הכאוס בממשלה - והדרמה בבג"ץ: אחרי שהוציאו צו ביניים שהקפיא את מינויו של אופיר אקוניס לשר המשפטים, שופטי בג"ץ ידונו היום (רביעי) ב-15:30 בהצבעה שאיימה לגרור את ישראל אל עבר משבר חוקתי חסר תקדים. השופטים לא פסלו את המינוי סופית, אלא הקפיאו אותו והורו לראש הממשלה בנימין נתניהו להשיב עד השעה 11:00 היום מדוע לא יבוטל המינוי סופית.

עושים סדר: סערת מינוי שר המשפטים

- בג"ץ חייב את הממשלה למנות שר משפטים עד יום אתמול (שלישי) בצהריים.

- נתניהו רצה דחייה נוספת, אבל גנץ סירב לכך נוכח העובדה שאין שר משפטים זה זמן רב.

- בניגוד לחוק היסוד ולהסכם הקואליציוני, הליכוד הצביע נגד מינויו של גנץ לתפקיד.

- נתניהו העלה את מועמדותו של אקוניס לתפקיד, בניגוד לעמדת היועמ"ש שקבע שזה לא חוקי.

- הממשלה אישרה את מינוי אקוניס, היועמ"ש קבע כי ההצבעה אינה חוקית.

- בג"ץ הקפיא את מינוי אקוניס ויחדש את הדיון היום. נתניהו יידרש לנמק את מעשיו.

דיון בבג"צ על מינוי שר משפטים (צילום: N12)
הדיון בבג"ץ על מינוי שר המשפטים | צילום: N12

גם היועץ המשפטי לממשלה יוכל להגיש את התמלול של ישיבת הממשלה כדי להוכיח לשופטים מה באמת התרחש בה. נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות ציינה בהחלטה שבית המשפט שוקל להעביר את הדיון היום בשידור חי וביקשה מהצדדים להתייחס לנקודה זו.

ראש הממשלה, שביקש באופן חריג שהיועץ המשפטי לא ייצג אותו בדיון, צפוי לטעון שהמינוי תקף ושהוא פעל בהתאם להחלטת בית המשפט שחייב אותו לקיים דיון בממשלה עד אתמול בצהריים בסוגיית מינוי שר משפטים.

פרקליטו של נתניהו יטען, כפי שמסר לאחר הסערה בישיבת הממשלה, כי "ראש הממשלה הציע בתחילת הדיון הציע להמתין 48 שעות כדי להגיע להסכמות ושר הביטחון הסכים". לטענת נתניהו, "ראש הממשלה אמר שיש שתי אפשרויות – להסמיך מיד שר כלשהו לטפל בסוגיית העצירים או לחליפין להמתין 48 שעות כדי להגיע להסכמות על מינוי שר. תחילה שר הביטחון בני גנץ הסכים ל-48 שעות, אך בהמשך חזר בו מההסכמה וסירב לשני הנתיבים ודרש הצבעה במקום".

נתניהו יטען באמצעות פרקליטו שהוא הסכים והעלה את ההצעה למינוי גנץ, ורק משזו נפלה העלה את מועמדותו של השר אקוניס שקיבל רוב קולות. "היועמ"ש טען שהפרשנות שלו היא שההצבעה על אקוניס היא לא חוקית כי בני גנץ התנגד לה", מסר נתניהו מוקדם יותר. "השר אוחנה אמר שההסכם הפריטטי תקף רק על 'סדר היום' שהיה מוסכם מראש, וכלל רק את מינויו של שר משפטים מבלי לנקוב במועמד ספציפי. בתגובה, מזכיר הממשלה ושרים העלו את סעיף 15 לתקנון הממשלה, שקובע כי ראש הממשלה רשאי לעלות לסדר היום נושא שהוא מאשר שיש צורך לדון בו, וכך נהג".

במהלך הדיון טען עו"ד דוד פטר, שייצג את נתניהו באופן פרטי, כי "ראש הממשלה מעוניין לשמר יחסים תקינים עם כל הצדדים. הוא מבקש עוד 48 שעות כדי לדון מחדש בעניין הזה. כשנשאל על ידי הנשיאה חיות איך המינוי מתיישב עם עקרון הרציפות והיותה של הממשלה ממשלת מעבר, השיב עו"ד פטר כי "הסעיף מדבר רק על מילוי מקום".

בשלב זה שאל השופט פוגלמן: "האם הממשלה הפסיקה להיות פריטטית מכיוון שהיא ממשלת מעבר? נדמה לי שהתשובה היא שלילית". עו"ד פטר השיב: "הממשלה צייתה באופן מלא להחלטת בית המשפט, שכן התקיים דיון. אני לא מבין מה המשמעות המשפטית של הצו שהעותרים מבקשים 'למנות לאלתר שר משפטים'".

עו"ד אליעד שרגא מהתנועה לאיכות השלטון דרש בדיון שיוצא צו שיקבע כי סמכויות שר המשפטים יישארו בידי גנץ וטען בפני השופטים כי "חיי אדם מונחים על הכף, כמו שהיועץ המשפטי לממשלה כבר אמר". עו"ד עומר מקייס מטעם התנועה לטוהר המידות ועו"ד צביקה בר נתן מטעם לשכת עורכי הדין הצטרפו לעמדת היועמ"ש לפיה לא מונה שר משפטים בישיבת הממשלה. עו"ד פטר (מטעם נתניהו) טען מנגד כי לא נקבע הסדר פריטטי במפורש ולכן עקרון הפריטטיות לא חל במקרה הזה. השופט פוגלמן השיב: "זו תפיסה קצת רדיקלית".

כאוס חוקתי בישיבת הממשלה

הדרמה בישיבת הממשלה החלה אתמול בצהריים כשהשרים התכנסו לדון במינוי שר המשפטים, תפקיד שלא אוייש באופן קבוע מזה מספר חודשים. תחילה פנה נתניהו לגנץ וביקש דחייה של 48 שעות במינוי השר, זאת על אף שביום ראשון הודיע בג"ץ לצדדים כי ההחלטה צריכה להתקבל עד היום בצהריים.

אסתר חיות (צילום: אייל מרגולין, פלאש 90)
הדיון יועבר בשידור חי? חיות | צילום: אייל מרגולין, פלאש 90

הדיון בממשלה היה סוער במיוחד, כשחילופי האשמות נשמעו מכל עבר והיועמ"ש קבע כי יש לקבל החלטה בנושא תוך זמן קצר. לבסוף הסכימו נתניהו וגנץ לדחות את ההצבעה לחמישי, אך ברגע האחרון גנץ התחרט וביקש להביא את מינויו להצבעה באופן מיידי. ההצעה לא התקבלה לאחר ש-17 שרים הצביעו נגד המינוי ו-10 בעד. בשלב זה ביקש להציע את אקוניס לתפקיד שר המשפטים. בתום הצבעה סוערת אושר מינויו של אקוניס, אולם היועמ"ש התרעם וקבע כי ההצבעה אינה חוקית.

בשלב זה עבר הדיון לבג"ץ שהקפיא את מינוי אקוניס עד החלטה אחרת. השופטים הוציאו צו ביניים המורה לראש הממשלה בנימין נתניהו לנמק מדוע לא ייקבע שהחלטת הממשלה למנות את אקוניס אינה תקפה.

במהלך הדיון הדגישה הנשיאה חיות בפני נציגו של נתניהו כי "אי אפשר לחיות בריק שלטוני" ואמרה כי על שר המשפטים להיות עם זיקה לראש הממשלה החליפי. טרם הדיון הגיש היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט את חוות דעתו לבג"ץ לפיה יש להוציא צו למינוי שר משפטים לאלתר. באשר להצבעה שהוביל נתניהו בישיבת הממשלה, קבע מנדלבליט כי הממשלה פעלה במודע ובאופן לא חוקי.