שרמס בבית המשפט (צילום: רויטרס)
שרמס בבית המשפט | צילום: רויטרס

בית המשפט המרכזי של האיחוד האירופי פסק היום (שלישי) לטובתו של הסטודנט האוסטרי הצעיר מקס שרמס בתביעתו נגד הרשת החברתית הפופלרית בעולם - פייסבוק. מדובר באחד המשפטים המתוקשרים ביותר בשנים האחרונות, שעסק בשמירה על פרטיות הגולשים ולהחלטה עשויות להיות משמעויות מרחיקות לכת.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

הפרשה החלה לפני כשנתיים, לאחר הגילויים שחשף אדוארד סנואודן על תכנית המעקבים של ה-NSA, הסוכנות האמריקנית לביטחון לאומי. הסטודנט האוסטרי למשפטים פנה לנציבות להגנת המידע באירלנד, שם יושב המטה האירופי של פייסבוק. הוא התלונן על כך שהחוק האמריקני אינו מספק הגנה ראויה על המידע של הגולשים שעובר מאירופה לארה"ב - כולל המידע שמשמש למטרות מודיעין ומעקב אחר חשודים בטרור.

הרשויות באירלנד דחו תחילה את תלונתו, תוך שהם מסתמכים על החלטה משנת 2000 של וועדה של האיחוד האירופי, לפיה ארה"ב מספקת הגנה טובה לגולשים. שרמס לא נכנע: הוא החליט לפנות לבית הדין האירופי לתביעה ייצוגית נגד הרשת החברתית. היום הוחלט למעשה כי הקביעה הישנה אינה עומדת עוד בקנה אחד עם החוק.

מתכנן איחוד בשנת 2020. צוקרברג (צילום: רויטרס, חדשות)
מכה לפייסבוק | צילום: רויטרס, חדשות

לא הניצחון הראשון של הצעיר על פייסבוק

בפסק הדין קבעו השופטים כי כעת נדרשת הנציבות האירית לבדוק את תלונתו של שרמס לעומק. "ברגע שתסתיים החקירה, על הנציבות להחליט האם יש להפסיק לאלתר את העברת המידע של המינויים האירופים בפייסבוק לארה"ב, זאת משום שהמדינה אינה מספקת רמה נאותה של הגנה על הנתונים האישיים".

ולא רק פייסבוק עלולה להיפגע בעקבות המהלך הזה: ייתכן שאתרים נוספים המשתמשים במידע של גולשים מאירופה שעובר לארה"ב יהיו הבאים בתור. בעבר טען שרמס כי הוא אינו פועל על מנת להרוויח כסף מהתביעה, אלא כדי להרתיע את פייסבוק כדי שתפעל באופן מעמיק יותר לשמירת המידע.

אין זו הפעם הראשונה שבה הצעיר האוסטרי מוצא עצמו במאבק נגד הרשת החברתית שלה יותר ממיליארד ושלוש מאות מיליון משתמשים: לפני מספר שנים הוא תבע את פייסבוק בגין הפרת פרטיות בעקבות יישום שאיפשר תיוג אוטומטי של תמונות - המהלך אז נשא פרי, כשפייסבוק החליטה להפסיק את השימוש בו באירופה.