פחות משנתיים לאחר שתקף בחריפות את השימוש באיכוני השב"כ כחלק מהאמצעים להתמודדות עם המגפה - שר הבריאות ניצן הורוביץ חתם אמש (שבת) בעצמו על חזרת המהלך. כיצד קרה שתוך זמן קצר כל כך שר הבריאות שינה את עמדותיו?

תזכורת: במרץ 2020, ראש הממשלה דאז, כעת יו"ר האופוזיציה בנימין נתניהו הודיע על שימוש באמצעים הדיגיטליים למעקב אחר חולי קורונה. הכלי, ששימש עד לאותו העת למעקב אחר חשודים ביטחוניים הוסב לאמצעי אכיפה של כללי הבידוד עבור חולי קורונה. בעקבות זאת, שר הבריאות ניצן הורוביץ שבאותם ימים היה באופוזיציה - פנה במכתב חריף ליועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט. הורוביץ תקף וכתב כי מדובר ב"פגיעה קשה בפרטיות" וביקש את התערבותו לעצירת המהלך.

בפנייתו כתב הח"כ דאז הורוביץ: "מעקב, איכון, וניטור של אזרחים, תוך שימוש במאגרי מידע ובאמצעים טכנולוגיים מתוחכמים, עלול לגרום פגיעה קשה בפרטיות ובחירויות האזרח הבסיסיות. משום כך אלה צעדים אסורים במדינות דמוקרטיות. גם במצב הנוכחי, אין להפעיל אמצעים חודרניים שכאלה, באופן גורף כלפי המוני אזרחים, ללא פיקוח נאות. כמו כן יש לקבוע כללים ברורים לשימוש במידע המתקבל, ולהגבילו ככל האפשר".

גם בחודש יוני 2020, כאשר התגלו בממוצע כ-350 חולי קורונה חדשים מדי יום, התבטא הורוביץ נגד איכוני השב"כ. "זה כל כך הרבה יותר 'מאיכון'", אמר אז. "כל התנועות שלך, הפגישות (וגם הסמסים ועוד הרבה דברים שהשב"כ יודע להוציא) וגם של אלפי האנשים שהיו בסביבתך - וכל פקיד יוכל לגשת למידע הזה! אני אזרח חופשי ואני לא מוכן שהממשלה תיכנס לי ככה לחיים". 

כאשר נושא האיכונים הובא לאישור נוסף במליאה, אמר הורוביץ: "משבר הקורונה הוא לא מסוג הסכנות שעונות למבחן המחמיר שנקבע. הממשלה מאפשרת למשק להמשיך ולתפקד חרף סכנות המגפה, מדובר במגיפה שהיא לא זמנית ולא חולפת, היא דורשת היערכות ארוכת טווח וקיום שגרת חיים לצד המגפה מגפה לאורך זמן, ויש פתרונות רבים וחלופיים לצמצם את מהירות התפשטותה. והראייה היא שאף מדינה דמוקרטית אחרת כולל כאלה שאצלם הקורונה הרבה יותר מתפשטת מאצלנו ואצלם יש עשרות אלפים של מתים לא מפעילה את שירות הביטחון שלה לצורך הזה".

איכוני השב"כ
איכוני השב"כ

אתמול בערב החליט קבינט הקורונה להשיב את איכוני השב"כ למעקב אחר מי שהתגלה עם וריאנט 'אומיקרון' מדרום אפריקה, וכן גם לאחר אלו שבאו עמם במגע. שר הבריאות ניצן הורוביץ, מתוקף תפקידו, היה שותף להחלטה זו.

כיצד קרה שתוך זמן קצר כל כך שר הבריאות שינה את עמדותיו? בלשכת שר הבריאות מסבירים במענה לשאלת N12 כי "הפעלת איכוני השב"כ תהיה מצומצמת מאוד, זמנית ומבוקרת. מי שעליו ייערכו האיכונים אלו רק מאומתים לוריאנט, לאחר שנעשה להם ריצוף במעבדה לאיתור וריאנטים. במידת הצורך, ייעשה שימוש באיכונים כנגד מי שבא במגעים בימים שקדמו לאבחון עם נשאי הווריאנט כדי לקטוע את שרשראות ההדבקה. בשונה מהממשלה הקודמת - המהלך כעת מצומצם ומידתי ובכל יום נבחן מחדש האם יש צורך בהמשך השימוש בכלי הזה".

משבר קואליציוני בדרך? השר אבידר צפוי להצביע נגד איכוני השב"כ 

בסביבת השר אבידר (ישראל ביתנו) אומרים שהוא נלחם בחוק הסמכויות בשנה שעברה, ולא מעניין אותו באיזה רוב יעברו האיכונים. מבחינתו, אישורם הוא קו אדום בוהק שיהיו לו משמעויות. ניתן להעריך שייתכן שלא יפסול התפטרות מהממשלה על האישור, ואז הוא יחזור לכנסת עם פקיעת החוק הנורווגי. המשמעות היא שהוא שוב יהיה האצבע ה-61 והקואליציה תצטרך להסתמך עליו. 

לאיכוני השב"כ מתנגדים ח"כים ושרים נוספים. שרת הכלכלה אורנה ברביבאי ציינה כי הצביע נגד האיכונים בקבינט כיוון ש"היה מספיק זמן למצוא פתרון טכנולוגי לזיהוי מאומתים שלא באמצעי לסיכול טרור". 

חברת הכנסת מירב בן ארי טענה גם היא ש"אין שום סיבה בנתוני התחלואה כיום לתמוך באיכוני שב"כ, שום סיבה. כולל אלה שאומרים תראו מה קורה בדרום אפריקה (שם שדה התעופה פתוח ומחוסנים לא נשלחים לבידוד אחרי pcr שלילי).