זה עדיין לא ביקור נשיאותי בישראל, אבל אולי הכי קרוב לזה. מושל פלורידה רון דסנטיס לא יורד מהכותרות בארה"ב – ומסתמן כדמות בולטת, אם לא המועמד המוביל של המפלגה הרפובליקנית בבחירות הקרובות. בדרך לקרב ראש בראש מול טראמפ, ובעיצומו של עימות עם לא פחות מתאגיד דיסני, הוא מגיע לישראל. דסנטיס נשבע בעבר להיות בעל ברית נאמן לישראל – וכעת, משהוא מסמל גם תקווה רפובליקנית נשיאותית פוטנציאלית, הביקור מקבל תשומת לב מיוחדת. לדסנטיס זה חשוב במיוחד, אחרי הפשלה האחרונה שלו בתחום יחסי החוץ – טעות שמצדיקה יציאה למסע לתיקון התדמית.

רון דסנטיס וטראמפ (צילום: AP)
התומך בטראמפ הפך למכשול גדול בדרך לבית הלבן | צילום: AP

רק החודש הוא עצבן כמה בכירים ותורמים רפובליקנים כשהפחית בחשיבותה של המלחמה באוקראינה ותיאר אותה כ"סכסוך טריטוריות". לאחר מכן הוא זגזג לעמדה קשוחה יותר ואמר שנשיא רוסיה ולדימיר פוטין הוא "פושע מלחמה". בין לבין יצא לקרב מול דיסני ואף הציע לבנות כלא ליד דיסניוורלד – וגם חתם על חוק שאוסר הפלות אחרי שבוע 6, וצבר על הדרך עוד כמה אויבות ואויבים חדשים. אבל מעבר לקרבות המקומיים, מושל פלורידה, שעד לפני כמה שנים לא היה שמו שגור בכל בית בארה"ב, הוא כיום מועמד שצובר תאוצה בזמן שהנשיא לשעבר מסובך במשפט. הביקור שלו הוא חלק ממסורת ארוכת שנים של מועמדים רפובליקנים שרוצים להגיע לבית הלבן, ועוברים בדרך לירושלים.

ד"ר אלי קוק, ראש התוכנית ללימודי ארה"ב באוניברסיטת חיפה, מסביר: "מדיניות החוץ של דסנטיס היא החולשה שלו, הוא איש חכם מאוד אבל עשה טעות כשדיבר על אוקראינה ואמר 'זה שטויות ולא בראש סדר העדיפויות שלנו', כלומר – נשמע שאם הוא נבחר אז ארה"ב תפסיק לתמוך באוקראינה ותיתן לרוסיה לכבוש אותה. הוא ספג ביקורת גם מהרפובליקנים וגם מהדמוקרטים, ניסה לחזור בו, אמר שפוטין הוא פושע מלחמה – אבל זה מעיד על כך שהוא צריך לחזק את מדיניות החוץ שלו. אולי זו עוד סיבה לבוא לישראל".

רון דסנטיס, מושל פלורידה בבחירות האמצע בארה"ב (צילום: Reuters)
דסנטיס ומשפחתו כבר זכו בתקשורת לכינוי "דוגמנים" | צילום: Reuters

החיבוק לנתניהו – והעמדה לגבי יהודה ושומרון

הביקור שלו בישראל מתקיים בשיאה של המתיחות בין ישראל לארה"ב, בזמן שביידן מצהיר שנתניהו לא מוזמן לבית הלבן. "בתקופה שבה היחסים בין ירושלים לוושינגטון מתוחים שלא לצורך, פלורידה משמשת גשר בין העם האמריקני לעם בישראל", הודיע דסנטיס, שהפגין כמה וכמה פעמים תמיכה בראש הממשלה נתניהו ונפגש איתו בעבר: שיאו של הביקור צפוי בעוד פחות משבוע, ב-27 באפריל, כאשר ינאם לפני קהל של כ-400 משתתפים, כולל כ-120 פילנתרופים יהודים אמריקנים – כך לפי מוזיאון הסובלנות ירושלים, שנותן חסות לאירוע.

דסנטיס ונתניהו בביקור בישראל ב-2019
"שמח שאני לא צריך להתמודד בישראל". דסנטיס עם נתניהו בביקורו בארץ ב-2019

הקשר שלו לישראל לא מסתכם בחיבוקים עם נתניהו: בנאום לפני קבוצת רפובליקנים יהודים בנובמבר דיבר דסנטיס על השטחים שבשליטת ישראל בגדה המערבית כעל "שנויים במחלוקת" ולא "כבושים", בניגוד לעמדה הרשמית של ארה"ב. כמו כן, הוא תמך בהעברת השגרירות לירושלים. ב-2019, במהלך ביקורו בישראל בשיאה של תקופה פוליטית סוערת, הוא נפגש עם נתניהו והתלוצץ: "אני שמח שאני לא מתמודד בבחירות כאן". עכשיו הוא לוטש עיניים לבית הלבן, ובדרך מחכה לו בין היתר דונלד טראמפ – שכבר מייחד לו כינויי גנאי, בין היתר מכיוון שהוא חושש מאיבוד תומכים בהיקף רחב.

התומכת שעברה מטראמפ לדסנטיס: "הכי פרו-ישראלי"

את איב שטיגליץ פגשתי בפעם הראשונה בבחירות לנשיאות 2016, אז הגדירה עצמה כפעילה רפובליקנית יהודייה ניו-יורקית. היא הקדישה אז את כל כולה למען הבחירה של דונלד טראמפ, גם כאשר הותקף בשל התנהגותו כלפי נשים. גם ב-2020 היא הייתה בטוחה שהאיש שלה, מהעיר שלה, בדרך לעוד כהונה. אבל הפעם ירדה איב דרומה והתגייסה למען הקריירה הפוליטית העולה של דסנטיס. היא נושאת את התואר הרשמי "נשיאה-שותפה של צעירים יהודים שמרנים בפלורידה" ומאמינה הפעם בכל ליבה שדסנטיס הוא האיש הנכון לכהן כנשיא לאמריקה – גם מבחינת ישראל.

"המושל דסנטיס תומך תמיכה איתנה ביחסים שבין ארה"ב לישראל, הוא גם נקט צעדים לחיזוק הקשרים בין שתי המדינות", היא מסבירה למגזין N12. "דסנטיס חתם על הצעות חוק רבות האוסרות על בתי עסק בפלורידה לעשות עסקים עם חברות שמחרימות את ישראל וערך מספר ביקורים בישראל כדי לקדם קשרים כלכליים ותרבותיים". מארק צל, יו"ר המפלגה הרפובליקנית בישראל שנמצא עכשיו בוושינגטון, אומר: "הוא אחד מהתומכים הכי חמים שיש לישראל, כשהייתי יו"ר ועד האוניברסיטה של אריאל הוא ביקר שם וחתם על שיתוף פעולה של האוניברסיטה של פלורידה והאוניברסיטה של אריאל – לא תמצא הרבה מנהיגים אמריקנים, אפילו לא רפובליקנים, שיכולים להרשות לעצמם תמיכה כזו בישראל ובהתיישבות הישראלית".

רון דסנטיס (צילום: AP)
הדרך לבית הלבן תעבור בביקור בישראל? | צילום: AP

דסנטיס מגיע לביקור כשהיחסים בין ירושלים לוושינגטון בשפל מדאיג, כאשר גם השהיית החקיקה המשפטית לא עוצרת את המשבר. "הוא בהחלט ינסה לנצל את ביקורו כהזדמנות להדגיש שהוא המועמד הרפובליקני הכי פרו-ישראלי שמכוון לבית הלבן", מחדדת שטיגליץ. הארגונים השותפים לביקור אמרו שהוא ידבר על "חשיבות היחסים בין ארה"ב לישראל – במיוחד בתקופה קשה". אבל למה המושל בחר להגיע לישראל דווקא עכשיו? האם יש קשר להתרחקות של ממשל ביידן מהממשל בירושלים?

המרוץ שאף אחד לא מהמר עליו עדיין

צל מנסה להסביר: "אני בקשר עם הנציגים שלו, ואני אומר לך – זה חשוב לו, הוא מתכונן להכריז על המועמדות, הוא עדיין לא הכריז. הוא מגיע לישראל כדי למשוך תשומת לב למועמדות שלו באופן בלתי רשמי. הוא ביקר גם באייווה ובוושינגטון ולכל זה יש קשר למועמדות הפוטנציאלית. אני חושב שהוא ירצה להדגיש את הכישלונות של ממשל ביידן, ואחד מהם הוא ההתרחקות מישראל. המפלגה שלי מאוד איתנה בתמיכה בישראל, ורון דסנטיס מייצג את הכיוון הזה – לכן אני חושב שהביקור רלוונטי מאוד לכל ההתפתחויות במישור המדיני".

איב שטיגליץ ורון דסנטיס (צילום: באדיבות המצולמת)
"הוא בהחלט צריך לנסות לרוץ עכשיו בשיא הפופולריות שלו". איב שטיגליץ עם רון דסנטיס | צילום: באדיבות המצולמת

"אני לא באמת חושב שיש משהו מאוד ייחודי ביחס של המושל דסנטיס לישראל", טוען מנגד ד"ר קוק. "בסופו של דבר הוא במפלגה הרפובליקנית – הוא כמובן חייב להוכיח שהוא הכי פרו-ישראלי שיש, הוא קורא לעצמו פרו-ישראלי וכבר ביקר בעבר בישראל, אבל בסופו של דבר צריך להגיד שדסנטיס לא אוונגליסט, אין לו חיבור דתי ממש לישראל, הוא ממוצא איטלקי-אמריקני, קתולי, ולכן בדומה לניקי היילי הוא יהיה עוד יותר פרו-ישראלי כי זו הדרך להוכיח, במיוחד לאוונגליסטים, שאפשר לסמוך עליו וכדאי להם להצביע לו".

דסנטיס צפוי להיכנס רשמית למרוץ לבית הלבן 2024 ממש מעבר לפינה, לאחר שבית המחוקקים בפלורידה יסיים את מושבו הנוכחי בתחילת מאי. הקרב על המועמדות הרפובליקנית לנשיאות ב-2024 נתפס כבר חודשים כמרוץ בין שני גברים: הנשיא לשעבר המואשם בפלילים, דונלד טראמפ – ומושל פלורידה, שהפך לכוכב לאומי עולה ושנחשב זמן רב כמועמד היחיד המסוגל לנצח את טראמפ. עם זאת, צעדים מוטעים של דסנטיס במדיניות החוץ והגברה של רטוריקה אלימה פוליטית בימים האחרונים מצד טראמפ – מהסוג שהרחיק כמה מתומכי טראמפ הנאמנים בעבר, כמו שטיגליץ – הדגישו את התנודתיות של מרוץ שעדיין נמצא בשלביו הראשונים: איש לא מוכן עדיין להמר על מנצח.

כובע דסנטיס 2022 לצד כובע טראמפ  (צילום: רויטרס)
גם לכובע האדום של טראמפ כבר יש תשובה. הכובע שמעודד את דסנטיס | צילום: רויטרס

ההסתבכות של טראמפ תשחק דווקא לטובתו?

ההודעות המבולבלות של דסנטיס על אוקראינה וחוסר הניסיון המדיני שלו לצד התסבוכות המשפטיות של טראמפ מציבים "ים עצום של אי-ודאות", קובע וויט איירס, אסטרטג רפובליקני שטוען כי המרוץ "פתוח לרווחה".  הפריימריז הרפובליקניים מזכירים כמה בלתי צפוי יכול להיות המרוץ: טראמפ, מיליארדר, איל נדל"ן נוצץ וכוכב ריאליטי לשעבר, לא נתפס בתחילה כמועמד רציני לטווח הארוך, אבל הצליח לזכות במועמדות המפלגה ב-2016, וגם הסנאטור ג'ון מקיין זכה במועמדות הרפובליקנים ב-2008 חודשים אחרי שנגמר הכסף בקמפיין שלו.

דסנטיס הטרי, שזכה לניצחון מוחץ כשנבחר מחדש למושל פלורידה בנובמבר, מטפח תדמית לאומית כלל-אמריקנית, כלוחם רפובליקני שמרגיז את הליברלים שוב ושוב, למשל כשאסר ללמד בכיתות בפלורידה על נטייה מינית וזהות מגדרית. רפובליקנים רבים מחפשים אלטרנטיבה לטראמפ, ודסנטיס עומד בסדרי העדיפויות השמרניים שטראמפ מייצג אבל ללא הצרות המשפטיות, התככים והסערות המוסריות שטראמפ מביא איתו וגם בלי הרקורד של התבוסות שקשורות לטראמפ בבחירות אמצע הכהונה האחרונות.

>> להאזנה לכל הפרקים של "אחד ביום" לחצו כאן 

נשיא ארה"ב ג'ו ביידן לא הגיב על הנסיעה של דסנטיס לישראל, דווקא בעיתוי שבו הממשל הדמוקרטי מקפיד לשמור על ריחוק מירושלים הסוערת. ביידן הוא יריב פוליטי כמעט בכל תחום – החל ממגבלות הקורונה, דרך זכויות הלהט"ב, החינוך ועד ביטחון הגבולות. למרות זאת, באוקטובר הגיע הנשיא לראות במו עיניו את נזקי ההוריקן איאן ובין השתיים הייתה לחיצת יד חמה. דסנטיס אמר באותו אירוע: "ברוך הבא, אדוני הנשיא, אנו מעריכים את העבודה המשותפת ברמות שונות של ממשל" הוא אמר. הנכונות הזו לעבוד עם יריבים, ההתנהלות הרצינית לצד מדיניות שמרנית מתריסה, בנו למושל דסנטיס פרופיל של "טראמפ עם תוכן" או "טראמפ 2.0".

רון דסנטיס וביידן  (צילום: רויטרס)
ידע לשים את המחלוקות בצד כשהנשיא ביקר. דסנטיס וביידן בפלורידה | צילום: רויטרס

"להציל את המפלגה מאסון טראמפ"

התומכת שטיגליץ אומרת שזה הזמן של דסנטיס ושהוא יכול להציל את המפלגה מ"אסון טראמפ": לדבריה, "דסנטיס פופולרי בקרב הרפובליקנים, ואם ימתין ארבע שנים, הפופולריות הזו עלולה לדעוך. הוא בהחלט צריך לנסות לרוץ עכשיו בשיא הפופולריות שלו לאחר ניצחון בפער של כמעט 20% במהלך הבחירות האחרונות בפלורידה. הוא אפילו מיתג את עצמו אז כ'מושל אמריקני', לא רק כ'מושל פלורידה'". שטיגליץ, שתמכה בעבר בנשיא שהפסיד לביידן, חוששת בהחלט שטראמפ יזכה במועמדות הרפובליקנים: "ייתכן שיהיה בדסנטיס צורך כדי להציל את המפלגה מאסון טראמפ, בייחוד אם הנשיא לשעבר יעמוד בפני כתבי אישום נוספים הכוללים התערבות בבחירות, טיפול לא חוקי במסמכים מסווגים, עניין המהומות בקפיטול והונאות תאגידים".

להערכתה, "ברגע שהרגשות הראשוניים שעורר כתב האישום בניו יורק יירגעו ועם כתבי אישום אחרים נגד טראמפ באופק, הרפובליקנים עשויים לראות שהמחלוקות החדשות הללו יקשו עוד יותר על טראמפ לנצח מועמד דמוקרט בבחירות לנשיאות. ההבנה הזו יכולה לעזור לדסנטיס לזכות תחילה במועמדות הרפובליקנית ולאחר מכן בבחירות הכלליות לנשיאות. רוב הסקרים הלאומיים הראו שטראמפ מפסיד בבחירות מול הנשיא המכהן ג'ו ביידן ושדסנטיס – מנצח אותו".

איב שטיגליץ ורון דסנטיס (צילום: באדיבות המצולמת)
"רבים מתייחסים לדרום פלורידה כ'מיני ישראל'". שטיגליץ עם דסנטיס | צילום: באדיבות המצולמת

ההשוואה אולי בלתי נמנעת, אבל צל דווקא טוען: "זה ספין של הדמוקרטים – הוא צריך להיות שיבוט של טראמפ, הוא מסכים איתו על נושאים מדיניים רבים, ואני מעריך את זה. יש לו יתרונות על טראמפ בשני תחומים – הוא לא מתבטא כמו טראמפ, לא על עצמו ולא על המתחרים שלו, ואני חושב שהציבור בארה"ב מעריך את זה. הדבר השני הוא שדסנטיס כבר הוכיח את יכולתו כמנהל מדינה – מדינת פלורידה, שהיא פשוט דוגמה להצלחה מוחלטת, וזה בזכותו – הוא הוכיח את עצמו במצבי החירום כמו מכת ההוריקן ובעוד מקרים – הוא פועל ביעילות ומהירות ובשום שכל".

"בתור מושל – מישהו שהתעסק רק במדיניות פנים – הוא צריך להראות שיש לו גם מדיניות חוץ, הוא נוסע בהמשך גם לקוריאה הדרומית וללונדון אבל מאוד מאוד הגיוני שמשהו כמו דסנטיס יבקר בישראל", מפרט ד"ר קוק. "צריך להגיד שיש כאן גם קשרים עם תורמים, לא חסרים יהודים עשירים אמריקנים לשעבר בישראל, אנחנו יודעים שקשרי ההון-השלטון חוצים אוקיינוסים. אני לא באמת חושב שיש כאן משהו שקשור למשבר בין ביידן לביבי. ספק אם הוא יגיד משהו מוצהר כמו תמיכה ברפורמות, אבל אני חושב שהוא יגיע ויתמוך בנתניהו".

ד"ר אלי קוק, ראש המרכז לחקר ארה"ב באוניברסיטת חיפה (צילום: אוניברסיטת חיפה)
"דסנטיס הוא מקום שני מובהק". ד"ר אלי קוק, ראש המרכז לחקר ארה"ב באוניברסיטת חיפה | צילום: אוניברסיטת חיפה

 

"נראים כאילו הם לוהקו לתפקיד"

אחרי שהביס את המועמד הדמוקרטי בפלורידה צ'רלי כריסט, התדמית של דסנטיס מושכת מצביעים פוטנציאליים רבים ולא רק בארץ השמש האמריקנית. הוא נראה כפנים החדשות של המפלגה הרפובליקנית, ואולי גם הנשיא הרפובליקני הבא בבית הלבן. בגיל 44, דסנטיס נחשב לדמות חדשה וצעירה בפוליטיקה האמריקנית, שם מזכירים שהוא נבחר לראשונה לבית הנבחרים ב-2012.

רון דסנטיס נולד בג'קסונוויל, פלורידה, בשנת 1978 למשפחה קתולית עם שורשים איטלקיים. הוא למד היסטוריה באוניברסיטת ייל – שם היה מוכר בעיקר כקפטן קבוצת הבייסבול. הוא למד גם בבית הספר למשפטים בהרווארד. במהלך שנתו השנייה בהרווארד, הוא גויס לקצין בצי האמריקני בזרוע המשפטית של החיל, שם עבד גם מול עצירים שהוחזקו במפרץ גואנטנמו וכיועץ משפטי לצי האמריקני בעיראק. דסנטיס שוחרר מהצבא בשנת 2010, אף שהוא ממשיך לשרת במילואים בצי האמריקני. בשורות הצי פגש את אשתו, קייסי, כתבת חדשות טלוויזיה מקומית וניצולת סרטן שנחשפה לציבור האמריקני כשגייסה כספים אחרי ההוריקן איאן ב-2022. ה"ניו יורקר" תיאר את בני הזוג וילדיהם כ"דוגמנים מחוברת קמפיין" וציטט חבר של דסנטיס שאמר שהם "נראים כאילו לוהקו לתפקיד".

דסנטיס והמשפחה בהשבעה לכהונה שניה כמושל (צילום: רויטרס)
הפרשנים מעריכים: דומה בעמדות לטראמפ אבל הרבה יותר ממלכתי | צילום: רויטרס

אחרי שחרורו מהצבא דסנטיס הפך לתובע פדרלי. ב-2012 התמודד במרוץ על מושב בקונגרס מהמחוז השישי של פלורידה, אחד המחוזות השמרניים במדינה. בגיחה הראשונה שלו לפוליטיקה קידם דסנטיס רעיונות שמרניים-רפובליקנים קלסיים כמו הפחתת המעורבות של הממשל, הפחתת מיסים והתנגדות בולטת לממשל אובמה. הוא גינה את מה שנראה לו כנטיית הממשל בוושינגטון להתערב ב"כמעט כל נושא, מקו המותניים של ילדים ועד לטמפרטורת כדור הארץ". בנאום שנשא בפברואר הוא נזכר: "המשימה שלי הייתה בעיקר לעצור את ברק אובמה".

בחמש השנים בגבעת הקפיטול בוושינגטון פנה חבר הקונגרס דסנטיס, כמו שאר המפלגה הרפובליקנית, ימינה. הוא עזר לייסד את "הוועד החופשי" של שמרנים מהימין הקיצוני. ב-2018 הודיע מר דסנטיס על כוונתו להתמודד על תפקיד המושל והנשיא באותם ימים דונלד טראמפ התגייס והתמסר. במודעה אחת בקמפיין אומר דסנטיס לאחד מילדיו "לבנות את החומה" תוך כדי משחק, ילדה אחרת למדה לקרוא עם שלט תמיכה בטראמפ Make America Great Again. הפרסומת בת 30 השניות נחשבת ל"פרסומת המטופשת והיעילה ביותר בהיסטוריה של פלורידה".

"צריך לעקוף את מי שהוא העריץ"

"דסנטיס היה רוצה שנחשוב שהוא גרסה משופרת של טראמפ, ההצלחה הכי גדולה של דסנטיס היא למכור לציבור האמריקני שהוא סוג של טראמפיסט", קובע ד"ר קוק. "בשלב מאוד מוקדם הוא ראה שטראמפ ינהיג את המפלגה והוא בעצם רכב על זה בכל הכוח ועכשיו יש לו בעיה, הוא צריך לעקוף את מי שהעריץ. אבל בפועל – הוא לא פופוליסט כמו טראמפ, הוא לא בוטה כמו טראמפ ולא ייחודי כמו טראמפ, אין לו הבסיס של החיבור למפלגה הרפובליקנית או הכריזמה של טראמפ, הוא מנסה, אבל בעיניי זה מזויף".

דסנטיס הושבע לתפקיד המושל בינואר 2019, וב-2020 הגיע האתגר הראשון שלו – הקורונה. בתחילה, עד אפריל 2020, הוא הורה על סגר בכל המדינה, הקים מאות מרכזי בדיקות והזמין מיליוני מסכות. באפריל התהפך דסנטיס והחל להסיר את ההגבלות במדינה. עד יולי – ואף שמספר הנדבקים עלה במהירות ולמרות הביקורת הנוקבת – הוא הורה לפתוח מחדש את בתי הספר בניגוד לדעת הממשל ולדעה הרווחת בעולם כולו. המושל מפלורידה תפס מקום קבוע בפוקס ניוז ומשם תקף את הנשיא ג'ו ביידן ועל הדרך הבליט מאוד את עצמו ואת ההבדל בינו לבין ביידן: "יש ניגוד בין נשיא משתמט, כמעט סנילי, שצוות העיתונות שלו צריך להסביר את דבריו בכל פעם שהוא פותח את הפה, לעומת מישהו כמוני שנמצא בחוץ, משהו ישיר – אני אומר בדיוק את מה שאני מתכוון אליו. אני מתכוון בדיוק למה שאני אומר. אני מוביל ואני מספק תוצאות".

מארק צל, יו"ר המפלגה הרפובליקנית בישראל
"הוא לא מתבטא כמו טראמפ - לא על עצמו ולא על המתחרים שלו". מארק צל, יו"ר המפלגה הרפובליקנית בישראל

במבט לאחור, מארק צל אומר: "הערכתי את מדיניות הקורונה שלו גם בזמן אמת, את העובדה ששמר על המדינה פתוחה. כולנו יודעים היום בדיעבד שזה הכיוון הנכון – הוא שמר על פלורידה והחליט שלא לסגור את המדינה, ופלורידה יצאה מזה מהר מאוד. עובדה שמאות אלפי אזרחים שחיו בשלטון דמוקרטי הגיעו לפלורידה, זה התחיל כבר בקורונה".

הצעדים שעוררו מחאה של נשים וזעם בקהילה הגאה

בין ה"תוצאות" שדסנטיס מתגאה בהן נמצאת למשל הצעת חוק שהעביר במרץ 2022, חוק שקיבל את התואר "אל תגידו הומו" ואסר על דיונים על נטייה מינית או זהות מגדרית בבתי ספר יסודיים. בשבועות האחרונים התעוררה מחלוקת בין המושל רון דסנטיס לענקית הבידור האמריקנית דיסני סביב השליטה ברובע שבו נמצא פארק השעשועים של החברה בפלורידה. המחלוקת על רקע חוק "אל תגיד הומו" הובילה את דיסני להצהיר על התנגדות ציבורית להצעת החוק. דסנטיס בתגובה מנסה לשלול הרשאות שדיסני מחזיקה במשך עשרות שנים בפארק השעשועים שלה, שמעסיק 75,000 עובדים, ואף אמר: "אולי אבנה שם כלא".

הפגנות הלהט"ב נגד רון דסנטיס (צילום: רויטרס)
עורר גם את זעמה של הקהילה הגאה | צילום: רויטרס

דסנטיס הקים גם "משרד לפשעי בחירות וביטחון" בשנת 2022 כדי לבדוק פשעים שקשורים לבחירות, משרד שהוביל לכמה מעצרים סביב הנושא שעדיין מסעיר את הרוחות. לאחר שבית המשפט העליון בארה"ב הסיר את הזכות החוקתית להפלות, דסנטיס הכריז כי "תפילותיהם של מיליונים" נענו. רק החודש אושר בפלורידה חוק שאוסר על הפלות אחרי השבוע השישי – חוק שעליו דסנטיס חתם בגאווה. "יש המון נשים שבכלל לא יודעות שהן בהריון בשלב הזה, זו החלטה מאוד קיצונית", מסביר ד"ר קוק. "הוא מיישר קו עם האנשים הכי קיצוניים במפלגה הרפובליקנית, מצד שני זו הדעה של רוב המפלגה היום, זה לא באמת חריג. זה עלול לפגוע בו, בסופו של דבר, ראינו שבבחירות האמצע זה פגע מאוד ברפובליקנים – רוב האמריקנים סבורים שעמדת הרפבוליקנים היא קיצונית מאוד".

דסנטיס ביקש להדגיש את בעיית המהגרים שממנה המדינה הדרומית שלו סובלת, כשהטיס מהגרים למרתה'ס ויניארד, מובלעת ליברלית במסצ'וסטס. מארק צל אומר: "כמנהיג הוא הצלחה – הוא הצליח בגדול, אני מכיר את הדעות שלו במדיניות חוץ ואין לי ספק שאם ייבחר – הוא ינהל את העניינים כמו שצריך וישקם את מעמדה של ארה"ב בעולם. החולשה של ביידן גורמת לאמריקה להראות כנמר מנייר. סין מלגלגת על ארה"ב היום, איראן מלגלגת עלינו, אפילו צפון קוריאה או ברזיל – זה כישלון בלתי נסבל. חייבים מנהיגות חזקה ודסנטיס יכול לספק כזו מנהיגות".

הפגנות בסגנון "סיפורה של שפחה" נגד דסנטיס (צילום: רויטרס)
המדיניות בנושא הפלות גררה ביקורת חריפה. הפגנות בסגנון "סיפורה של שפחה" נגד דסנטיס | צילום: רויטרס

ההישג מתקופת הקורונה: "ההימור הצליח"

איב שטיגליץ נדדה בעקבות דסנטיס דרומה והיא מספרת לנו על המעבר מניו יורק הדמוקרטית לפלורידה הרפובליקנית של דסנטיס: "פלורידה הפכה למדינה עם האוכלוסיות היהודיות שצומחות בקצב המהיר ביותר בארצות הברית עם אלפי יהודים שעברו לשם במהלך 'יציאת מצרים', כפי שאנו המקומיים מכנים זאת. אני גאה שעברתי מניו יורק לפני קצת יותר משנתיים. אני נהנית מתחושה מוגברת של בטיחות, ניקיון, עצי דקל, בכלל – יפה כאן, אתה הולך מוקף בחופים ומפרצים, ומס ההכנסה נמוך יותר. כל אלו הופכים את פלורידה מדינה אטרקטיבית עבור אנשים להקים או להעביר את החברות שלהם. קשה יותר למצוא אנטישמיות כללית בפלורידה – רבים מתייחסים לדרום פלורידה כ'מיני ישראל' בגלל שפע האוכל הישראלי, התרבות והמוזיקה מסביבנו".

למה היא רוצה לראות את מושל פלורידה בבית הלבן? "המושל דסנטיס שמר על פלורידה פתוחה במהלך הקורונה. רבים מאיתנו נהנים מפלורידה בגלל גישת העסקים, החוק והסדר והמקצועיות שדסנטיס מיישם בניהול המדינה. פלורידה היא גם ביתה של קהילה יהודית אורתודוקסית צומחת. בשלוש השנים האחרונות נפתחו כאן 15 בתי ספר יהודים חדשים – בסך הכל יש 65 בתי ספר כאלה כיום. המושל מקווה שגם מדינות אחרות ברחבי ארה"ב יאמצו את תכנית החינוך שלו. החוקים החדשים שהוא מקדם יחזקו את מעמדה של פלורידה כמובילה בתחום החינוך".

רון דסנטיס (צילום: רויטרס)
הסיר את הכפפות בדרך לעימות חזיתי עם דיסני | צילום: רויטרס

"הקורונה זה אחד מסיפורי ההצלחה האדירים של דסנטיס, הוא לקח הימור ופתח מאוד מוקדם את פלורידה, הוא היה נגד הסגרים", מחדד ד"ר קוק. "אגב הוא לא היה נגד החיסונים – הוא התחסן ועודד אנשים להתחסן. אחוזי התמותה בפלורידה לא היו גבוהים משאר ארה"ב, כלומר הוא הימר נכון פה וזו בהחלט הסיבה שכשהוא התמודד שוב למשילות הוא ניצח בפער מאוד גדול – אחד הרגעים היותר מוצלחים שלו".

בנתיים דסנטיס לא הכריז על כוונה לרוץ לנשיאות בשנת 2024, אבל הדעה הרווחת היא שהוא ירוץ וחלק מהסקרים מראים שדסנטיס בהחלט יכול לגבור על טראמפ שכבר סימן את היריב וכהרגלו – עלה להתקפה. הוא לא הזמין אותו לעצרות, כינה אותו כ"רון דה-סנקטימוניוס" ("מעמיד פני נעלה"). אנשיו של דסנטיס מקווים שהביקור בישראל יביא לשינוי ברוח שנושבת היום בסקרים לטובתו של טראמפ.

פגישת דסנטיס וטראמפ - אפריל 2020 (צילום: רויטרס)
הרבה מים זרמו בנהר מאז. פגישת טראמפ ודסנטיס בבית הלבן, 2020 | צילום: רויטרס

"כתב האישום היה הקש האחרון עבורי"

אבל לא כולם מתרשמים מהכוכב העולה. לארי ווייט, שמרן רפובליקני, אמר שחשב להצביע עבור רון דסנטיס מתוך אמונה שלמושל פלורידה יש סיכוי טוב יותר לזכות בבחירות לבית הלבן – אבל אז טראמפ הועמד לדין בניו יורק באשמת תשלומים לכוכבת פורנו והפך לנשיא האמריקני הראשון שעמד לדין פלילי. "עכשיו אני בהחלט מצביע לטראמפ", אמר ווייט בן ה 75, מלחין ומוזיקאי מנוואדה, "כתב האישום היה הקש האחרון עבורי. טראמפ סובל מהתעללות פוליטית. הוא המועמד החזק ביותר שיוכל להתמודד עם מה שהשמאל עושה. אני בפנים בכל הכוח". הכעס של ווייט ותמיכתו בטראמפ מול דסנטיס דומה לתחושתם של פעילים ומצביעים רפובליקנים רבים בנוואדה.

כתב סוכנות רויטרס יצא למדינה שמצביעה בשלב מוקדם במועמדות המפלגה לנשיאות, ומעניקה לה תפקיד מכריע בהחלטה מי המועמד צובר תאוצה בבחירות 2024. רוב הרפובליקנים שרויטרס ראיינה היו מוכנים להפנות עורף לטראמפ וללכת עם מועמד אחר לבחירות 2024, מתוך אמונה שבטראמפ יש משהו פגום ובומבסטי מכדי לזכות בבחירות הכלליות לרפובליקנים בשנה הבאה. אבל האישומים הפליליים בניו יורק שינו את המצב: טראמפ עשוי לעמוד בפני משפט תוך כדי קמפיין ורוב הרפובליקנים שינו את דעתם ואמרו שכתב האישום משנה את העמדה שלהם ומוביל אותם לתמוך שוב בטראמפ. "הייתי באמת בעד רון דה-סנטיס", אמר פפה קאן, בפגישת פעילים רפובליקנים, "עכשיו יש יותר סיכוי שאתמוך בטראמפ מבעבר. אני חושב שאנשים שהיו ניטרליים יותר מבעבר ייכנסו עכשיו לקרב עבורו. זה הדבר הכי מפחיד שראיתי אי פעם בארה"ב".

לארי ווייט, רפובליקני בן 75 ששקל לתמוך בדסנטיס והתחרט (צילום: רויטרס)
"טראמפ סובל מהתעללות פוליטית". לארי ווייט, רפובליקני בן 75 ששקל לתמוך בדסנטיס והתחרט | צילום: רויטרס

"כרגע הסקרים מראים שטראמפ מוביל – יש לו 60% תמיכה, לדסנטיס יש 30%, ברוב הסקרים הוא כפול ממנו, כלומר הוא לא מצליח להמריא למרות כל הבלגן שהיה עם טראמפ", מסביר ד"ר קוק, "וזה למרות הכישלון של טראמפ בבחירות האמצע וההצלחה של דסנטיס שנבחר שוב. טראמפ לא נעלם, הוא עדיין הכוכב הגדול של המפלגה, הבייס איתו וגם אם דסנטיס יצליח לכבוש חלק מהתומכים המתונים יותר – לא ככה מנצחים פריימריז, אולי זה טוב לנשיאות אבל לא לפריימריז – שם אתה צריך את תמיכת הרוב וכרגע זה לא נראה טוב למר דסנטיס אבל הכול עוד יכול להשתנות".

"אולי נראה מדיניות של טראמפ בלי הטירוף"

קוק מסכים שכתב האישום הנוכחי דווקא עוזר לטראמפ, ומסביר כי אם יוגשו כתבי אישום סביב הניסיון להטות בחירות או ההסתערות על הקפיטול, דברים עשויים להיראות אחרת. "צריך להגיד גם שטראמפ הוא לא צעיר. דסנטיס הוא מקום שני מובהק ואף אחד לא מתקרב אליו בסקרים, לא ניקי היילי ולא מייק פנס, הוא מספר 2, ואולי כשטראמפ יפרוש יגיע זמנו. אבל כרגע הסיכויים לא גבוהים".

רון דסנטיס (צילום: AP)
רוצה לתקן את הנזק של האמירה על אוקראינה | צילום: AP

עם זאת, הוא מספק נקודת תקווה למתמודד הצעיר: "אני חושב שדסנטיס עדיף מול הדמוקרטים, חד משמעית. יש אנשים באמצע שלא בהכרח לא מסכימים עם העמדות של טראמפ. אבל הם לא אוהבים את הבוטות של טראמפ, את הפופוליזם, הם לא אוהבים את הניסיון לשקר כל הזמן ולשכנע אנשים לזייף תוצאות. כל הדברים האלה לא פופולריים ולכן מישהו כמו דסנטיס יותר ממלכתי מטראמפ יוכל למשוך מצביעי פרוורים ימניים שבבחירות האמצע הלכו עם ביידן. אם דסנטיס ייבחר לנשיאות אז אולי נראה מדיניות של טראמפ בלי הטירוף של טראמפ".