הליכוד הגיש היום (ראשון) הצעת חוק שמטרתה השתלטות פוליטית על ועדת הבחירות המרכזית. חה"כ אליהו רביבו הגיש את הצעת החוק, הקובעת כי יו"ר ועדת הבחירות המרכזית ימונה על ידי יו"ר הכנסת ועל ידי ועדת הבחירות המרכזית. היו"ר שימונה לא יהיה שופט עליון מכהן או בדימוס, ולא ימונה על ידי נשיאת בית המשפט העליון כפי שהיה עד היום. מדובר בוועדה שהיא הגוף הממונה על ניהול חוקי ותקין של הבחירות בישראל. עם זאת, כעבור כשעה החליט חה"כ רביבו למשוך את הצעת החוק.

עוד בנושא - סיקור N12

ועדת הבחירות המרכזית קובעת את ההסדרים וההוראות להכנת הבחירות, ניהולן וקביעת התוצאות. הוועדה גם מוסמכת לשנות מיקומי קלפיות ולשנות את לוח הזמנים שנקבע לבחירות. כמו כן, היא מאשרת את רשימות המועמדים לכנסת. גם כיום מדובר בוועדה שהיא, ברובה, גוף פוליטי - למעט יושב הראש, שהוא שופט. נוסף על סגניו של יו"ר הוועדה, המייצגים את הסיעות הגדולות בכנסת היוצאת, מכהנים בה נציגי כל סיעות הכנסת היוצאת.

לפי הנוהג כיום, משמש כיו"ר ועדת הבחירות המרכזית שופט בית המשפט העליון הוותיק ביותר מלבד זה המכהן כנשיא בית המשפט העליון, או שופטים המכהנים כחברים בוועדה לבחירת שופטים. הבא אחריו בוותק משמש כממלא מקום יו"ר הוועדה. במקרה שבו יו"ר ועדת הבחירות מתמנה כחבר הוועדה לבחירת שופטים, הוא מתפטר מתפקידו וממלא מקומו מתמנה כיו"ר הוועדה.

בחירות 2022: ועדת הבחירות המרכזית לכנסת (צילום: שלומי אמסלם, לע"מ)
ועדת הבחירות לכנסת ה-25 | צילום: שלומי אמסלם, לע"מ

"הגיע הזמן שבוועדת הבחירות המרכזית, שלה תפקיד משמעותי ומרכזי במיוחד בניהול ההליך הדמוקרטי בישראל, לא יהיה עוד מצב של ניגוד עניינים בו שופט העליון העומד בראשה הוא גם עמיתם בפועל של השופטים בבג"ץ הדנים בעתירות כנגד החלטות הוועדה", הסביר חה"כ רביבו שיזם את הצעת החוק.

לדבריו, "הצעת החוק אותה אני מקדם תאפשר למנות יו"ר לועדת הבחירות שלא יהיה לו ניגוד עניינים כה ברור תוך חיזוק הדמוקרטיה הישראלית". חה"כ רביבו הוסיף כי "בכוונתי לקדם הצעה זו בכל הכלים העומדים לרשותי יחד עם חבריי במחנה הלאומי, כפי שהתחייבנו לבוחרינו ממפלגות הימין". יו"ר ועדת החוקה חה"כ שמחה רוטמן הביע התנגדות להצעת החוק, וציין כי "בעיני אין שום צורך לגעת בהרכב וועדת הבחירות המרכזית, למרות ביקורות מוצדקות, וזה מזיק".

הרפורמה המשפטית - כל מה שצריך לדעת על תכנית לוין

הצעת החוק גררה התנגדות גם מהאופוזיציה, ויו"ר האופוזיציה יאיר לפיד מסר כי "עכשיו הליכוד מנסה להשתלט על ועדת הבחירות המרכזית. למה ללכת סחור וסחור? שיודיעו שמעכשיו לא יהיו בחירות בישראל אלא אם כן הם מנצחים, ונגמור עם זה". 

בעקבות הביקורת, הודיע חה"כ רביבו כי הוא החליט למשוך את הצעת החוק. "את הצעת החוק התחלתי לקדם במהלך חודש נובמבר מתוך אמונה מלאה בנחיצותו", מסר. "יחד עם זאת, לאור בקשת יו"ר הקואליציה אופיר כץ, כשחקן קבוצתי בתוך סיעת הליכוד ובכדי למנוע תיאוריות קונספירציה של האופוזיציה, החלטתי למשוך את החוק וכך הוריתי לאנשי לשכתי לפעול לאלתר".