ראש הממשלה נפתלי בנט במאמץ לשמור על יציבות הממשלה למרות המכות שחובטות בה בזו אחר זו. היום (ראשון) פתח בנט את ישיבת הממשלה בברכה על "ממשלת ההצלה הלאומית", וטען כי "מי שיהיה כן עם עצמו יודה שזו הממשלה מהטובות במדינה. מוכרחים להמשיך להילחם עבור הציבור הישראלי".

עוד הוסיף: "הממשלה שלנו עשתה מה שלא עשו אחרים. הענקנו לילדי שדרות והדרום את השנה השקטה שהייתה להם כל החיים, הפסקנו את מזוודות הדולרים, ירשנו התקפלות מתובהלת במצעד הדגלים". כמו כן, התגאה באישור מצעד הדגלים ובטיפול בגירעון הכלכלי".

נפתלי בנט (צילום: ap)
ראש הממשלה נפתלי בנט בישיבת הממשלה | צילום: ap

"אחרי שנה לממשלה ההצלה אפשר להכריז שביחד הצלחנו", אמר לעמיתיו. "אני מודה שזו לא הממשלה שכולנו רצינו מראש, אבל גילינו שלעבודה משותפת יש כוח. אנשים עם דעות מנוגדות יכולים לשתף פעולה. רוצה להודות לשותפי יאיר לפיד ולכל ראשי המפלגות. עברנו מתרבות ה'אני' לתרבות ה'אנחנו'. אני יודע שיש מי שלועג לנו שאנחנו נלחמים להמשך קיום הממשלה, אבל להילחם למען המדינה שלך זה נשגב".

גם שר המשפטים גדעון סער הביע תמיכה בקואליציה והבהיר: "אין משא ומתן עם הליכוד, לא היה. תורידו את העניין הזה מהפרק. אני פותח חדשות בבוקר ושומע את הספינים כל יום מחדש, אין מו"מ ולא היה. אין לי כוונות לחזור לליכוד".

יאיר לפיד (צילום: ap)
שר החוץ יאיר לפיד בישיבת הממשלה | צילום: ap

שר החוץ וראש הממשלה החליפי יאיר לפיד הדגיש כי "הממשלה הזו שווה שילחמו בשבילה - ואנחנו נלחם בשבילה. היא הדבר הנכון למדינת ישראל ולאזרחי ישראל". עוד אמר כי "אין דבר יותר קל מלהרוס ואין דבר קשה יותר מלבנות. כדי להקים את הממשלה הזו לקחנו אחריות. מי שינהג עכשיו בחוסר אחריות – צריך לדעת שהציבור הישראלי יבוא איתו חשבון".

גדעון סער (צילום: ‏אוליבייה  פיטוסי, פלאש 90)
סער מבהיר: "אין משא ומתן עם הליכוד, לא היה" | צילום: ‏אוליבייה פיטוסי, פלאש 90

ראש הממשלה נפתלי בנט וחבר הכנסת ניר אורבך נפגשו הבוקר (ראשון) פעם נוספת כדי לדון בהמשך דרכו של אורבך בקואליציה. הפגישה הייתה קצרה ולא יצאה בסיומה הודעה משותפת. השניים נפגשו כבר ביום חמישי, הודיעו שהפגישה "הייתה טובה" וסיכמו להיפגש שוב היום. הסיכום ביניהם ביום חמישי היה כי על בנט להציג לאורבך אופק פוליטי לנוכח המשברים בקואליציה, אולם נראה שבינתיים הכיוון הזה לא מסתייע ולא חלה התקדמות של ממש במאמצים.

כפי שפרסמנו בסוף השבוע, גוברות ההערכות כי אורבך כבר הגיע להחלטה שלא להמשיך לתמוך בקואליציה במתכונתה הנוכחית. משמעות החלטתו של אורבך היא כי אם לא יתבצעו שינויים במבנה הקואליציה כרגע, קרי – התפטרותם של ח"כ גנאים (רע"ם) ורינאוי-זועבי (מרצ), הוא צפוי לתמוך בהקמת ממשלה בראשות נתניהו או פיזור הכנסת והליכה לבחירות.

בזמן שאורבך אומר למקורביו כי סבלנותו אזלה, לבנט יש סיבה טובה לשכנע אותו שלא לפרוש. אם הממשלה תשרוד עד 21 ביוני, הבחירות יידחו עד אחרי החגים. בנוסף, בנט רוצה למשוך בראשות הממשלה לפחות עד 11 בפברואר כדי להימנע מהכהונה הקצרה ביותר בראשות הממשלה בתולדות המדינה, עוד פחות מאהוד ברק.

אתמול דיווחנו כי בכירים בליכוד אמרו אמש כי "אורבך ניתק איתנו קשר, נראה שהוא משחק איתנו", במה שגם עשוי להתפרש כניסיון נוסף מצידם להפעיל עליו לחץ. לדבריהם, "הסבלנות שלנו מתקרבת לפקיעה, הוא בדרך להיות איילת שקד 2, שאיש לא יסכים לקבלו בליכוד".

ביום רביעי הסביר אורבך למקורביו את החלטתו שלא לתמוך עוד בקואליציה, לאחר שבוע שבו כשלה הממשלה להעביר את תקנות יו"ש. הוא הסביר כי תמך בהקמת הממשלה כדי שתתמקד בנושאים אזרחיים, אבל במקום זה מקבלים "הרמת ראש של לאומנות פלסטינית" – וזה לא יימשך. בשל כך הוא דרש "ליישר" את המורדים בקואליציה בתוך ימים, למרות שבנט ביקש ממנו שבועיים.

למרות הכישלון בשבוע שעבר, ההצבעה על תקנות יו"ש צפויה לעלות מחדש שוב כבר מחר. חברי הכנסת גנאים ורינאוי-זועבי כבר הודיעו כי לא ישנו את הצבעותיהם מהשבוע שעבר, ויצביעו שוב נגד. קיימת אפשרות כי ההצבעה תידחה בשבוע, אולם כישלון נוסף להעברת התקנות צפוי לזרז את פרישתו של אורבך.