לפני 199 שנים כתבה הבריטית מארי שלי את סיפורו של ויקטור פרנקשטיין, המדען שהרכיב יצור חי במעבדה, סיפור שהפך גם לסרט ואייקון תרבותי. שתי מאות אחר כך, בחדר ניתוח בסין, הסצינה הזו, צפויה לחזור על עצמה במציאות. בריאיון מיוחד לחדשות 2 מדבר הרופא שטוען כי יבצע את ההליך הדרמטי על הזלזול מצד עמיתיו והאפשרות לשנות את פני הרפואה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד שלנו בפייסבוק

"הייתי בן 16 כשנתקלתי במאמר על רוברט ווייט ואמרתי לעצמי השתלת ראש על קופים - אני רוצה לעשות את זה בבני אדם'", מספר ד"ר סרג'יו קאנאברו. "זה היה כמו אור בחיי, הרגשתי את זה - זה היה כמו ייעוד". קאנאברו הוא מנתח מוח מבית החולים האוניברסיטאי בטורינו, איטליה - אבל כיום מוכר יותר בשל הפיכתו לדמות הבולטת ביותר באחד התחומים השנויים ביותר במחלוקת בהיסטוריה הרפואית: השתלות ראש. במשך יותר מ-30 שנה עבד ד"ר קאנאברו להגיע לרגע הזה - אך בדרכו ניצב לא רק האתגר הרפואי, אלא גם זה של שכנוע הקהילה המדעית-רפואית.

ד" קאנאברו, ישנה את עולם הרפואה? (צילום: רויטרס)
ד" קאנאברו, ישנה את עולם הרפואה? | צילום: רויטרס

"בספטמבר 2012 שלחתי את המאמר שנדחה על ידי כל כך הרבה ירחונים", הוא מספר. "בשנת 2014 שלחתי מאמר שני, ואחרי חודשיים-שלושה התקבל על ידי שני שופטים. כעבור 15 ימים קיבלתי אימייל מהעורך הראשי שביטל את זה. אפילו גלילאו גליליי לא קיבל יחס כזה. ידעתי שאם אנסה לשכנע את האקדמיה בזה, אכשל. הדרך היחידה הייתה לעקוף אותה - דרך התקשורת", מסביר הרופא.

גוף מאדם במוות מוחי, ראש מחולה עם לקות פיזית קשה

אז איך זה אמור לעבוד? הגוף נלקח מתורם שנמצא במצב של מוות מוחי אך מערכותיו מתפקדות. הראש נלקח מהחולה שעובר את הניתוח. שניהם מקוררים לטמפרטורה נמוכה - כך שגם החולה נמצא למעשה במצב של כמעט מוות. הראש נחתך מהצוואר וכלי הדם מחוברים בצינורות, אז מתבצע החלק הגורלי של חיתוך עמוד השדרה בסכין חד תוך פגיעה מינימלית וחיבורו מחדש בין הראש לגוף בשיטה שפיתח קאנאברו. הראש והגוף נתפרים אז יחד - והחולה מוכנס לתרדמת של כארבעה שבועות כדי שהכול יתאחה ויתחבר מחדש.

מי שאמור להיות הראשון לעבור את הניתוח הוא ולרי ספירידונוב. ספירידונוב היה במשך חודשים המועמד המושלם - רוסי בן 30 שסובל ממחלה נדירה שבה הראש ממשיך לתפקד ולהתפתח, אך הגוף הולך ונובל. הוא התנדב לניתוח שפוטנציאלית יכול היה להציל את חייו.

אלא שד"ר קאנאברו לא הצליח לשכנע את הרוסים, כמו שכשל גם עם האמריקנים, באמונתו לגבי ההליך. היחידים שלמעשה הרימו את הכפפה, לקחו חסות על הניתוח וגם ממנים אותו ב-10 מיליון אירו הם הסינים. למנתח המוביל בצוות מונה ד"ר קסיופינג רן - והחולה המתנדב הוא סיני אלמוני. "תפסיקו להתנשא על סין", מצהיר המומחה. "תפסיקו להאמין שאנחנו המערביים מחזיקים את המפתח לאמת, למה נכון ולא נכון, למה אתי ולא. סין היא שונה".

קאנאברו חושב בגדול: כרגע הוא מתמקד בחולי ניוון שרירים קשים, אך מדבר גם על נפגעי תאונות או נפגעי מלחמות - ובעתיד אפילו על לנצח את המוות. "דמיין את המשמעות: לקבל גוף חדש שמזרים דם חדש למוח הישן שלך, התחדשות ברמה חסרת תקדים", הוא מפנטז. "ויום אחד, במאה הקרובה, אלמותיות פיזית".