על רקע התפשטות וריאנט אומיקרון בישראל, ועדת החינוך בכנסת התכנסה היום (שני) לדון בהגבלות הקורונה במערכת החינוך. על פי ההחלטות שהתקבלו בשבוע שעבר בקבינט הקורונה וכעת צריכות את אישור הוועדה, כיתות ז'-י"ב ביישובים כתומים ואדומים עם פחות מ-70% התחסנות יעברו מיד ללמידה מרחוק. בנוסף, כיתות א'-ו' תעבורנה ללמידה מרחוק. עקב התנגדות של חברי הכנסת להגבלות, הוועדה החליטה לצאת להפסקה ולחדש את הדיון בהמשך. בסיומו, החליטה יו"ר הוועדה ח"כ שרן השכל לדחות את ההצבעה ליום רביעי - וביקשה שעד אז יובאו לוועדה תקנות חדשות.

גורמי המקצוע וחברי הכנסת מהקואליציה שדיברו בוועדת החינוך הביעו את התנגדותם להמלצת משרד הבריאות וקבינט הקורונה. למרות התנגדותם, רגע לפני שהנושא עלה להצבעה חברי יש עתיד ביקשו לצאת להתייעצויות. בקואליציה חוששים שהצבעה נגד המתווה שאושר בקבינט הקורונה עשויה לעורר בעיות פוליטיות בתוך הממשלה.

תחת לחץ מצד הממשלה לאשר את התקנות, יו"ר הוועדה שרן השכל מתעקשת שהוועדה תצביע על ההגבלות בהמשך היום. עם זאת, ח"כ השכל ביקשה ממשרד הבריאות להביא הצעה חלופית, למשל - מי שלא מחוסן שיהיה חייב לעשות שתי בדיקות PCR שבועיות כדי ללמוד פנים אל פנים.

זעם על תוכנית הלמידה מרחוק (צילום: N12)
מאות אלפי תלמידים צפויים לעבור ללמידה מרחוק. אילוסטרציה | צילום: N12

יו"ר הוועדה ח"כ שרן השכל, אמרה בדיון: "משרד הבריאות סוגר את בתי הספר עכשיו כדי שלא יצטרך לסגור בשלב מאוחר יותר, בכך אנחנו מענישים הורים שפועלים על פי הנהלים. אם אין אשפוזים בילדים יש לזה משמעות. צריך למצוא את האיזונים בין בריאות הגוף לבריאות הנפש. האם הוכח שהתועלת הבריאותית מצדיקה את הנזק הנפשי והלימודי שיגרם בעקבות הישיבה בבית?".

ד"ר אפרת אפללו, נציגת משרד הבריאות, אמרה בתחילת הדיון: "כולם עדים לכניסה של ישראל לגל ה-5, וכמובן שההשפעה היא גם במערכת החינוך. אנחנו מבינים את הצורך בלימודים פרונטליים, המטרה של כולנו בהגבלות היא למנוע את סגירת בתי הספר. הפתרון הוא לצמצם מגעים בכיתות הנמוכות ולתת למנהל את הגמישות המלאה להחליט איך הוא עושה את זה".

על פי הנתונים של משרד הבריאות שהוצגו, נכון לאתמול - קרוב ל-900 תלמידים אובחנו אתמול כחולים בנגיף - מתוך כ-48 אלף בדיקות. אחוז החיוביים במערכת החינוך עומד על 1.9%, 5,495 תלמידים מוגדרים כחולים פעילים. 

בדיון עלתה ההצעה לקיום לימודים היברידיים, שבמסגרת חלק מהתלמידים ילמדו בכיתה והיתר מרחוק. ח"כ אמילי מואטי (העבודה) טענה בדיון כי "אני בהחלט חושבת שצריכים לעבור לעידן היברידי שלא אומר הכול או כלום. תלמידים שההורים לא מחסנים אותם או עוברים בדיקה, ילמדו מהבית. צריכים לעשות הכול כדי לסגל את תלמידי ישראל לאפשרות הזו".

מירון שיף, יו"ר הנהגת ההורים הארצית: "לא חושב שמישהו דמיין שילד מזמין תור לקופת חולים בכיתה א' ומגיע לשם בכיתה ג'. היקף הילדים שנפגעו בקורונה, בזומים ובשהייה בבתים - עצום. חייבים לאזן בין הפגיעה הנפשית לפיזית שהקורונה גורמת לילדים. מדובר בתקנות שגורמות לפגיעה בוטה בילדינו. המילים למידה היברידית זו מכבסה לזום - נזק לדורות שאף אחד עוד לא יודע להעריך אותם. בזום המצב רק מחמיר ואי אפשר להתכונן ככה לבגרויות. מפנה אצבע מאשימה לממשלה, שולחים מאות אלפי ילדים לזום".

ח"כ עופר כסיף (הרשימה המשותפת) ציין: "האיזון בין הנזק לתועלת מופר פה פעם אחר פעם. אנחנו מונעים מהילדים את הקשר הפיזי שהכרחי להתפתחות שלהם. תוצאות של אובדנות ודיכאון בגיל נמוך הן תוצאה של הסגר. אי אפשר להמשיך ולהפוך את הילדים לזומבים ומחזיקים אותם כבני ערובה".

ח"כ שרן השכל, יו"ר ועדת החינוך, תקווה חדשה (צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת)
יו"ר הוועדה שרן השכל: "מענישים הורים שפועלים על פי הנהלים" | צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

גורמים במערכת הפוליטית הביעו התנגדות להחלטות כבר בשבוע שעבר, כאשר גורמים בלשכתה של שרת החינוך יפעת שאשא ביטון מסרו ל-N12 כי השרה מתנגדת בכל תוקף למעבר ללימודים בזום. ח"כ אלון טל (כחול לבן) אמר כי "סגירת מערכת החינוך פגעה קשות בתלמידים, ועכשיו אנחנו מייצרים מצב דומה". ח"כים נוספים, בהם דוידסון וטור-פז מיש עתיד, מואטי מהעבודה ועוד, הודיעו כי הם מתנגדים להגבלות החדשות.

גם מצד הורים רבים נשמעה תרעומת על ההחלטה – יוטל פוגל, אם לארבעה מרעננה אמרה: "ברגע שאתם סוגרים את מערכת החינוך ושולחים את הילדים ללמידה מרחוק, אתם באותה נשימה שולחים את ההורים הביתה". אודליה שינדרוף, יו"ר הנהגת ההורים ברעננה, אמרה: "החלטת הממשלה היא אות קלון ובושה למקבלי ההחלטות במדינת ישראל".

"אני לא מאמינה שנצליח להגיע ל-70% מחוסנים", אמרה מנהלת בית ספר יסודי בראש העין, סיגל ראש. "אני לפחות פרסמתי בבית הספר שלי ושוחחתי עם חברות שפרסמו, אין לנו בכלל היענות כרגע, בטח לא של 70%".