על רקע סערת "חוק ההפליה" ורגע לפני השבעת הממשלה החדשה, חברי עמותת "ישראלים נגד גזענות", המונה מפקדים לשעבר, ראשי ארגוני התנדבות ותנועות נוער ונוספים, שיגרו מכתב מודאג לנשיא המדינה הרצוג."אנו מביטים בתדהמה, בזעזוע ובבושה בזחילתה של מפלצת הגזענות לתוך קודש הקודשים של מסדרונות השלטון של מדינת ישראל ולספר החוקים שלה. אנו קוראים לך להציב קו אדום חד, ברור ובוהק נגד כל חקיקה, מינוי או מהלך המעניק לגיטימציה וריהביליטציה לגזענות בישראל. אל לנו ללכת שולל אחר מגלגלי עיניים המתרצים לגיטימציה לגזענות בסיבות הלכתיות, בהשקפת עולם, בדרך חיים ובוודאי שלא כביטוי לזהות יהודית". 

"הגזענות אינה חדשה בישראל. היא מתקיימת לצערנו בחיי היומיום של החברה הישראלית על כלל גווניה ומרכיביה ולעיתים אף פשתה לגופים ממלכתיים. אולם מעולם היא לא קיבלה לגיטימציה בספר החוקים הישראלי ובתקנות שרי הממשלה. הסכר הזה הולך ונפרץ ומרגע שיקרוס שום דבר לא יעצור את הגזענות מלהפוך לנורמטיבית", כתבו חברי העמותה. על המכתב חתומים בין היתר נשיא העמותה, מפקד חיל האוויר לשעבר אלוף במילואים אליעזר שקדי, יו"ר העמותה האלוף במילואים ישראל זיו, ועוד עשרות נוספים.

אורית סטרוק, שמחה רוטמן (צילום: פלאש 90)
סטרוק ורוטמן, דבריהם חוללו סערה | צילום: פלאש 90

"ההיסטוריה של העם היהודי זרועה באינספור התנכלויות גזעניות, מגילויי אפליה כמו סירוב לתת שירות או הטחת עלבון ועד מעשי אלימות קשים כמו רצח, פוגרומים, ואף לקטסטרופה הגדולה בתולדות העם היהודי - השואה. מדינת ישראל הוקמה במטרה להעניק ליהודים ולשאר יושבי הארץ מקלט נגד כלל תופעות הגזענות, וכריבון התחייבו מייסדיה במגילת העצמאות כי מדינת ישראל " תקיים שוויון זכויות חברתי ומדיני גמור לכל אזרחיה בלי הבדל דת, גזע ומין", נכתב.

"קו התיחום שבין פולמוס על רקע השקפה או אמונה לבין גזענות הוא חד וברור. אדם בוחר את השקפתו ואת אמונתו, אך אינו בוחר את מוצאו האתני או העדתי, את צבע עורו, את מינו, את העדפתו המינית, או את נכותו הפיזית או הנפשית. על כן, כל תופעה של שנאה, אפליה, השפלה, המעטת ערך, לעג, אלימות, זלזול, התנכלות והתנשאות כלפי יחידים וקבוצות על רקע מאפיינים שאינם בשליטת האדם – בין אם מולדים או בין אם כאלה שנכפו עליו כגזירת גורל - הם ואך הם מוגדרים כגזענות"

ראש הממשלה המיועד נתניהו הבהיר בסרטון שהוציא בתגובה לסערה כי "במדינה שאוביל לא יהיה מצב שאדם, בין אם הוא להט"ב, חרדי, ערבי, או כל אחד אחר – ייכנס לבית מלון ולא יקבל שירות, יכנס לרופא ולא יקבל שירות. זה לא קרה ב-15 שנות כהונתי כראש ממשלה, וזה לא יקרה עכשיו".