קח פרי בצבע לא שגרתי - ותהיה לי בריא: ייתכן מאוד שבקרוב תלכו לקנות ירקות ופירות בשוק ותבקשו מהמוכר עגבניות סגולות, חצילים אדומים - וגם קילו תפוחי אדמה בצבע אדום עז, וזאת לא רק בגלל הצבע הלא שגרתי שלהם - אלא פשוט בגלל שמדובר יהיה בירקות ופירות בריאים יותר.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו  

חוקרים ממכון ויצמן יצרו לאחרונה את הפירות והירקות הצבעוניים הללו, לאחר שהחדירו לתפוחי אדמה, עגבניות וחצילים שלושה גנים של סלק אדום. התוצאה הובילה לצביעת הפירות והירקות בצבעי סגול-אדום, אך גם הובילה להגדלת הערך התזונתי שלהם: הם הכילו 60% יותר נוגדי חמצון ו-90% עמידות בפני עובש.

לפיתוח הצבעוני והבריא אחראים פרופסור אסף אהרוני והחוקר במעמד פוסט-דוקטורט, ד"ר גיא פולטורק ממכון ויצמן, שגאים בתוצאה. גם כי הצליחו להעביר תכונות בריאותיות מהסלק לפירות וירקות אחרים, וגם כי הצליחו לשלוט באופן ה"צביעה" של הפירות והירקות - ולשנות רק את צבעו של הפרי או הירק עצמו ולא של הגבעולים והעלים.

ויש גם תפוח אדמה אדום (צילום: רויטרס)
ויש גם תפוח אדמה אדום | צילום: רויטרס

"פיגמנטים הם נדירים יחסית בטבע, ניתן למצוא אותם בפרי הצבר, בפרחים וצמחים אכילים כמו סלק", אמר ד"ר פולטורק. "לכן השתמשנו בפיגמנטים הללו כדי להפוך פירות וירקות אחרים לחדשים ולהחדיר להם ערכים תזונתיים חשובים".

יוצרים אוכל בריא יותר - ועמיד יותר לחרקים

בעולם המדע רבים רואים בגידולים שעברו הנדסה גנטית מדע שנוי במחלוקת, אבל פרופ' אהרוני סבור שגידולים כאלה יהפכו לדומיננטים יותר ויותר ויאפשרו לאנשים לצרוך פחות מזון, אבל לקבל ערך תזונתי גבוהה יותר מכל ירק או פרי שהם אוכלים.

"צעד קדימה בדרך לתזונה בריאה יותר" (צילום: רויטרס)
"צעד קדימה בדרך לתזונה בריאה יותר" | צילום: רויטרס

"המחקר הוא למעשה צעד קדימה במגמה העולמית כלפי בריאות ותזונה בריאה יותר", אמר פרופ' אהרוני, "אני רואה את הפרויקט הזה כצעד אחד מתוך רבים ליצירת אוכל בריא יותר ומתאים יותר לאנשים שזקוקים לאלמנטים מסוימים בגופם כדי להיות בריאים יותר".

וזה לא הכל - בנוסף לייצור תוצרת מזינה ובריאה יותר, השינוי הגנטי מאפשר לצמחים להגן על עצמם מפני חרקים ופטריות.