"הפסקתי לפחד מהחיים". אילוסטרציה (צילום: רויטרס)
אור בקצה העיוורון | צילום: רויטרס

האם תאי גזע יהיו הפיתרון לעיוורון? מנתחים מומחים לרפואת העין טוענים שעתיד רפואת העין נמצא במחקר תאי הגזע העובריים. לדבריהם בעוד כשבע שנים הטיפול יהיה זמין לכל.

וכך תעבוד השיטה: שכבה של תאים פגומים בעין תוחלף על ידי המנתחים בתאים חדשים שייווצרו מתאי גזע עובריים. השיטה החדשה הוצגה למדענים ומנתחים במרכז לחקר העין של אוניברסיטת קולג' שבלונדון ובית החולים מורפילדס.

על פי ההערכות, הטיפול החדש יפתור את היחלשות והיעלמות הראייה בעיניהם של בני גיל הזהב שמתארים מצב בו כתם מופיע מול הרשתית. על פי הפרסום, מרבית העיוורים מאבדים את מאור עיניהם בגלל התופעה הזו. מהמחקר עוד עולה שמספר הסובלים מאובדן הראייה בתהליכי ההזדקנות עולה במקביל לעלייה בתוחלת החיים.

"השימוש בתאי גזע - שנוי במחלוקת"

"זה צעד עצום לקראת החולים ואנחנו מאוד מרוצים שהתותחים הגדולים מעורבים, מפני שברגע שהטיפול הזה יתאפשר, הוא יהיה זמין להמוני חולים", אמר טום ברמרידג', מנהל גוף המחקר בנושא העיוורון.

צילום מקרוב של עיוור (רויטרס) (צילום: רויטרס)
תקווה לעוורים | צילום: רויטרס



תאי גזע עובריים יכולים להיקלט על ידי כל סוגי הרקמות. השימוש בהם שנוי במחלוקת מפני שיצירתם מצריכה שימוש בעוברים אנושיים שהומתו. בדיקות מעבדה שנערכו על ידי החוקרים הבריטים הוכיחו שתאי הגזע יכולים למנוע עיוורון בחולדות עם מחלה זהה. המחלה נקראת AMD, וגם בדיקות שנערכו על חזירים סיפקו את אותן התוצאות המשמחות.

"התפתחות משמעותית בריפוי עיוורון"

את המחקר ניהל פרופסור פיט קופי, ראש הפרויקט הלונדוני לריפוי עיוורון, לצידו של לינדון דה-קרוז, מנתח עיניים ממרופילדס. קופי אמר ש"הטיפול יימשך פחות משעה והוא יינתן לחולים שיכנסו לטיפול ללא אשפוז". חברת פפיצר, חברת מחקר הרוקחות המובילה בעולם, תודיע שהיא תומכת כלכלית במחקר והיא תדאג שהטיפול יגיע לקהל הרחב.

"זו התפתחות משמעותית בגלל גודלו של השותף - אנחנו צריכים חברת תרופות גדולה שתתמוך בנו", הוסיף קופי. "יש לפחות 14 מיליון איש באירופה עם AMD זה יבטיח שהטיפול יגיע למרפאות בצורה יעילה ואפקטיבית".