בהתאם להסכם הקואליציוני שעומד בבסיס ממשלת האחדות, אם תקציב המדינה לא יאושר עד מחר (שני) בחצות, הכנסת תפוזר - ויחלו ההכנות לבחירות נוספות. הלילה האחרון לא נוצל להידברות למרות הדחיפות, וצוותי המשא ומתן של הליכוד וכחול לבן אמורים להיפגש היום כדי לנסות ולפתור את המשבר. האם הצדדים יגיעו לפשרה? אלה שלושת התרחישים המרכזיים שעומדים לפנינו.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

1. "פשרת האוזר", מרווח נשימה של שלושה חודשים: לאור העובדה שהמחלוקת בין נתניהו לגנץ טרם נפתרה, הצעת הגישור המרכזית שנידונה כעת בכנסת היא דחיית המועד האחרון להעברת התקציב ב-100 ימים נוספים. בשעה 13:30 תעלה הצעת החוק - שכבר אושרה בקריאה ראשונה - לדיון בוועדת הכספים, שם היא תוכן לקריאה שנייה ושלישית. לאחר מכן צריכה ההצעה לצלוח את ההצבעה במליאת הכנסת.

ההסכם המתגבש יעניק לנתניהו שתי נקודות יציאה. סביר מאוד להניח שהצדדים לא יסיימו את העבודה על תקציב 2021 עד סוף נובמבר, ולכן תידרש הארכה נוספת - עד סוף מרץ. ההערכה היא שבחירות בתקופה זו יהיו נוחות יותר לנתניהו, שכן הן יתקיימו אחרי החורף, ואולי אחרי שסוף סוף יימצא חיסון לקורונה.

חבר במפלגת כחול לבן, צבי האוזר (צילום: קובי גדעון / פלאש 90, חדשות)
יוזם הצעת החוק לדחיית פיזור הכנסת, ח"כ צבי האוזר | צילום: קובי גדעון / פלאש 90, חדשות

יו"ר כחול לבן בני גנץ ככל הנראה מסכים לפשרה, והבוקר הודיעו נציגי ש"ס ויהדות התורה כי גם הם ייתמכו בהצעתו של ח"כ האוזר. הצטרפות המפלגות החרדיות נועדה להפעיל לחץ על נתניהו, שטרם הביע תמיכה ביוזמה החדשה לגישור.

2. פיצוץ במגעים, הכנסת מתפזרת אוטומטית מחר בחצות: המו"מ בין הצדדים נוגע בסוגיות שאף אחד מהם לא יוותר עליהן בקלות - ובראשן סוגיית מינויי הבכירים במערכת המשפט. לצד זאת, חילופי המהלומות התגברו בשבוע האחרון, ובליכוד החלו במתקפות שמזכירות קמפיין בחירות נגד בכירים בכחול לבן ובראשם שר החוץ גבי אשכנזי ושר המשפטים אבי ניסנקורן. אם הצדדים לא יגיעו לעמק השווה - מערכת הבחירות הרביעית בתוך שנתיים בפתח. 

אשכנזי התייחס למחלוקת אתמול בריאיון ל"פגוש את העיתונות": "לנתניהו 48 שעות להתעשת ולהעדיף את האינטרס הציבורי. הוא אמר שצריך אחדות - הוא התחייב מול הציבור, שיגיד למה הולכים לבחירות". עוד הבהיר אשכנזי כי מפלגתו לא תאפשר "פוליטיזציה של מינויים": "למה הולכים לבחירות, בגלל התקציב? זה תירוץ. יש לו סיבות אישיות, הוא רוצה שניתן לו כל מיני הגנות למשפט שלו. הוא רוצה למנות את פרקליט המדינה - לא ניתן לו".

3. תמיכה בהצעת אי האמון של מרצ: על רקע המשבר החמור, באופוזיציה יעלו הצעת אי-אמון - וקוראים לכחול לבן להצטרף ולהיות שותפים להפלת הממשלה. ואולם, אפשרות זו כמעט חסרת סיכוי, בין היתר בשל העובדה שהמהלך ידרוש את תמיכתם של שר התקשורת יועז הנדל וח"כ צבי האוזר - המובילים את מאמצי הגישור.  

"יש ממשלה אחרת כבר בכנסת הזאת, ללא בחירות", כתבה אתמול ח"כ תמר זנדברג ממרצ. "לגוש המרכז-שמאל יש רוב 61 בכנסת הנוכחית. כל מה שצריך לעשות זה שכחול לבן יצביעו בעד אי-אמון קונסטרוקטיבי ביום שני על ראש ממשלה וראש ממשלה חלופי מוסכמים, ויש ממשלה שתעביר תקציב ותתעסק באזרחים ולא בעצמה, בלי בחירות ובלי גזענות".