שישה חברי כנסת מהאופוזיציה מימשו את איומם והגישו היום (רביעי) עתירה לבג"ץ בעקבות חלוקת התפקידים בין הקואליציה והאופוזיציה במשכן הכנסת. לטענתם, אין ביטוי לאופוזיציה בוועדות הכנסת המרכזיות - כמו ועדת הכספים, ועדת חוק חוקה ומשפט וועדת הכנסת.

את העתירה הגיש עו"ד אילן בומבך ועליה חתומים חברי הכנסת דוד ביטן, מירי רגב, פטין מולא וקטי שטרית מהליכוד, ומשה וארבל ומיכאל מלכיאלי מש"ס. בעתירה, שהגיעה לידי N12, נכתב: "החלטת הכנסת ביקשה לסלק, באופן בוטה וקיצוני, חסר בושה ממש, מכשולים פרלמנטריים העומדים בדרכה של ממשלה התלויה על בלימה, באמצעות עיקור כוחה של האופוזיציה לממש את תפקידיה. אם זה אינו מופע מובהק של שבירת כללי המשחק הדמוקרטיים על ידי עריצותו של רוב, הנוקט אמצעים קיצוניים להבטחת כוחו ככזה, אין לדעת מופע של עריצות רוב מהו".

מירי רגב (צילום: Alex Kolomoisky, חדשות)
מירי רגב בין העותרים | צילום: Alex Kolomoisky, חדשות
ח"כ מיכאל מלכיאלי (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
ח"כ מיכאל מלכיאלי בין העותרים | צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

עוד נכתב: "כדי להבטיח את יציבותה של הממשלה ולהרחיק את יום נפילתה, החליטו קברניטי הקואליציה להפוך את הכנסת לחצר האחורית של מבצר הממשלה, באמצעות נקיטת מגוון אמצעים נפסדים, המכוונים כולם לערעור מעמד האופוזיציה, סיכול כוחה, כוח הסיעות המרכיבות אותה וכוח חבריהן. בנקיטת אמצעים פסולים למימושה של תכלית פסולה, ניפצה הקואליציה סדרי בראשית בעבודת הכנסת, והיא מוסיפה להציב, חדשות לבקרים, תקדימים מסוכנים לפרקים שטרם נכתבו בדברי הימים של המשטר הפרלמנטרי בישראל".

עוד לפני הגשת העתירה, פנו סיעות הקואליציה ליועצת המשפטית של הכנסת. היא השיבה כי אכן ישנם קשיים בחלוקת התפקידים, אך התמקדה בכך שבסך הכללי של הוועדות נשמר היחס בין הקואליציה לאופוזיציה.

בעתירה תקפו חברי האופוזיציה את עמדתה זו של היועץ המשפטית שגית אפיק וכתבו: "עמדת היועצת המשפטית לכנסת כאילו נכתבה "להכשיר" בדיוק את מצב העניינים הפגום שעיצבה הקואליציה, בשירות הממשלה. לפי מצב עניינים זה, נהנית הקואליציה מרוב גדול בוועדות הכנסת המרכזיות, הנוצר באופן מניפולטיבי, באמצעות יצירת רוב גדול אפילו יותר לסיעות האופוזיציה, במעט ועדות כנסת שאינן מרכזיות. מדובר במהלך ציני ומקומם, שאין לו אח ורע בתולדות הפרלמנטריזם הישראלי, ויש בו פגיעה קשה במרקם החיים הפרלמנטריים וביסודות משטרנו הדמוקרטי".

עו"ד אילן בומבך (צילום: ראובן קפוצ'ינסקי)
עו"ד אילן בומבך | צילום: ראובן קפוצ'ינסקי

עו"ד בומבך סיכם את דבריו בעתירה: "אין מנוס מהפעלתה של ביקורת שיפוטית כדי למנוע פגיעה חמורה וממושכת במרקם החיים הפרלמנטרי. מזה חודש ומחצה וועדות הכנסת אינן מחדשות את פעילותן הסדירה, בשל עמדתה הנחושה של הממשלה לפעול באופן בלתי חוקתי בעליל, ולנצל את כוחה הרובני הדחוק כדי לפגוע באדניה של שיטת המשטר בישראל, והערכים המונחים ביסודה".