל את זה".

בנאום מפתיע במליאת הכנסת, ח"כ ניר ברקת מהליכוד יצא נגדו ואמר כי "במקרה שבו בג"ץ יפסול לצערי את התיקונים במסגרת הרפורמה - אכבד את החלטת בית המשפט כלשונה. לא אתן קולי ואת ידי לכאוס בו אזרחי ישראל יאבדו את האמון במערכות השלטון והמשפט בו זמנית".

בתגובה על הדברים, הליכוד הוציא הודעה נגד ברקת. "לבג"ץ אין שום סמכות או עילה להתערב בתיקון לחוק יסוד שקובע כיצד ימונו השופטים", נמסר. "בדיוק כפי שלא התערב בעבר כשהחוק תוקן לפני למעלה מעשור". ח"כ גוטליב אמרה דברים ברוח דומה: "אין כל סמכות לבג"ץ להתערב בחקיקת חוקי יסוד. מי זה בג"ץ שיחליט מה יהיה המבנה של הוועדה לבחירת שופטים?"

ואם הוויכוחים על המהפכה המשפטית לא מספיקים, אתמול חברת הכנסת טלי גוטליב הודיעה כי היא מפסיקה להצביע עם הקואליציה, במחאה על כך שחבר הליכוד עמית הלוי הצביע בוועדת האתיקה בעד שלילת זכות דיבור שלה במליאה ובוועדה ליומיים. הוועדה דנה בעניינה לאחר שהיא האשימה את נשיאת העליון באחריות לפיגועים.