תוכנית טראמפ לא ישימה בתקופת מעבר ולפני הבחירות? מתברר שאפשר להוציא לפועל חלקים ממנה: בעוד שבקרב חלקים מסוימים במערכת הפוליטית, תוכנית השלום של הנשיא האמריקני שתוצג הערב היא לא פחות מ"הצעה היסטורית", אחרים סבורים שהתוכנית ממילא אינה ישימה, שלא ניתן ליישמה בתקופת מעבר - ושלמעשה מדובר במהלך שנועד לסייע לנתניהו בקלפי. אלא שמתברר שדווקא יש אפשרות לקדם חלק ממנה עוד לפני יום הבוחר. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בשנת 2001 התיר בג"ץ לראש הממשלה דאז, אהוד ברק, להמשיך לנהל משא ומתן ובלבד שהממשלה תתחייב שעל פי הנוהג המשפטי בישראל כל הסכם מדיני יובא לאישור הכנסת. "אין הגבלה חוקית על אישור הסכמים בכנסת מעבר", טוען ד"ר עמיר פוקס, מנהל התכנית להגנה על ערכים דמוקרטיים במכון הישראלי לדמוקרטיה. "אם נתניהו וממשלתו רוצים להכין הסכם עם הפלסטינים ולהביאו לאישור הכנסת הם יכולים, על אף שאני לחלוטין לא רואה את זה קורה".

אם הממשלה אכן תחליט להתקדם עם תוכנית המאה לפני הבחירות, ובהינתן שאין הסכמה פלסטינית, סביר שהפעולה הראשונה תהיה סיפוח של שטח כזה או אחר. "כפי שראינו בחוות דעתו של מנדלבליט מלפני הבחירות בעניין מבואות יריחו, הממשלה לא יכולה לקבל החלטות כאלה סמוך לבחירות אם אין לכך דחיפות", הסביר ד"ר פוקס. "העליון אמנם לא התייחס לסוגיית הסיפוח אבל קבע כי ממשלת מעבר לא יכולה לעשות דברים בלתי הפיכים במחטף, אלא אם יש צורך חיוני ומיידי. ההיתכנות שהחלטת ממשלה על סיפוח כעת תעבור את מבחן בג"ץ - נמוכה".

ד"ר עמיר פוקס, מהמכון הישראלי לדמוקרטיה
ד"ר עמיר פוקס, מהמכון הישראלי לדמוקרטיה

אם בכנסת תתגבש הסכמה רחבה למהלך של סיפוח - יכול להיות שניתן לקדם את המהלך כבר בימים הקרובים. "לממשלת המעבר אין לגיטימציה דמוקרטית והכנסת שהתפזרה עדיין יכולה לחוקק חוקים בהסכמה רחבה", אומר ד"ר פוקס. "היא יכולה להעביר את הסיפוח בהחלטה או ממש בחקיקה כמו שנעשה במקרה של רמת הגולן ובלבד שזה יאושר בוועדת ההסכמות, בה חברות שתי המפלגות הגדול ויו"ר הכנסת. אם כחול לבן יסכימו, ואני לא מאמין שזה יקרה, זה יכול לעבור".

חשוב לזכור שבכל מקרה, סוגיית ירושלים והעברת שטחים בירושלים תוסדר בנפרד בשל חוק יסוד משאל העם. "על מנת להעביר לידי הפלסטינים שטח בירושלים דרוש רוב מיוחד של 80 ח"כים או קיום משאל עם", הבהיר ד"ר פוקס. "אבל חשוב לזכור שזה עניין טכני, כי אם הממשלה נחושה לעשות את זה היא יכולה לבטל את חוק יסוד משאל העם עצמו – ולכך צריך רוב רגיל".

לאחר הבחירות, העברת ההסכם המדיני עדיין תדרוש את אישור הכנסת וסיפוח השטחים לישראל נעשה פשוט יותר. "לא בתקופת בחירות. סיפוח ניתן לעשות בהחלטת ממשלה, כמו במקרה של מזרח ירושלים". בעניין בניית פרויקטים משותפים בהתאם לפרק הכלכלי בתוכנית ועורק תחבורתי בין עזה ליו"ש, אמר ד"ר פוקס: "אני לא רואה את בג"ץ מונע מהממשלה להתחיל תהליכים של שלום כלכלי".

לבסוף, חשוב לזכור כי על אף שאין מניעה להעביר כבר כעת חלקים מסוימים מהעסקה, ממשלה שתחליט להתקדם עמם תצטרך לבחון אותם גם ביחס לדין הבין-לאומי. כאן, לאי הסכמתם של הפלסטינים לתוכנית ולנקיטת פעולות חד צדדיות מצד ישראל יכולה להיות משמעות גדולה.