בכל יום נציג שאלה אקטואלית ונענה עליה באמצעות כתבינו ומומחים לנושא. היום, בעקבות מתקפת הספאם שהתרחשה ביממה האחרונה, אנחנו עונים על כל השאלות הקשורות באמצעות עו"ד מי-טל גרייבר שוורץ, סמנכ"ל קשרי ממשל ורגולציה באיגוד האינטרנט הישראלי.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מה התרחש?

עד כמה שידוע לנו מדובר במתקפה המכילה מיליוני הודעות דואר אלקטרוניות, הנשלחות בבת אחת ומעמיסות על המערכת כולה.

הקלות של משלוח "הודעות זבל" היא מאוד קלה וזולה. כל גוף או מפרסם יכולים באמצעים פשוטים יחסית לשלוח הודעות זבל. המיילים הללו יוצרים תעבורה ותגובות של נמענים זועמים, ובכך נוצרת מעמסה כבדה אף יותר.

האם אכן מדובר באירוע יוצא דופן?

מתקפות מסוג זה מתרחשות על בסיס יומי. האירוע המדובר הוא נקודתי ומיוחד בהיקפו. אולם מפרסמים וארגונים עושים שימוש תדיר ומאסיבי בתעבורת מיילים כדי להגיע למיליוני בני אדם במהירות, ביעילות ובתעריף זול יחסית.

מהי המשמעות של התקפת ספאם וכיצד היא עשויה להשפיע על שגרת חיינו?

המפרסמים לא שולחים הודעות דואר מכוונות בזדון, כפי שעושים הפצחנים במטרה לפגוע. הם עושים זאת משום שזו דרך יעילה וזולה עבורם להגיע ללקוחותיהם.

שרתי האינטרנט והרשת מתוכננת כך שקיים איזון בין ניתוב האתרים. ספקי האינטרנט יכולים לתכנן את תעבורת המידע, משל היו שוטר תנועה המכוון את תנועת הרכבים בכביש. כמובן, כאשר הביקוש גדל, מתרחשת בהתאמה האטה או קריסה של האתר או הרשת. ולכן גולשים רבים חוו האטה משמעותית בחוויית הגלישה ביממה האחרונה.

האם קיימת אפשרות למנוע התקפות מסוג זה?

בישראל לא פועלת משטרת סייבר, כפי שקיימות במדינות מערביות רבות ברחבי העולם. איגוד האינטרנט הישראלי מעודד אזרחים לתבוע את שולחי דואר הזבל באמצעות המיילים. בתקווה שתהליך זה יוביל להפחתה בשליחת הודעות הספאם. ומשם להפחתה בעומס התעבורה באינטרנט.

בישראל אין עדיין משטרת סייבר, אילוסטרציה (צילום: אלביט מערכות)
בישראל אין עדיין משטרת סייבר, אילוסטרציה | צילום: אלביט מערכות

מי המדינה ה"מלכלכת" ביותר באינטרנט?

כמות הדואר זבל בעולם ב-2012 הגיעה לרמתה הנמוכה ביותר מזה 5 שנים.

סין תפסה ב-2012 את המקום הראשון, כשהיא אחראית ל-19.5% מכלל דואר הזבל. דואר הזבל שיוצא מארה"ב הגיע לרמה של 15.6% - כשהוא מעניק לארה"ב את המקום השני. אסיה נותרה האזור המוביל להפצת דואר זבל בעולם. במהלך השנה צמח נתח הפעילות של דואר הזבל באזור לרמה של 50%. כמות דואר הזבל שמקורו בדרום אמריקה עומד על 11.8%. ואילו יבשת אירופה עומדת על 15.1% מהתעבורה העולמית.