סביב השעה 5:00 לפנות בוקר נשמעו קולות אזעקה חריגים בקשר של בית הסוהר הביטחוני במרכז הארץ, אחריה כרז קצין המשמרת את צמד המילים "חדירת מחבלים" - וחזר עליהן כמה וכמה פעמים. מהר מאוד התבהרה התמונה, שממנה חששו בשירות בתי הסוהר: טרקטורונים מעופפים עם חמישה אנשים נחתו בלב הכלא, מטרים בודדים מהאגף הרגיש שבו כלואים עשרות מחבלי הנוחב'ה - אנשי יחידת העילית של ארגון הטרור חמאס, שהשתתפו בטבח ה-7 באוקטובר ודם של מאות יהודים על הידיים. 

ברגע אחד עשרות לוחמים מיחידת "הכתר", יחידת הסוהרים המבצעית של בית הסוהר, הוקפצו ופתחו במאבק מול אותם "מחבלים" שפרצו לכלא. בשעה 7:35 התקבל דיווח ראשוני על חטיפת מפקדת אגף וסוהר באחד מאגפי חמאס בבית הסוהר, שמוחזקים בידי מחבל עם "דם על הידיים". לא עברו 10 דקות והוקפצו אל בית הכלא הביטחוני עשרות לוחמי יחידת "מצדה", יחידת העילית של שירות בתי הסוהר ויחידות המשא ומתן המטכ"לית והשב"סית.

החוטף איים: "אין לי מה להפסיד"

זמן קצר אחרי שהמחבל ענה לטלפון של הסוהרת, כבר התחיל המשא ומתן: בעוד שאנשי יחידת המשא ומתן מנסים "לקנות" עוד זמן, עשרות מלוחמי "מצדה" כבר הקיפו את האגף עם מפות מפורטות של האגף, והחלו בבניית תוכנית פריצה לאגף במטרה לחלץ את הסוהרת. "תביאו פיתות ובשר או שסוהרת שלכם מתה, אם בתוך חצי שעה אתם לא חוזרים עם הפיתות, אני חותך לה אצבע", אמר המחבל (המדומה) בשיחה. "אני רציני, אין לי מה להפסיד, אני לא אמות בתא הזה כמו כלב", הוסיף - וניתק את השיחה.

לקריאת כל כתבות מגזין N12 לחצו כאן 

אחת מחברות צוות המו"מ של השב"ס מתקשרת שוב: "חליל, בוא ננסה להגיע לעמק השווה, תן לנו לעזור לך, מה המצב של הסוהרים שלנו? לא רוצים שאף אחד ייפגע". הצוות מנסה לקנות עוד זמן יקר, מבלי שהמחבל ירגיש את זה. שלוש שעות עברו מהשיחה הראשונה בין צוות המשא ומתן לחוטף. ברגע אחד לוחמי "מצדה" פרצו אל האגף המבודד, נטרלו (בירי כדורי צבע) את המחבל שחטף את אנשי הסגל וחילצו את "בני הערובה" ללא פגע. הפיתות שדרש החוטף לא הגיעו ליעדן. מזל שהפעם זה היה רק תרגיל. 

תרגול חדירת מחבלים וחטיפה בכלא של אסירים ביטחוניים (צילום: שירות בתי הסוהר)
האזעקה הודיעה על חדירת מחבלים: כך נראה התרגיל | צילום: שירות בתי הסוהר
סגן גונדר ד', מפקד יחידת מצדה של שירות בתי הסוהר (צילום: שירות בתי הסוהר)
"אלו דברים שיכולים להגיע גם לפגיעה בסגל, ומחייבים אותנו להיכנס וליזום". ד', מפקד יחידת מצדה של שב"ס | צילום: שירות בתי הסוהר

"נערכים לאירועי קיצון כמו חטיפה"

האירוע שהתרחש השבוע בתא המבודד בין כותלי בית הסוהר הביטחוני הוא דוגמה לאיומים שאנשי יחידת העילית המסווגת של שב"ס - "מצדה" - מתמודדים איתה מאז מתקפת הפתע, "מאז 7 באוקטבר, שבו קפצנו ללחימה בעוטף עזה כמו שאר היחידות, אנחנו רואים אינטנסיביות הולכת וגדלה גם באיומים הפליליים אבל בעיקר באיומיים הביטחוניים", אומר סגן גונדר ד', מפקד יחידת "מצדה".

"זו אינטנסיביות שמורגשת גם במעצרים ביהודה ושומרון, וגם בכמות החריגים בשירות בתי הסוהר מאז 7/10, דברים שנובעים לעיתים מהרבה לחץ מצד האסירים הביטחוניים שנעצרו אחרי הטבח", הוא מדגיש. "אלו דברים שיכולים להגיע גם לפגיעה בסגל, ומחייבים אותנו להיכנס וליזום פעולות בתוך מתקני הכליאה, כחלק מההיערכויות שלנו עקב האתגרים הביטחוניים, ולאור חודש רמדאן. אנחנו נערכים לאירועי קיצון במתקני הכליאה, בהם גם חטיפת איש סגל כמו השבוע בתרגיל".

תרגול חדירת מחבלים וחטיפה בכלא של אסירים ביטחוניים (צילום: שירות בתי הסוהר)
"לחלק מהאסירים פה יש דם של עשרות נרצחים על הידיים". מתוך התרגיל בכלא | צילום: שירות בתי הסוהר

לוחמי יחידת מצדה מאומנים לפעול במהירות, בייחוד בסביבה צפופה ומתוחה כמו התאים של האסירים הביטחוניים. בין שלל הלוחמים הסמויים ישנם צלפים, כלבנים ומומחים לחומרי נפץ. בצל המתיחות הביטחונית והחשש מהסלמה ברמדאן, גם לוחמי העילית מבינים שלכל אירוע בדרג המדיני יכולה להיות השפעה מידיית על המתרחש בין כותלי בית הסוהר.

"העסקה משפיעה על כוונת האסירים"

"אנחנו עובדים הרבה יותר מבשנה 'שגרתית', בסופו של דבר נעצרו מחבלים-רוצחים רבים והם כעת בין כותלי בתי הסוהר בישראל, לחלקם כוונות פגיעה באנשי סגל", מציין מפקד היחידה. "צריך לזכור טוב, אלה שנעצרו הם מחבלים רוצחים, לחלקם יש דם של עשרות נרצחים על הידיים. כרגע ישנם דיונים מדיניים על עסקת חילופי חטופים עם אסירים ביטחוניים, והאסירים לא חשפו עדיין את כל היכולות שלהם - הכוונה קיימת, הרצון קיים, והמימוש לפגוע הוא תלוי תוצאת העסקה המדינית, מבחינתם של האסירים וכך גם בהיערכות שלנו. העסקה הביטחונית משפיעה על תודעת האסירים וכוונתם".

תרגול חדירת מחבלים וחטיפה בכלא של אסירים ביטחוניים (צילום: שירות בתי הסוהר)
"אם צריך נילחם עד טיפת הדם האחרונה" | צילום: שירות בתי הסוהר

"אנחנו מבינים שאיום החדירה למתקן, חטיפת בני ערובה וכל תרחיש קיצון הוא כבר לא דמיוני ויכול להתרחש בכל רגע נתון", אמר ודים גולדשטיין, מפקד בית הסוהר הביטחוני, לעשרות הסוהרים וקציני המבצעים במהלך התרגיל. "סביב בית הסוהר שלנו ישנו שטח עוין, מוקף בכפרים פלסטינים, ואנחנו כיחידה - בית הסוהר יחד עם כוחות סיוע - צריכים להיות ערוכים לכלל התרחישים", הסביר מפקד הכלא. "גם לפני 7.10 אירועים של תקיפת מתקן כליאה ביטחוני וגם הכנסת נשק חם לבית סוהר הם לא דמיוניים: היו כבר ניסיונות כאלה, והאסירים הביטחוניים ינסו בכל דרך להכניס את האמל"ח אל תוך חומות בית הסוהר".

בכלא הזה מוחזקים מאז 7.10 כ-2,500 אסירים ביטחוניים, שחלקם ביצעו את הטבח בדרום: "חלקם משתייכים לחמאס ולג'יהאד האיסלמי, אלה מחבלים שרק מחכים לשעת כושר לפגוע בנו", הוא מסביר. "יש כאן אסירי נוחב'ה שביצעו זוועות, אנחנו מפקידים את הרגש עם האחריות שלנו בבית הסוהר. חשוב לנו שכל אזרח במדינת ישראל יראה, ישמע ויבין שכעת המחבלים האלה בידיים שלנו, ואם צריך נילחם עד טיפת הדם האחרונה שלנו כדי שהמחבלים לא ימשיכו לבצע את הזוועות".

גונדר משנה ודים גולדשטיין, מפקד בית הסוהר הביטחוני (צילום: שירות בתי הסוהר)
"כל תרחיש קיצון הוא כבר לא דמיוני". גונדר משנה ודים גולדשטיין, מפקד בית הסוהר הביטחוני | צילום: שירות בתי הסוהר

מפקד הכלא מציין כי מתקפת הפתע הקטלנית של חמאס הוכיחה עד כמה חשוב לקחת ברצנות תרחישים של חדירה, השתלטות וחטיפה: "לצערי 7.10 ממחיש לנו את מול העיניים את האיום מהאוויר ואיום התת-קרקע, ואנחנו צריכים להיות כאן ערוכים למתן מענה מבצעי ומהיר בתוך זמן קצר ביותר. זאת המטרה שלנו לשמור על הכשירות המבצעית שלנו כל הזמן".

דילמת המשפט למחבלי הנוח'בה

המתיחות של החודשים האחרונים, שרק הולכת ומתגברת לקראת רמדאן, מורגשת היטב בכלא: "בתקופה האחרונה, כשהמחבלים מנסים לבחון אותנו, התגובה שלנו מאוד נחושה. אנחנו כל הזמן נמצאים בדריכות ובעצימות מאוד גבוהה, מבינים את גודל האיום", מצהיר גולדשטיין.

לפי ההערכות, בידי מערכת הביטחון כמה מאות מחבלי נוח'בה, "הכוח המיוחד" של חמאס שעמד בחזית מתקפת הפתע הרצחנית של 7 באוקטובר. כמה עשרות מהמחבלים נתפסו ביום הלחימה של השבת השחורה, ועוד מאות אותרו בידי לוחמי צה"ל בשטח רצועת עזה והובאו למעצר בישראל. הם מוגדרים ברמת המסוכנות הגבוהה ביותר, ולכן הם מוחזקים בתנאי מעצר קשים. מחבלי הנוח'בה מוגדרים לוחמים בלתי חוקיים: כיום, אין כוונה בישראל למהר להגיש נגדם כתבי אישום - מחשש שזה יזיק לחטופים הישראלים שנותרו בשבי חמאס ברצועת עזה.

תרגול חדירת מחבלים וחטיפה בכלא של אסירים ביטחוניים (צילום: שירות בתי הסוהר)
"תרחיש תקיפת כלא ביטחוני תמיד היה על השולחן" | צילום: שירות בתי הסוהר

בנוסף, ההערכה במערכת אכיפת החוק היא שעם הגשת כתבי האישום נגדם, תחזור סוגיית עונש המוות לסדר היום הציבורי. אחת ההחלטות המשפטיות שיש לקבל בגינם תהיה באיזה בית משפט צריך להעמידם לדין: מחוזי, צבאי - או בכלל בית משפט מיוחד, בדומה לזה שבו נשפט פושע המלחמה הנאצי אדולף אייכמן לפני יותר מ-60 שנה.

ההתלבטות הזאת היא בין השאר פועל יוצא מהעובדה שמדובר בלוחמים לא חוקיים, ומחומרת העבירות שמיוחסות להם. בסוף שנת 2023 התקיים דיון מיוחד וחסוי בוועדת המשנה של ועדת חוקה, תחת הכותרת "כיצד לדון את מחבלי הנוח'בה". בחודשים האחרונים הוקם צוות חשיבה מיוחד במשרד המשפטים, במטרה להחליט כיצד על מדינת ישראל להתנהל במישור המשפטי עם מחבלי חמאס שביצעו את הטבח. הדיונים מתקיימים בחשאי בשל המשמעויות הרות הגורל של נושאים אלה על אופייה של המדינה.

תרגול חדירת מחבלים וחטיפה בכלא של אסירים ביטחוניים (צילום: שירות בתי הסוהר)
"יצאנו לתרגיל בעקבות מידעים שיש בידי אנשי המודיעין של שירות הסוהר" | צילום: שירות בתי הסוהר

"התרגיל נגמר, חוסל האיום"

חוזרים אל הדרמה ברחבה הסמוכה לאגף הנוח'בות. מצד אחד ה"מחבלים" - כולם לבושים במדים שהזכירו את מדי הנוחב'ות במתקפת הטרור - שמנסים לפגוע בסוהרים ולהתקרב לאגף הנוח'בות, ומולם הלוחמים בעמדות ירי מנסים לחסל את האיום. משום מקום נשמעת השריקה: "התרגיל נגמר, חוסל האיום", נשמעה הכריזה.

התרגיל כולו התקיים לעיניהם הבוחנות של גונדר מוני ביטן, סגן נציב השב"ס וראש אגף מבצעים; גונדר אביחי בן חמו, מפקד מחוז מרכז; תת-גונדר ערן פייר, סגן מפקד מחוז מרכז; תת-גונדר שלומי אדרי, ראש חטיבת המבצעים. כל אלו עמדו על גג אחד המבנים הרגישים של בית הסוהר, ועקבו אחר התרגיל שבוצע בהנחיית ממלא מקום מפקד השב"ס, גונדר קובי יעקובי, כחלק מההיערכות הרחבה לרמדאן.

גונדר משנה ליאור לוי, קצין אג"מ מחוז מרכz (צילום: שירות בתי הסוהר)
"תרחיש הקיצון התחזק והתחדד מאוד אחרי שבעה באוקטובר". גונדר משנה ליאור לוי שניהל את התרגיל | צילום: שירות בתי הסוהר

"יצאנו לתרגיל היום בעקבות מידעים שיש בידי אנשי המודיעין של שירות הסוהר, ובעקבות פרסומים שונים בתקשורת על כך שמחבלים רוצים להגיע לבתי הסוהר כדי לשחרר מחבלים", מסביר גונדר משנה ליאור לוי, קצין אגף המבצעים במחוז המרכז של שירות בתי הסוהר ומי שפיקד על התרגיל. "הטרקטורון המעופף הוריד את המחבלים בין כותלי בית הסוהר במטרה לשחרר מחבלים, בעקבות התראות מודיעיניות הוקפץ צוות מאומן שלחם בהם, ניהל איתם קרב ובסופו של יום יש לנו חמישה מחבלים מנוטרלים, מולם סוהר הרוג וכמה פצועים מכוחותינו. בסופו של דבר האיום הוסר". 

הפעם זה היה רק תרגיל והאש החיה הוחלפה בכדורים של רובי צבע, אבל גם בשירות בתי הסוהר מבינים שמאז 7 באוקטובר - ורגע לפני חודש רמדאן הנפיץ - תרחישי אימים שאולי בעבר הוגדרו כדמיוניים עלולים להפוך למוחשיים. בתוך קדרה לוהטת אחת מתערבבים שלל האירועים בעזה, בצפון וביהודה ושומרון - ויוצרים תערובת נפיצה ומסוכנת. בשב"ס ובגופי ביטחון נוספים נערכים להפעיל את מלוא שיתוף הפעולה כדי להדוף את האיומים: נחיתת טרקטורונים בשטח כלא, חילופי אש, חטיפת בני ערובה, ניהול משא ומתן - וגם תרחיש של הפרות סדר גדולות ואלימות בכמה בתי סוהר במקביל ונפילת טילים בכלא.

תרגול חדירת מחבלים וחטיפה בכלא של אסירים ביטחוניים (צילום: שירות בתי הסוהר)
"עובדים הרבה יותר מבשנה 'שגרתית', הכוונה לפגוע בנו קיימת". מתוך התרגיל | צילום: שירות בתי הסוהר

"תרחיש תקיפת כלא ביטחוני תמיד היה על השולחן, הוא התחזק והתחדד מאוד אחרי שבעה באוקטובר", מסכם גונדר משנה לוי. "אנחנו אימנו את הכוחות, עשינו הרבה שיתופי פעולה מול תחנות המשטרה ומול כוחות נוספים של מד"א, כבאות והצלה ואחרים - והיום אנחנו מוכנים הרבה יותר לאתגרים מהסוג הזה". הוא מסכם בטון נחרץ: "שירות בתי הסוהר ערוך ומוכן לחודש רמדאן, אנחנו אחרי הערכות מצב, הסוהרים מתודרכים ומאומנים, מכירים את כל סדר הפעולות במקרה של הפרות סדר בתוך אחד האגפים".