ועדת גולדברג לאישור מינויי בכירים שהכשירה היום פה אחד את מינויו של ר' לראש השב"כ הבא, העבירה מסר חד וברור לפיו תלונות אנונימיות נגד מועמד לתפקיד רם דרג כלשהו אינן מקובלות עליה. בתקופת המפכ"ל אלשיך, הודיעו במשטרה שלא יטפלו יותר בתלונות אנונימיות על הטרדות מיניות. המדיניות הזו העבירה מסר לפיו לא מעוניינים להגיע לחקר האמת. 

אלא שהמצב הזה אינו תקין - ויש צורך אמיתי וממשי לבדוק גם תלונות אנונימיות שמתקבלות. חובתו של כל אדם שנחשף ליחסים לא תקינים או חש צורך ליידע את הוועדה במידע מסוים, לפנות אליה גם אם זה באופן אנונימי. אין סיבה שאדם ישלם מחיר אישי כדי לשתף במידע שנחשף אליו ולמלא את חובתו האזרחית לדווח על עוול שנודע לו. אזרחות טובה פירושה לדווח על מקרים כאלו - גם אם זה מתבצע באופן חשאי.  

כעיתונאים, אנחנו מקבלים תלונות אנונימיות רבות - וחלקן מתבררות כאמת לאמיתה. מחובתנו לבדוק כל טענה ולכך מחויבת גם מערכת אכיפת החוק. חבל שיו"ר הוועדה העביר מסר שעלול להרתיע אנשים מלמסור מידע שיש ברשותם. ועדה שתפקידה להיות אחראית על מידע ציבורי צריכה להיות הראשונה שתעודד אנשים לפנות אליה, וכן - גם בעילום שם.

שב"כ (עיבוד: 123rf)
עיבוד: 123rf

אם המידע שהועבר ייבדק ויתגלה שאין בו ממש, הדבר יאפשר להכשיר את מינויו של המועמד לתפקיד הבכיר וינקה אותו מכל רבב. חובת הוועדה לבדוק ולבחון אם יש ממש בדברים. אין כל היגיון בדחייה על הסף של טענות על התנהגות שאינה הולמת, בטח כשמדובר במינויים של אנשים לתפקידים כל כך בכירים ורגישים שמשפיעים דרמטית על החיים של כולנו.