החופש הגדול (צילום: חדשות 2)
הנחיות להורה של הגולש הצעיר | צילום: חדשות 2

כתב אישום שהוגש היום לבית משפט השלום בתל אביב כאילו תוזמן עם המלצות להורים שפרסם היום האיגוד הישראלי לאינטרנט: שניהם עוסקים בסכנות שטמונות לילדים בגלישה ברשתות חברתיות באינטרנט.

גבר מרמלה מואשם בפגיעה בגולשות אינטרנט צעירות, חלקן קטינות, אותן הכיר בערוצים חברתיים שונים. על פי כתב האישום הוא החדיר וירוסים למחשביהן, או חדר למחשביהן שלא כדין. על חלק מן המתלוננות איים בטלפון, באמצעות שליחת SMS, או בהתכתבויות שונות בערוצי צ'ט.

צירוף מקרים הביא לכך שהאיגוד הישראלי לאינטרנט בחר דווקא היום לפרסם את המלצות להורים שחוששים ממה שחווים ילדיהם ברשת, בעיקר בחופש הגדול. הסיפורים הרבים על הפדופילים והעבריינים המסתובבים ברשת ועושים ככל העולה על רוחם מכניסים ללחץ לא מעט הורים. אז מה עושים?

עודדו אותם לספר

בחופש הגדול נחשפים הילדים למחשב יותר מבכל תקופה אחרת, ובעוד שלהורים עצמם אין במרבית שעות היום את האפשרות לפקח מקרוב אחר אופי הגלישה של ילדיהם. איגוד האינטרנט הישראלי החליט להירתם לעזרת ההורים, והעלה לאחרונה לאתר האיגוד סדרת המלצות מעשיות להורים המסבירה כיצד ניתן להיות מעורבים על מנת לעזור לילדיהם לגלוש ברשתות החברתיות באופן בטוח.

ההמלצות מכוונות בעיקר להורים לילדים לפני גיל ההתבגרות, ובאיגוד האינטרנט מבטיחים כי גם המלצות לילדים מתבגרים יועלו בקרוב.

"גלוש ברשתות החברתיות של ילדך כדי להתרשם מי הם החברים שם, מה תחומי הענין שלהם והאם זוהי סביבה מתאימה עבור ילדך לגלוש בה", אומרת צביה אלגלי, מחברת ההמלצות ויועצת איגוד האינטרנט לשימוש נבון ברשת.

נושא נוסף שעליו ניתן הדגש הוא הגברת השיח ועידוד השיתוף של ההורה עם ילדו. "חשוב לעודד ילדים לספר על חוויות של מפגשים ברשת החברתית, האם מדובר בילדים דומים להם, שונים, מתעניינים באותם התחומים, מוכרים או לא מוכרים", אומרת אלגלי. "שיחה על חוויות הגלישה תספק לכם ולילד במה לשיתוף גם בחוויות שאינן נעימות".

קראו את הכללים, דברו עם הילדים

אילוסטרציה (צילום: אילוסטרציה)
לדבר עם הילדים, לקרוא את הכללים | צילום: אילוסטרציה

לדברי אלגלי, כל הורה צריך להסביר לילדו כי "פגיעה והטרדה באמצעות האינטרנט היא אסורה, מזיקה ולא חוקית". אלגלי מדגישה עוד כי חשוב לדבר עם הילד על מנת שהוא יבין שאסור לאיש לפגוע בו, ובאותה מידה אסור לו לפגוע באחרים.

אז מה הן "המלצות הברזל" של איגוד האינטרנט? הנה הן לפניכם:

1. הכר את הרשתות החברתיות שבהן ילדך מחזיק "פרופיל". גלוש בהן כדי להתרשם מי הם החברים שם, מה תחומי הענין שלהם והאם זוהי סביבה מתאימה עבור ילדך לגלוש בה.

2. קרא בעיון את הכללים הכתובים באתר בהקשר לתכנים לא ראויים, וכיצד ממליצים מנהלי האתר לנהוג במקרה של הפצת תכנם כאלה, שמועות או הטרדה.

3. לכל רשת חברתית יש מאפייני פרטיות שניתן לשנות כמו למשל: מי יכול לראות את ה"פרופיל" שלך, מי יכול לראות את מה שאתה כותב על הלוח - wall. הכר את ההגדרות האלה ושב עם הילד כדי לקבוע אותן.

4. היכנס לאתר וצפה בפרטים שאותם נוהגים המשתתפים לפרסם על עצמם ומה נדרש על מנת להירשם. באתר שמתאים לילדים לא יידרשו הילדים לתת כתובת, שם מלא, פרטי בית ספר, מספר טלפון ופרטים מזהים אחרים. לעיתים מתן הפרטים איננו נעשה בעת ההרשמה אלא על מנת לאפשר פעולות אחרות כמו בקשת חברות ממישהו - שים לב לכך.

5. דבר עם הילד על התמונות שהוא מתכוון להעלות לאתר: חשוב שאלה לא יהיו תמונות במצבים חושפניים, מביכים וכל מצב אחר שיכול להיראות היום "חמוד" אך בעתיד בעייתי. זכור שתמונות ברשת נשארות לתמיד ויכולות להגיע לכל מחשב בעולם.

6. אחד המנהגים הנפוצים ברשת חברתית הוא "תיוג" חברים בתמונות. אם הילד שלך תוייג בתמונה כלשהיא, יש לו אפשרות להסיר את התיוג או לבקש להסירו. לא תמיד כדאי להיות מזוהה בתמונות.

7. חשוב לעודד ילדים לספר על חוויות של מפגשים ברשת החברתית: האם מדובר בילדים דומים להם, שונים, מתעניינים באותם התחומים, מוכרים או לא מוכרים. שיחה על חוויות הגלישה תספק לכם ולילד במה לשיתוף גם בחוויות שאינן נעימות.

8. הסבר לילדך שפגיעה והטרדה באמצעות האינטרנט היא אסורה, מזיקה ולא חוקית. חשוב לעשות זאת על מנת שהילד יבין שאסור לאיש לפגוע בו, ובאותה מידה אסור לו לפגוע באחרים. מהי פגיעה? הפצת שמועה זדונית או שקרית, התעלמות מילד ברשת - החרמה, איומים הסתה ואלימות מילולית, העלאת תמונות או סרטונים שבהם הוא מופיע ללא אישורו, תיוג שלו וכמובן העלאת תכנים אלה כשהילד מופיע בהם במצבים מביכים.