>> להאזנה לכל הפרקים של "אחד ביום" לחצו כאן

יום הבחירות החמישי נמצא כבר מאחורינו, והפעם ההכרעה שקיבלו אזרחי ישראל נראית ברורה. יש גוש, ויש לו רוב - כרגע מסתמן שאפילו רוב גדול. אבל לא כדאי להתבלבל ולחשוב שאם התוצאות ברורות אז אין מורכבות. כי הבחירות שנערכו שלשום כן מלמדות לא מעט, כן מסתירות בתוכן תהליכים עמוקים יותר וכן מצריכות ניתוח.

"אנחנו במערכת פוליטית דו גושית", הסביר כתבתנו דפנה ליאל. "ויש גוש אחד שהוא מאורגן, פועל כיחידה אחת, ויש צד אחר, שהוא הרבה אקלקטי. ערב רב של מפלגות, שאני לא אגיד שהם לא פעלו יחד, הן לעיתים פעלו האחת נגד השנייה, והדבר הזה התבטא בתוצאות שצד אחד הצליח למקסם את קולו". 

ביחס להצלחה של המפלגות החרדיות הסביר כתבנו יאיר שרקי: "במשך עשור דרעי עובד כדי להחזיר את שס לימי המר"ן, הלילה זה קרה, עם 11 מנדטים. זה קורה בתנאי מגרש מאוד קשים - ראשית בן גביר על המגרש, והוא מדבר להרבה מאוד מהקהל המסורתי צעיר שש"ס מתמודדת עליו, שנית כשנתניהו בסכנה. ההעדפה השנייה של ש"סניק זה הליכוד, וכשנתניהו בסכנה יש נהירה אליו. דרעי הצליח להוכיח כזו נאמנות, שהוא חיסן את הבוחרים הש"סניקים מהצורך להציל את ביבי".

הסיפור הגדול של החברה הערבית בבחירות הוא מפלגת בל"ד, מסביר מוחמד מג'אדלה. "כל התעלומה של הבחירות הייתה האם בל"ד תצליח לעבור את אחוז החסימה. למרות כל הסקרים שאמרו שהם רחוקים מאוד, זה נגמר בסוף שחסרים להם 20-25 אלף קולות. אם אנחנו מסתכלים על סקרים בחברה הערבית לפני 4-3 חודשים, בל"ד היו על 20 אלף קולות בלבד ותוך חודשיים הם הצליחו להגיע ל-100 או 120 אלף קולות שזה הישג אדיר מבחינתם. לבסוף עדיין הם שרפו את כל הקולות האלה ולא עברו את אחוז החסימה ולדעתי זה המשתנה הכי משמעותי בגושים".