שבע שנים לאחר שבכיר הליכוד לשעבר, דן מרידור, פרש מהפוליטיקה, שמו חזר לפני כחודש לכותרות, ולא מרצונו. היה זה כששר האוצר ישראל כ"ץ הגיב למכתב ההתפטרות החריף של ראש אגף התקציבים במשרדו, שאול מרידור, בנו של דן, וטען כי הסיבה ליחסיהם העכורים הייתה שמרידור הבן "חזר לשורשים המשפחתיים של שנאה לנתניהו" ואף "ניסה להפיל את ראש הממשלה". כעת משיב השר וחבר הכנסת לשעבר להאשמות ומבהיר נחרצות - מדובר ב"קשקושים חסרי שחר".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"זה לא עניין של מלחמת משפחות", הסביר דן מרידור בריאיון ל-N12. "כ"ץ אומר את זה במקום להתייחס לתוכן הטענות. המשפחה שלי מאוד חשובה לי ואני מאוד גאה בה, אבל אף פעם לא הכנסתי אותה לפוליטיקה. כל אחד בדרכו עשה מה שהוא חושב שנכון לציבור, בתפקידים שונים. אני מניח שיש דברים אחרים שישראל כ"ץ ירצה לזכור בהיסטוריה שלו במקום את הביטויים המוזרים האלה".

מכתב ההתפטרות של שאול מרידור (עיבוד: פלאש 90)
מכתב ההתפטרות החריף של שאול מרידור | עיבוד: פלאש 90

מרידור, שנחשב בעבר לאחד מ"נסיכי הליכוד", ידע עליות ומורדות בקשר עם התנועה - ועם האדם העומד כעת בראשה. אביו של מרידור, אליהו, היה ממייסדי תנועת החירות וכיהן בכנסת מטעמה במשך שבע שנים - מ-1959 ועד פטירתו ב-1966. לימים "חירות" הפכה לאחד ממרכיבי הליכוד (ה-ח' של מח"ל).

הבן דן הלך בעקבות אביו והחל את דרכו הפוליטית בסוף שנות ה-70' כשהתמודד לכנסת מטעם הליכוד. הוא נבחר לבסוף לכנסת ב-1984, אחרי שכיהן שנתיים בתור מזכיר הממשלה - תקופה סוערת שבה הכריז על תחילת "מבצע שלום הגליל" (מלחמת לבנון הראשונה) והיה עד להעברת המושכות מבגין לשמיר. 

דן מרידור ובנימין נתניהו עם צמרת הליכוד ב-1986 (צילום: משה סיני , פלאש/90 )
דן מרידור ובנימין נתניהו עם צמרת הליכוד ב-1986 | צילום: משה סיני , פלאש/90

הקרע בינו לבין נתניהו נפער לפני יותר מ-30 שנה, בעת שכיהן מרידור כשר אוצר בממשלתו. עם פריצת פרשת השחיתות "בר-און חברון", שכללה את ראש הממשלה, שקל מרידור להתפטר מתפקידו, ובתום הכהונה פרש מהליכוד והיה שותף להקמת מפלגת המרכז, שקראה תיגר על מנהיגות נתניהו ופעלה להחלפתו.

מרידור בהקמת מפלגת המרכז, 1999 (צילום: משה מילנר, לע"מ)
מרידור בהקמת מפלגת המרכז, 1999 | צילום: משה מילנר, לע"מ

בממשלתו הראשונה של שרון כיהן מרידור כשר ללא תיק, והיה הממונה בפועל על קהילת המודיעין. אחרי שלקח הפסקה מהחיים הפוליטיים, ב-2008 שב מרידור והתמודד ברשימת הליכוד לכנסת ה-18, וב-2009 התמנה לשר המודיעין והאנרגיה. במסגרת תפקידיו לאורך השנים היה מרידור מעורב בענייני ביטחון המדינה, והיה אחד מהאחראים המרכזיים לגיבוש ועדכון תפיסת הביטחון של ישראל.

ב-2015, לקראת הבחירות לכנסת ה-20, הודיע מרידור כי לא יצביע לליכוד, ובבחירות לכנסת ה-21 אף תמך ברשימת כחול לבן ובבני גנץ לראשות הממשלה. בשנים האחרונות השר וחבר הכנסת לשעבר אינו חוסך במילים קשות על ראש הממשלה ומתח בהזדמנויות רבות ביקורת חריפה על התנהלות המפלגה שהייתה לביתו הפוליטי במשך שנים ארוכות.

"לחלק כסף לכל אדם בלי לבדוק - טעות גדולה"

התפטרותו של שאול מרידור הגיעה בין היתר על רקע התנגדותו לחלוקת ה"מענק לכל אזרח" בסכום קבוע וללא הבחנה. דן מרידור, שכיהן בעצמו כשר האוצר, מגבה את בנו בוויכוח. "כשפועלים בהיסטריה ובלחץ וכשלא שואלים את אנשי המקצוע - התוצאות יכולות להיות קשות. זו הייתה טעות גדולה לחלק כסף לכל אדם כאילו יש איזו קרן שפע בלתי נדלית, בלי לבדוק מי זקוק לכך ומי נפגע מהקורונה".

"גם לתת כסף לכולם בצורה שיוצרת תמריץ לא לחזור לעבודה זו טעות", מוסיף מרידור בהתייחסו לתוכנית "רשת ביטחון" של הממשלה, המבטיחה דמי אבטלה וסיוע לבעלי עסקים עד לחודש יוני 2020. "זה לא צודק ולא יעיל. העניין הזה, שזורקים כסף ולא חשוב מאין יחזירו אותו, זה דבר שיתנקם בנו מהר מאוד. היה צריך לפעול בלי פופוליזם ובלי קריצה למפלגות כאלה ואחרות".

דן מרידור ובנימין נתניהו, 2009 (צילום: משה מילנר, לע"מ)
עליות ומורדות ביחסים. נתניהו ומרידור ב-2009 | צילום: משה מילנר, לע"מ

מחלוקת נוספת שהובילה להתפטרות ראש אגף התקציבים הייתה סביב אי גיבושו של תקציב מדינה. "זה סימן לכאוס", אומר דן מרידור. "אין תקציב, ולא משיקול כלכלי, אלא כי ראש הממשלה רוצה לשמר לו אפשרות לפרק את הקואליציה. הוא מעדיף בבירור את השיקול הפוליטי האישי על השיקול הענייני. זו דוגמה מובהקת להפקרות ולמעשה שלא ייעשה".

לטענת מרידור, השיקולים הלא ענייניים באים לידי ביטוי לכל אורך הגזרה, וכעת, בתקופה של משבר בריאותי וכלכלי מהחמורים שידעה המדינה, הדבר מסוכן במיוחד. "במצב כזה תפקיד הממשלה הוא לפעול בצורה הכי מדעית ורציונלית, ולא לשקול שאלות כמו מה מפלגה כזו או אחרת רוצה. לקחו פרויקטור ובגלל שיקולים פוליטיים וכניעה לקבוצות לחץ לא נתנו לו לעבוד. ראינו את הזיגזגים, מחליטים ככה ואחרי שעתיים מחליטים אחרת. העם רואה שזה לא רציני ושבמשבר כל כך חמור אין מנהיגות. זה מה שהביא בין היתר לפריצה של הגל השני".

לאילו לחצים פוליטיים אתה מתכוון?

"למשל היה צריך למנוע את התפילות ביום כיפור. ראיתי עסקנים ואנשי ציבור חרדים שאיימו שאם לא תהיינה תפילות הם יעזבו את הקואליציה. יש לממשלה רוב גדול בכנסת, אין לאף אחד יכולת להפיל אותה. אתה עוסק בחיי אנשים, ידעו שכשתהיינה תפילות תהיה הדבקה, ובכל זאת נכנעו".

דן מרידור, בנימין נתניהו (צילום: קובי גדעון , פלאש/90 )
לאחר החזרה לליכוד - ולממשלת נתניהו השנייה | צילום: קובי גדעון , פלאש/90

ומה עם ההפגנות?

"זכות ההפגנה היא חשובה ולא הייתי מבטל אותה בשום אופן. השלטון עושה דברים שלדעת אנשים הם איומים ונוראים והם לא יכולים אפילו להגיד את זה? אני חושב שההפגנות חשובות וראויות ואין מה להשוות אותן לתפילות, ולו מהסיבה שבהפגנות יש כמה אלפי אנשים במקום פתוח ובתפילות יש מאות אלפים צפופים בתוך בתי כנסת".

"צריך כלל אחד לכולם – לא מפגינים ולא מתפללים בתוך בניינים, אלא בחוץ. יש בעניין הזה הפחדות ושקרים. למשל הטענה שהמפגינים אנרכיסטים, שמאל קיצוני ומפיצי מחלות. מי אומר את זה? ממשלה שבעצמה קוראת לאנרכיה. השר אוחנה אמר כשהוא התמנה לשר משפטים שלא תמיד צריך לכבד פסקי דין של בג"ץ ובתור השר לביטחון פנים הוא אומר לשוטרים בקולו 'אני רוצה לאתגר את בג"ץ'".

מרידור ונתניהו, 2012 (צילום: משה מילנר, לע"מ)
"הממשלה בעצמה קוראת לאנרכיה". מרידור ונתניהו, 2012 | צילום: משה מילנר, לע"מ

התאכזבת מכך שגנץ נכנס לממשלה עם נתניהו?

"קיוויתי שתהיה לכחול לבן אפשרות להקים ממשלה אחרת. אני חשבתי שאם כבר מוכרחים ללכת לממשלה ביחד, נכון היה ללכת הלאה עם המהלך של בחירת יו"ר כנסת כדי להגיע לתוצאה יותר טובה, אולי אפשר היה לעשות ממשלה קצרת ימים עד שיסתדר משהו. אין אחד שחושב שנתניהו יקיים את הסכם הרוטציה. זה ג'ונגל".

אתה חושב שנתניהו מושחת?

"אני חושב שאין לו שום אמת מידה מוסרית. ההתנהגות שלו כפי שראינו בתיקים השונים היא מזעזעת. הנהנתנות הזו, הראוותנות, הניסיון להשתלט על התקשורת. אנחנו שומעים את ההקלטות, זה לא שלטון נקי, זו שחיתות. הדברים שאנחנו כבר יודעים שהוא עשה, שאין עליהם מחלוקת, הם דברים שאדם נקי דעת לא היה עושה. ראש ממשלה צריך להיות אדם שאומר אמת ונתניהו לא תמיד מקפיד לומר את האמת ולא תמיד מקיים הבטחות, גם מניסיוני האישי".

ביבי נתניהו (צילום: Yonatan Sindel Flash90)
"ההתנהגות שלו מזעזעת, זו שחיתות". נתניהו בבית המשפט | צילום: Yonatan Sindel Flash90

אבל לא מגיעה לו הזדמנות להוכיח את חפותו?

"הבעיה העיקרית היא שהוא מחפש דרך להיחלץ מבירור האמת במשפט. בריאיון האחרון של נשיא בית המשפט העליון לשעבר, מאיר שמגר, לפני מותו, הוא אמר שאנחנו לא יודעים אם נתניהו אשם או לא, אבל מה שאנחנו יודעים עכשיו מחייב אותו להתפטר. השקרים, ההאשמות חסרות השחר, ההתקפות ללא הרף על מערכת אכיפת החוק – הוא שוחק את כל האיזונים והבלמים. אדם כזה לא יכול להיות ראש ממשלה".

איך זה שאין אף אחד בליכוד שחושב כמוך?

"אני חשבתי שבליכוד יקום מישהו ויגיד 'נתניהו, עד כאן. אתה לא תהרוס את מערכת המשפט'. לצערי זה לא קרה. השתיקה הרועמת הזו היא לדיראון. הליכוד הייתה פעם תנועה שכיבדה מאוד את שלטון החוק ועליונות המשפט והיום כל זה התהפך ונשבר. זה שינוי מאוד קשה".

דן מרידור ובנימין נתניהו בישיבת סיעה, 2011 (צילום: מרים אלסטר, פלאש/90 )
"הוא לא תמיד מקיים הבטחות, גם מניסיוני האישי" | צילום: מרים אלסטר, פלאש/90

"מפלגת הליכוד מאוד השתנתה, שינוי ערכי ויסודי שהוא מסוכן. היא הפכה להיות תנועת ימין קיצוני, מה שהיא לא הייתה אף פעם. ללכת נגד המשכילים, הם קוראים להם 'אליטות'. הזלזול בהשכלה, במקצועיות, בחוכמה, הוא פופוליסטי ומסוכן מאין כמוהו. האנשים האלה כולם נבחרו בפריימריז בבחירות חופשיות. כנראה זה מה שהקהל הליכודי רוצה ואני מצר על כך".

כנס הליכוד בבית ים (צילום: ניב שטנדל)
"הליכוד עברה שינוי מסוכן, היא הפכה לתנועת ימין קיצוני" | צילום: ניב שטנדל

אבל בכל זאת יש לנתניהו כמה הישגים שאי אפשר להתעלם מהם, כמו הסכמי השלום עם מדינות המפרץ.

"אלה הסכמים חשובים אבל מי שחושב שבזה שקידמנו את היחסים עם מדינות המפרץ ואולי צפון אפריקה פתרנו את הבעיה הפלסטינית – טועה. מי שחושב שאפשר להמשיך במצב הנוכחי עד אינסוף ולשמור על הציונות – טועה. יש לנו אינטרס לא להמשיך במהלך שהופך אותנו למדינה אחת בין הירדן לים, כי היא לא תהיה דמוקרטית. מנסים למצוא כל מיני טריקים שאנחנו נשלוט בהכול והפלסטינים לא יצביעו. זה נורא. הציונות איננה גזענות ואסור להפוך אותה למשהו כזה".

בעוד חודש הבחירות לנשיאות ארה"ב. מה טוב לישראל?

"ישראל לא צריכה לנקוט עמדה, אנחנו צריכים להיות נייטרליים לגמרי וזה לא מה שקורה. המצב היום, שבו אנחנו מזוהים באופן מובהק עם מפלגה אחת ונשיא אחד, הוא רע. תמיד התמיכה בישראל הייתה דו מפלגתית, ואנחנו לא צריכים להיות במצב שיכולה להיבחר מפלגה שהתנגדנו לה".

נשיא ארה"ב טראמפ והמתמודד הדמוקרטי לנשיאות ביידן (צילום: רויטרס)
ביידן וטראמפ בעימות הראשון | צילום: רויטרס

"רוב עצום של היהודים בארה"ב מצביעים למפלגה הדמוקרטית, כי זו מערכת הערכים שלהם, ולשים אותם במין דילמה בין ישראל לבין הערכים שלהם זה דבר חמור. אנחנו מדינה יהודית ויש לנו אחריות לחשוב גם על העם היהודי".

עיצוב גרפי: אביב ועקנין