לראשונה מאז תחילת המשבר המשפטי, נשיא המדינה יצחק הרצוג פנה בימים האחרונים לצדדים והציע "מתווה פשרה", כך דיווחנו הערב (חמישי) ב"מהדורה המרכזית". מתווה הפשרה מציע הקפאה של החקיקה ל-14 ימים, ובמקביל "הידברות בין הצדדים". בית הנשיא: "פועל למנוע משבר חוקתי היסטורי ולבלום את העמקת הפילוג בעם". 

הרפורמה במערכת המשפט: מתווה הנשיא הרצוג

  • הקפאת החקיקה ל-14 ימים
  • משא ומתן ללא תנאים מוקדמים בבית הנשיא
  • משא ומתן בידי צוות מוסכם או ועדה
  • אם ייכשל המו"מ - תתחדש החקיקה, ואם יצליח - יובא החוק המוסכם להצבעה

בין השאר מציע הנשיא הרצוג כי החקיקה תוקפא ל-14 ימים, כאמור, ואלה יוקדשו לניהול משא ומתן והידברות ללא תנאים מוקדמים עם נציגים של כל הצדדים, במטרה להגיע לפשרה. לפי ההצעה, המשא ומתן יתקיים באמצעות "צוות מוסכם" ואחת האפשרויות היא כינון ועדה.

ההיגיון בהצעה הוא שאם המאמצים יעלו יפה, ניתן יהיה לחוקק רפורמה ב"רוח ההסכמות" ויובא חוק מוסכם להצבעה, ואם ייכשל המשא ומתן - תוכל החקיקה הנוכחית להימשך, שכן, כנס החורף של הכנסת יסתיים ממש ערב פסח, בעוד חודשיים בדיוק.

מבית הנשיא נמסר: "נשיא המדינה פועל מזה שבועות ארוכים בניסיון למנוע משבר חוקתי היסטורי ולבלום את העמקת הפילוג בעם. בית הנשיא משמש כיום כמרכז שיח המצליח לשמר את אמון הצדדים כאכסניה מוגנת להידברות בתוככי המחלוקת תוך שמירה על דיסקרטיות המשתתפים".

"במסגרת כך נערכו בבית הנשיא, לרבות על ידי הנשיא, בכל יום בשבועות האחרונים - פגישות עם כלל צדי המפה, בהם מכוני מחקר וארגונים שונים, במטרה לכונן מנגנון הידברות שיאפשר יציאה מן המשבר בתוך הקפדה על ערכי היסוד של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית ובתוך שמירה על אחדות העם. הקריאה שעולה ומהדהדת מכל הפגישות והדיונים שמקיים בית הנשיא היא שיש לקיים הידברות. נשיא המדינה מקדיש את זמנו ומרצו לכינון מנגנון הידברות שיוביל לפתרון". 

גורמים בסביבת שר המשפטים הגיבו: "לא מסכימים להקפאת החקיקה. להידברות תמיד מוכנים, אך עד עתה איש לא הרים את הכפפה בצד השני".

חוות הדעת של היועצת המשפטית לממשלה

במקביל - היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה, פרסמה הערב חוות דעת קשה וחריפה על המהפכה המשפטית שמתכננת ממשלת נתניהו. בין השאר היועמ"שית טענה בדוח שפרסמה כי הרפורמה המשפטית שמוצעת בידי הממשלה, תביא לפגיעה קשה באיזונים בין הרשויות, ולכוח בלתי מוגבל שיינתן לשלטון. 

"לעמדת היועצת המשפטית לממשלה, כל אחד מההסדרים המוצעים ובוודאי הצטברותם, יובילו לפגיעה קשה במארג הבלמים והאיזונים בין הרשויות", מסרה היועמ"שית. "כל אחד מההסדרים המוצעים מעלה קשיים מהותיים, היורדים לשורש עקרון הפרדת הרשויות, העצמאות השיפוטית והמקצועיות של הרשות השופטת, ההגנה על זכויות הפרט, שלטון החוק והשמירה על המינהל התקין".

"קבלת ההסדר המוצע תוביל למבנה משטרי שבו לרשות המבצעת ולרשות המחוקקת סמכות בלתי מוגבלת", תקפה היועמ"שית את התוכנית של שר המשפטים לוין. מוקדם יותר היום היא פרסמה את חוות דעתה גם על ניגוד העניינים של רה"מ נתניהו בקידום הרפורמה, וראשי הקואליציה הגיבו: "דוחים על הסף את ניסיונות ההשתקה שלה".