הדיון שהתקיים אתמול (שלישי) בבג"ץ הוביל לסיטואציה חסרת תקדים: השופטים הקפיאו את מינויו של ח"כ אופיר אקוניס לשר משפטים בטענה שלא תאם את עקרון הפריטטיות, לפי היועץ המשפטי לממשלה. השופטים לא פסלו את המינוי סופית, אלא הקפיאו אותו והורו לראש הממשלה בנימין נתניהו להתייחס לנושא עד היום בשעה 11:00. בינתיים, החלל השלטוני נותר ריק ומכאן העלילה צפויה רק ללכת ולהסתבך.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

לשופטים, שמבינים את הדחיפות שבמינוי, אין הרבה ברירות והממשלה לא מצליחה להגיע להסכמות. היום (רביעי) ב-15:30 ידונו שופטי בג"ץ בהצבעה שאיימה לגרור את ישראל למשבר חוקתי חסר תקדים: אלה האפשרויות העומדות בפני בית המשפט.

האזינו לפודקאסט "אחד ביום" על "המשבר החוקתי בזום":

 >> להאזנה לכל הפרקים של "אחד ביום" לחצו כאן

צו מוחלט למינוי שר משפטים

היועץ המשפטי לממשלה כתב אמש לבג"ץ כי אין מנוס מהוצאת צו מוחלט, שיחייב את הממשלה למנות שר משפטים לאלתר. האפשרות הזו קיימת, אך לפי שעה לא ברור מה תהיה המשמעות שלה בפועל. מה יקרה אם בג"ץ יורה למנות שר משפטים, אולם הממשלה לא תגיע להסכמות?

החזרת הסמכויות לגנץ

אפשרות אחרת, כפי שהציעו העותרים, היא להחזיר את סמכויות שר המשפטים ליו"ר כחול לבן בני גנץ, שהיה עד לא מזמן ממלא מקום שר המשפטים. מדובר בפתרון קונקרטי ומושחז יותר, אך הוא מרחיק לכת מכיוון שלא בסמכותו של בג"ץ למנות בעלי תפקידים.

נתניהו וגנץ (צילום: דוברות הכנסת נועם מושקוביץ)
צילום: דוברות הכנסת נועם מושקוביץ

פריטטיות מלאה

פתרון נוסף שהעלו העותרים הוא לפרש את החוק באופן המאפשר לכל צד בממשלה למנות את השרים שבזיקה אליו. כלומר - משום ששר המשפטים נמצא בגוש כחול לבן, הם יוכלו למנות אדם לתפקיד גם ללא הסכמת הליכוד. נדגיש כי מדובר בפתרון מורכב מבחינה משפטית. היועץ המשפטי לממשלה הביע התנגדות נחרצת אליו.

עמדת נתניהו

פרקליטו של נתניהו יטען, כפי שמסר לאחר הסערה בישיבת הממשלה: "ראש הממשלה הציע בתחילת הדיון הציע להמתין 48 שעות כדי להגיע להסכמות ושר הביטחון הסכים. ראש הממשלה אמר שיש שתי אפשרויות – להסמיך מיד שר כלשהו לטפל בסוגיית העצירים או לחליפין להמתין 48 שעות כדי להגיע להסכמות על מינוי שר".

נתניהו וחיות, ארכיון (צילום: פלאש 90  Marc Israel Sellem, חדשות)
צילום: פלאש 90 Marc Israel Sellem, חדשות

מסתמן כי נתניהו יטען באמצעות פרקליטו שהעלה את ההצעה למינוי גנץ, ורק משזו נפלה – העלה את מועמדותו של השר אקוניס שקיבל רוב קולות. "היועמ"ש טען שהפרשנות שלו היא שההצבעה על אקוניס היא לא חוקית כי בני גנץ התנגד לה", מסר נתניהו. בתגובה, הזכיר כי הממשלה ושרים העלו את סעיף 15 לתקנון הממשלה, שקובע כי ראש הממשלה רשאי להעלות לסדר היום נושא שהוא מאשר שיש צורך לדון בו".