מספר ארגונים חרדיים הודיעו היום (ראשון) שיעתרו לבג"ץ אם שרת הכלכלה, אורנה ברביבאי, תאשר את תקנות שר האוצר אביגדור ליברמן לקיצוץ הסבסוד במעונות היום לילדי אברכים שאינם משתתפים בשוק העבודה. העתירה עדיין לא הוגשה, מאחר והשרה עדיין לא חתמה על אישור התקנות. העותרים מאיימים שיפנו לבג"ץ ברגע שהיא תיתן את אישורה. הטענות המרכזיות שהעלו: פגיעה באימהות, פגיעת בבעלות המעונות, פגיעה בילדים וגם חוסר הגינות כלפי האבות.

ארגון 'אמת ליעקב' ועמותת 'שמורה' הגישו מכתב התראה ומיצוי הליכים טרם פנייה לבג"ץ, באמצעות עו"ד זמן בלאק. בעתירתם טענו כי "מדובר בהחלטה שאינה סבירה באופן קיצוני, ושאינה עומדת באמות המידה שנקבעו בפסיקה".

העותרים טוענים כי למרות שהמטרה העיקרית והמוצהרת לסבסוד מעונות היום היא עידוד שילובן של אימהות בשוק העבודה, מה שצפוי לקרות בעקבות ביטול הסבסוד הוא פגיעה נרחבת בהן – שייאלצו להישאר בבית עם הילדים. לדבריהם, ביטול הסבסוד יחייב את האימהות לוותר על משרותיהן ולהישאר בבית עם ילדיהן – ובכך למעשה יימשך הקיפוח שלהן.

שרת הכלכלה אורנה ברביבאי (צילום: מתוך "חדשות הבוקר" , קשת12)
שרת הכלכלה והתעשייה, אורנה ברביבאי | צילום: מתוך "חדשות הבוקר" , קשת12

עוד נטען כי אם ההחלטה הייתה מתקבלת מוקדם יותר, הייתה ניתנת לאימהות הזדמנות למצוא פתרונות אלטרנטיביים זולים וטובים יותר עבור הילדים, מבלי שיידרשו לעזוב את עבודותיהן. "ההחלטה אינה עומדת בראי המשפט המנהלי...משום שהיא מתייחס לעידוד הגבר ליציאה לעבודה, תוך אפליה בוטה של האישה", הודגש במכתב.

העותרים מתייחסים גם לבעלות מעונות הילדים, שפתחו אותם תוך היערכות לשנת הלימודים שבה יקבלו ההורים את הסבסוד, מתוך מחשבה שכך יהיו להן מספיק ילדים במעון. אם יבוטל הסבסוד, תיפגע רווחיות הפעלת המעון, לאחר שבעלות המעונות שכרו מבנים, רכשו ציוד ביצעו השקעות נוספות לקראת תחילת שנת הלימודים, נטען בעתירה.

בהמשך לכך, העתירה מזהירה שייסגרו מעונות הילדים הרשמיים, ובמקומם ייפתחו מעונות אחרים, שיפעלו באופן פיראטי וללא רישוי מתאים. מעונות אלה, נטען, לא יעמדו בתנאי הבטיחות המינימליים, כך שההחלטה תגרום באופן ישיר לסיכון משמעותי לגיל הרך. לדברי העותרים, ההחלטה "תגרור את מצב הבטיחות בענף המעונות עשרות שנים לאחור".

שר האוצר אביגדור ליברמן (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
שר האוצר אביגדור ליברמן | צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

העותרים כותבים כי "מעל ההחלטה מרחפות תמיהות קשות ביחס למניעי מקבלי ההחלטות, שעה שלא נבנתה כל תוכנית להכשרת גברים אשר לא עבדו עד היום, לא נעשתה עבודת מטה סדורה לבחון אם בכלל שינוי הקריטריון יגדיל את כמות הגברים העובדים, ושעה שההחלטה נכנסת לתוקף לאחר תחילת השנה האקדמית, ימנע הדבר מאותם גברים את היכולת להשתלב בתוכנית האקדמית".

כזכור, ימים ספורים לאחר ההודעה על ביטול סבסוד מעונות היום, פרסמנו לראשונה כי השרים ליברמן וברביבאי החליטו לדחות בכחודשיים את כניסת התקנות החדשות לתוקף. ביטול הסבסוד צפוי לצאת לדרך ב-1 בנובמבר. עוד לפני כן הגיב שר האוצר לביקורת שהושמעה נגדו מצד חברי הכנסת החרדיים ואמר: "שמעתי את זעקות השבר של הקוזאק הנגזל. עשינו את זה כבר פעמיים בעבר, וזה הקפיץ את השתתפותם של החרדים בשוק העבודה". ליברמן הוסיף: "זה לא בא כדי לפגוע בהם, אלא כדי לעזור להם. מי שפוגע בחרדים זה ש"ס ויהדות התורה שרוצים שהם יהיו תלויים בקצבאות".