שר הפנים התייחס לראשונה לאסון וקרא לערוך חקירה מקיפה: מליאת הכנסת עורכת כעת (שני) ישיבת אבל מיוחדת בעקבות האסון במירון. במהלך הישיבה נשאו דברים ראש הממשלה נתניהו, ראש הממשלה החליפי גנץ - והשר אריה דרעי שהתייחס לראשונה בקולו לאירוע הקשה, בו נהרגו 45 בני אדם. הצטרפו לשידור

את הישיבה פתח יו"ר הכנסת, יריב לוין, שאמר: "האסון הנורא מחייב אותנו להבטיח שייעשו ההסדרים הדרושים על מנת שאסון דומה לא יתרחש עוד לעולם. גם בשנים הבאות, ציבור עצום יבקש להגיע למירון ולקיים את ההילולה ועלינו לעשות הכל כדי שמסורת חשובה זו תימשך - וששלומם של המשתתפים יובטח. זו העת להתייחד עם זכר ההרוגים ולחזק את משפחותיהם בכאבן הגדול, זו העת לשאת תפילה להחלמתם של הפצועים". 

אחריו נאם ראש הממשלה, בנימין נתניהו: "ליל ביעותים תקף אותנו בל"ג בעומר, לילה של חושך במקום אור. התמונות הנוראות מהאסון במירון החרידו כל אדם, ספקו כל לב - ואין מנחם. כולנו יחד מבכים את המכה העצומה. 45 עולמות מלאים אבדו לבלי שוב. במורשת עמנו אין אבל פרטי - גם אבלו של היחיד הוא אבל ציבורי. לכן הנהגנו יום אבל לאומי, שמאחד את כל אזרחי ישראל. הרכנו ראש, הורדנו דגל, חיבקנו את המשפחות שחייהן התהפכו". 

"מבעד למסך הדמעות, ראינו ערבות הדדית במיטבה", הוסיף נתניהו, "בקרב ערבים ויהודים ראינו ערבות הדדית עם לב ענק. המוני אנשים תרמו דם, הציעו שתייה ומזון ובאו להלוויות. גם כעת הם נמצאים עם משפחות ההרוגים. בני המשפחות לא לבד, וזה הדבר הכי חשוב לוודא. אנחנו נעשה כל מה שנוכל כדי שיוכלו להמשיך בחייהם. נהיה להם כתף תומכת תמיד". 

"חובתנו המוסרית היא לבחון את כל הליקויים", הדגיש ראש הממשלה, "בתום ימי האבל, נבחן את האבטחה, בהגעה ובכניסה, הגעת זמן הכוחות ואת ההיבטים ההנדסיים ונפיק את מלוא הלקחים לעתיד, גם בנושא הפקעה ואחריות על האתר. אני אומר תודה לכוחות החילוץ וההצלה שראויים לתודותינו. לולא הם, האסון היה יכול להיות קשה בהרבה". 

דרעי שבר שתיקה: "אסור לחבר בין הסרת הגבלות הקורונה לבין הגבלות הצפיפות"

אחריו, נשא דברים ראש הממשלה החליפי ושר הביטחון, בני גנץ: "ישראל היא מדינה צעירה ומרובת אסונות. ידענו רבים מדי כאלה ב-73 שנות קיומנו - אסונות צבאיים ואזרחייים. חיים של רבים כל כך שנקטפו. לא פעם נשאתי בנטל הבשורה והתנחומים למשפחה שכולה. פעם בקרב, פעם בתאונה טרגית - ולעתים גם באסון. אצרתי בלבי את כל אותם רגעים עם המשפחות, ובכל פעם הבטחתי לעצמי לעשות כל שניתן כדי למנוע את האסון הבא". 

"האסון הקשה במירון איננו מגזרי", הדגיש גנץ, "זהו אסון לאומי הנוגע בכל אחד ואחד מאיתנו כעם וכחברה. וכמו באירועים אחרים כמו אסון הכרמל, ראינו אחריו את ההתגייסות של כל אזרחי המדינה שנרתמים לסייע למשפחות. חיילות וחיילים, אנשי זק"א, שוטרים, אזרחים, כולם. כל מי שהגיש יד וסייע - כולם בבחינת שבת אחים גם יחד, ברע אבל גם בטוב. כולנו חייבים להם חוב גדול ורבים חבים להם את חייהם". 

"מדינת ישראל לא יכולה להתפרק לאוטונומיות ששם כל אחד הטוב בעיניו יעשה", הדגיש גנץ, "ממלכה אחת לכולם, חוק אחד לכולם - וכולם זכאים לממש את אמונתם בבטחה תחת חסותה של המדינה. לכן, בימים האלו, לא ביקורת דרושה, אלא הפקת לקחים. לא הלקאה עצמית - אלא חיבוק לאומי ואישי מתוך הסתכלות קדימה, ערבות הדדית שפירושה שכפי שאסונות משותפים לכולנו, כך גם הפקת הלקחים חייבת להיות משותפת לכולנו ולזכות לאמון הציבור כולו. חובתנו לתקן. זהו הצו שהותירו לנו בלא לדעת זאת ההרוגים שבאסון". 

שר הפנים, אריה דרעי, שבר שתיקה מאז האסון ונשא דברים: "אנו עומדים 4 ימים אחרי האסון הנורא במירון והלב עדיין פצוע ומיוסר ומתקשה להכיל את השרפה הגדולה והשבר הענק.  הקב"ה נתן מכה קשה וכואבת. שתקתי כמה ימים כדי לסיים את מסע ההלוויות של ההרוגים. עברתי הרבה בחיים, ראיתי כאב, אסונות ואובדן - אבל אסון נורא כזה 45 קדושים, ש-25 מהם צעירים, לא זכו לעשות בר מצווה, לא זכו להקים בית בישראל. 

השר אריה דרעי בדיון בעקבות האסון במירון (צילום: ערוץ הכנסת)
שר הפנים אריה דרעי שובר שתיקה | צילום: ערוץ הכנסת

"אין בפי מילים לתאר את ההלם והטלטלה שעברנו מאז האסון", אמר דרעי, "על מה עשה השם לנו ככה, מהו חשבון הנפש האישי והציבורי שאנחנו צריכים לעשות? אני מכיר לא מעט מההרוגים.  די לקרוא ולשמוע על ההורים שמקבלים את הדין באהבה. המוות אין מבדיל בין עדות. כולנו ילדים של השם יתברך. רצינו לחגוג את ל"ג בעומר, שזה אחד הימים השמחים". 

"האסון הנורא הוא גזירת שמיים - אבל הוא לא פותר אותנו מהפקת לקחים כדי שלא יקרה שוב אסון כזה", הדגיש השר דרעי. הרצון שלי הוא להבטיח שתתקיים בדיקה וחקירה יסודית והיקפית כדי שלא יקרו שוב אסונות כאלה. הגיע הזמן לטיפול שורש - ואין לי ספק שמרבית הציבור החרדי יברך על כך". 

עוד הוסיף: "יש גורמים שהאשימו את הציבור החרדי ואותי שרציתי שתהיה את ההילולה. כל הפעולות היו כדי שהגבלות הקורונה והקורונה בלבד לא יחולו בשטח - כמו שלא חלו ביום העצמאות. השנה הגיעו למירון שליש מכמות החוגגים. אסור לחבר בין הסרת הגבלות הקורונה לבין הגבלות הצפיפות". 

שר הדתות, יעקב אביטן, אמר בישיבת האבל: "צריך להיות ברור - תפקידנו להסתכל גם אחורה, לבדוק את עצמנו כדי לתקן וליישר את אורחותינו. חייבת להיות בדיקה משמעותית בנושא הזה - והר מירון, דבר אחד ברור, לא יהיה החצר האחורית, הוא יהיה הוויטרינה. צרי לי שזה אחרי כאלה קורבנות אבל אחרי שנתקן את דרכנו - אנחנו צריכים לשמור את האחדות היפה שהייתה בינינו".