המחאה נגד הרפורמה המשפטית: ראש הממשלה נתניהו אמר בפגישה היום (שישי) עם אנשי העסקים הבכירים במשק כי שר המשפטים לוין הביע לאורך כל הדרך נכונות להידברות עם האופוזיציה – במקביל לחקיקה ומבלי לעכבה. "עד כה לא שמענו שום נכונות של הצד השני לשינוי", טען נתניהו. "כל שינוי ולו הקטן ביותר היה ונותר מבחינת המבקרים – קץ הדמוקרטיה". הפגישה התקיימה בצל מכתב הכלכלנים המזהיר מפני הרפורמה.

גורמים בליכוד הבהירו כי הציפייה היא שהאופוזיציה תראה נכונות להסכמה לפחות על חלק מהרפורמה. "הידברות היא לא תירוץ למסמוס הרפורמה", אמרו. "אנחנו לא מוכנים שיקרה לנו מה שקרה לפרידמן. ולכן, תוך כדי שמכינים את החקיקה אנחנו מוכנים להידברות, זה מספיק זמן לצורך כך. אבל כדי שבאמת יהיה סיכוי להגיע למשהו, צריך שהאופוזיציה תגיד שהיא מסכימה לפחות לחלק מהרפורמות, ובינתיים היא לא מסכימה לכלום".

מנכ"ל בנק הפועלים, דב קוטלר, אמר לנתניהו בפגישה כי הוא רואה ביומיים האחרונים יציאה של פיקדונות מהבנקים. אלה פיקדונות לא גדולים של לקוחות של ישראלים, בהיקף של כמה מיליוני דולרים, אבל בבנקים חוששים שזו תחילת מגמה.

מנכ"ל בנק דיסקונט אורי לוין אמר בפגישה עם נתניהו שאי אפשר להתעלם מכל אנשי הכלכלה שמביעים חשש כל כך גדול מהמהלכים, ולכן הוא חייב לעצור מיד ולקדם שינויים רק בזהירות ובהסכמה רחבה. "אולי אנחנו טועים ואתה צודק", אמר לוין, "אבל מחיר הטעות שלך יכול להיות פגיעה אנושה בדמוקרטיה ובכלכלה".

בכיר אחר במשק שנכח בפגישה עם נתניהו סיפר כי האווירה במקום הייתה טובה והמשתתפים כיבדו את נתניהו, אך לא חששו להטיח בפניו ביקורת על הרפורמה

בכיר נוסף במשק שהשתתף בפגישה תיאר בשיחה עם N12 את שהתרחש בה: "הייתה שיחה מאוד טובה. נתניהו מבין את הצורך בהידברות ובאיחוד העם וזה מאוד חשוב, זה המסר שכולם העבירו לו, והוא היה מאוד מאוד קשוב, ומצד שני גם כולם הסכימו שצריך לעשות שינוי במערכת המשפט, שבמדינה שלנו היא יצאה מכל פרופורציה", סיפר.

נתניהו נפגש עם אנשי עסקים על רקע מחאת הכלכלנים
נתניהו נפגש עם אנשי עסקים על רקע מחאת הכלכלנים

לדבריו, "אנשים דיברו על הצורך בהורדת הטונים משני הצדדים, שמה שצריך להיעשות ייעשה אבל לא בפזיזות, ולא בריצת אמוק. בכל זאת זו ממשלה שתישאר איתנו לכמה שנים, ממשלה יציבה, לא צריכים להיכנס לפאניקה של להעביר הכול בימים בודדים. מצד שני בהחלט אפשר להידבר על כל מה שמוצג, והוא בהחלט בעד".

עוד חשף אותו בכיר כי רה"מ ציטט בפגישה את הצעת נשיא המדינה. "כל צד יביא את האנשים שלו, והם יישבו ויעשו הידברות", סיפר. "לטענתו השר לוין תומך בזה והוא מחכה לשמוע מהצד השני. אני לא יודע מי זה בדיוק הצד השני ולמי מחכים, אבל הכיוון הוא שיתחילו לדון בהצעות שהועלו, כמה חברי כנסת לפסקת התגברות וכו', בניואנסים של הרפורמה, אבל בהחלט יש מקום להידברות".

שר המשפטים יריב לוין מכריז על הרפורמה במערכת המשפט (צילום: אוליבייה פיטוסי, פלאש 90)
השר לוין מציג את הרפורמה המשפטית | צילום: אוליבייה פיטוסי, פלאש 90

לדבריו, בשיחה הועלו גם חששות אחרי האירועים האחרונים, שחברת ההייטק פאפאיה ושתי קרנות הון סיכון הודיעו שיוציאו את הכסף מישראל. "חלק העלו את זה, אבל מה שביבי אמר שהכסף החכם תמיד מנצח. מי שבא לפה עם כסף טיפש ובורח מיד אז הכסף הוא טיפש, ובטווח הארוך הצעדים האלה הם מנוע צמיחה למדינת ישראל, ואני מסכים עם הקטע הזה. ולא רק אני, היו שם כמה, למעשה כמעט כולם הסכימו שצריך לעשות שינוי בקטע הזה, שהכול שפיט אצלנו, והמערכת המשפטית השתלטה גם על החיים העסקיים, גם על החיים הציבוריים, שהיועצים המשפטיים השתלטו על משרדי הממשלה וכו'. כולם הסכימו שבתחום הזה צריך לעשות שינוי".

אז היית אומר שאנשי המגזר העסקי שהיו במפגש לפחות תומכים ברפורמה?

"אני לא יכול לדבר בשם כולם, היו גם כאלה שאמרו תעצרו, תחשבו, אבל הם היו מיעוט, אחד או שניים שאמרו לעצור ולשקול מחדש, אבל גם הם הודו שצריך שינוי. אין ספק, יש לנו פה מדינה שהאיזונים והבלמים בה איבדו פרופורציה".