מינוי גנץ לשר המשפטים אושר, הדיון בבג"ץ בוטל: דקות לאחר שהגן על מינויו של אופיר אקוניס לשר המשפטים בתשובה שהגיש לבג"ץ לקראת הדיון שתוכנן להתקיים הערב (רביעי) אך בוטל, ראש הממשלה נתניהו הודיע כי ימנה את בני גנץ לשר המשפטים בממשלת המעבר "כדי לצאת מהמבוי הסתום". הממשלה אישרה את המינוי מספר שעות לאחר מכן, כשאקוניס החרים את ההצבעה. 

 לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

נתניהו ביקש מבג"ץ לבטל את הדיון ולא לקיים אותו היום בטענה ששאר המינויים הדרושים יעלו להצבעה בישיבת הממשלה ביום ראשון הקרוב. היועמ"ש גם הצטרף לבקשה לבטל את הדיון היום ולמסור ביום שני הודעת עדכון לגבי מינוי יתר השרים - והדיון אכן בוטל. 

"ראש הממשלה הגיש תגובה מפורטת לבית המשפט העליון ששוללת לחלוטין את הטיעון שהדיון שהתקיים אתמול בממשלה היה בניגוד לחוק", נכתב בהודעת הליכוד. "על אף זאת, לאחר שהצעות הפשרה של רה"מ נדחו גם הבוקר, וכדי לצאת מהמבוי הסתום ולאפשר את הפעילות ההכרחית של משרד המשפטים, רה"מ החליט למנות את בני גנץ כשר המשפטים בממשלת מעבר. רה"מ יביא את המינוי לאישור הממשלה היום".

דיון בבג"צ על מינוי שר משפטים (צילום: N12)
הדיון בבג"ץ על מינוי שר המשפטים | צילום: N12

זמן קצר קודם לכן, הגיש נתניהו את תשובתו לבג"ץ והגן על מינויו של אקוניס בישיבת הממשלה אתמול. לטענת נתניהו, קביעת סדר היום של ישיבת הממשלה חייבה הסכמה של ראש הממשלה בפועל והחליפי וכך היה, אך סדר היום לא קבע את זהות שר המשפטים - ולכן לרה"מ התאפשר להעלות כל שם להצבעה. בנוסף, נתניהו טען כי עמדתו של מנדלבליט הושמעה בתחילת הישיבה.

"ההצעה לסדר היום היתה לדון במינוי שר משפטים, והיא התקבלה על דעת ראש הממשלה וראש הממשלה החליפי", כתב נתניהו. "נתונה לראש הממשלה סמכות להעלות עניינים דחופים לסדר יומה של הממשלה".

עוד נכתב בתשובת נתניהו: "עיקרון הפרדת הרשויות מחייב שבית המשפט ימשוך ידיו מלב הכבשן של הזירה הפוליטית. אל לו לבית המשפט או ליועץ המשפטי לממשלה להשים עצמם כממשלת-על וראוי להימנע מלקבוע עבור הממשלה איזה מינוי פוליטי עליה לעשות".

בעקבות ההחלטה על מינויו של גנץ, נתניהו ביקש מבג"ץ לדחות את הדיון שנקבע להיום והתחייב שביום ראשון הקרוב יביא לאישור הממשלה את שאר המינויים הנדרשים. המשרדים שדרוש למנות להם שר קבוע הם: התקשורת, המדע והטכנולוגיה, שוויון חברתי, השכלה גבוהה ומשרד המים.

ישיבת הצרחות שבה נתניהו "שלף" את שמו של אקוניס

הדרמה החלה אתמול בצהריים בישיבת הממשלה כשהשרים התכנסו לדון במינוי שר המשפטים, תפקיד שלא אוייש באופן קבוע מזה מספר חודשים. תחילה פנה נתניהו לגנץ וביקש דחייה של 48 שעות במינוי השר, זאת על אף שביום ראשון הודיע בג"ץ לצדדים כי ההחלטה צריכה להתקבל עד היום בצהריים.

מנדלבליט (צילום: Olivier Fitoussi Flash90)
היועמ"ש: המינוי של אקוניס לשר המשפטים לא חוקי | צילום: Olivier Fitoussi Flash90

הדיון בממשלה היה סוער במיוחד, כשחילופי האשמות נשמעו מכל עבר והיועמ"ש קבע כי יש לקבל החלטה בנושא תוך זמן קצר. לבסוף הסכימו נתניהו וגנץ לדחות את ההצבעה לחמישי, אך ברגע האחרון גנץ התחרט וביקש להביא את מינויו להצבעה באופן מיידי. ההצעה לא התקבלה לאחר ש-17 שרים הצביעו נגד המינוי ו-10 בעד. בשלב זה ביקש להציע את אקוניס לתפקיד שר המשפטים. בתום הצבעה סוערת אושר מינויו של אקוניס, אולם היועמ"ש התרעם וקבע כי ההצבעה אינה חוקית.

במהלך הדיון בבג"ץ שנערך לאחר מכן הדגישה הנשיאה חיות בפני נציגו של נתניהו כי "אי אפשר לחיות בריק שלטוני" ואמרה כי על שר המשפטים להיות עם זיקה לראש הממשלה החליפי. טרם הדיון הגיש היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט את חוות דעתו לבג"ץ לפיה יש להוציא צו למינוי שר משפטים לאלתר. באשר להצבעה שהוביל נתניהו בישיבת הממשלה, קבע מנדלבליט כי הממשלה פעלה במודע ובאופן לא חוקי.