אפליקציית המסרים טלגרם הגיעה לאבן דרך חדשה בהתפתחות שלה, וייתכן שבקרוב תצא החברה להנפקה. בריאיון נדיר שהעניק מייסד ומנכ"ל טלגרם פאבל דורוב ל-FT, הוא טען כי היישומון כבר עבר את רף 900 מיליון המשתמשים - מספרים שנותנים תחרות אמיתית לוואטסאפ שבבעלות מטא. "אנחנו מקווים להפוך לרווחיים בשנה הבאה, אם לא עוד השנה", אמר דורוב, יליד רוסיה שכיום מתגורר בדובאי, שם נמצא מטה החברה.

טלגרם הוא שירות מסרים ורשת חברתית שהחל את דרכו כאופציה מאובטחת יותר לשירותים קיימים כמו וואטסאפ. האפליקציה של טלגרם מאפשרת לפתוח חלון שיחה מוצפן בין משתמשים ולהסתיר את מספר הטלפון של המשתמש מפני משתמשים אחרים. בנוסף היא צברה פופולריות הודות לאפשרות לפתוח בה ערוצים ובהם ניתן לעדכן עשרות ואף מאות אלפי משתמשים - תכונה שהועתקה בשנה האחרונה גם למתחרה הגדולה וואטסאפ.

טלגרם החלה לראות הכנסות לפני שנתיים, לאחר שהחלה לשלב פרסומות בתוך האפליקציה ולמכור שירות מינויים שמעניק למשתמשים אפשרויות נוספות. דורוב אמר בריאיון כי החברה קיבלה הצעות השקעה מקרנות הון סיכון שהעריכו את שווי החברה ב-30 מיליארד דולר, אך הוסיף עד כה הוא סירב לכל הצעה.

"המטרה שלנו היא לצאת להנפקה ציבורית", אמר דורוב, בהתייחסות ראשונה לכך שהוא מעניין להפוך את טלגרם לחברה ציבורית. "הסיבה שהתחלנו בתהליך מונטיזציה היה הרצון להישאר עצמאים", הוסיף. "המטרה שלנו בלצאת להנפקה היא לעשות דמוקרטיזציה לחברה".

טלגרם (צילום: 123RF‏)
טלגרם | צילום: 123RF‏

דורוב כונה בעבר מארק צוקרברג הרוסי לאחר שהקים את הרשת החברתית הפופולרית ביותר במדינה VKontakte. את טלגרם הוא הקים ב-2013, ולאחר שנה ברח מרוסיה, לטענתו לאחר שסירב לדרישות הקרמלין להעביר לשלטונות המדינה מידע על משתמשים אוקראינים באפליקציה. את חלקו ב-VKontakte מכר דורוב לאוליגרך המקורב לפוטין.

לדברי דורוב, טלגרם צפויה להציע בעתיד הקרוב תוכנית שתשתף את יוצרי התוכן בה ברווחים, בדומה לתוכניות קיימות ביוטיוב ובטיקטוק. בנוסף, החברה תציע בקרוב רישום כחשבון עסקי וכן פיצ'רים שיאפשרו למשתמשי טלגרם להכיר משתמשים אחרים הנמצאים בסביבתם על בסיס מיקומם הפיסי.

בדרכה להנפקה הצפויה טלגרם עדיין תידרש להתמודד עם השימוש המרובה בפלטפורמה שלה להפצת פייק ניוז ותכנים לא חוקיים. גורמים רוסים, סינים ואף ארגונים כמו חמאס וחיזבאללה מנצלים כיום את הפלטפורמה של טלגרם כדי להפיץ את המסרים שלהם למיליוני עוקבים בערוצים פומביים ופרטיים. אומנם טלגרם טוענת כי היא נלחמת בתוכן לא חוקי המשותף בפלטפורמה, אך עדיין מהווה כר פורה לפעילות לא חוקית.

בראיון עמו טען דורוב כי החברה, שמעסיקה כ-50 עובדים בלבד, עושה מעל ומעבר בשביל לשמור על הפלטפורמה נקיה מתכנים בעייתיים.