מחשב (צילום: רויטרס, חדשות)
אילוסטרציה | צילום: רויטרס, חדשות

התאבדותו של אריאל רוניס ז"ל, מנהל בלשכת האוכלוסין וההגירה בתל אביב ששם קץ לחייו לאחר שהואשם בפייסבוק בגזענות, העלה שוב לסדר היום הציבורי את תופעת ה"שיימינג" - בריונות ברשת. סיפורו של רוניס שהסתיים בצורה טראגית מעסיק אומנם את כלי התקשורת בהרחבה כעת, אבל התופעה עצמה רווחת מאוד וגולשים רבים נפלו ונופלים קורבן מדי יום. שלושה גולשים שסבלו מהתעללות ברשת חשפו בשיחה עם חדשות 2 Online את סיפורם.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

ע' היה פעיל בקבוצה פמיניסטית ידועה בפייסבוק, עד שלדבריו יום אחד הופצה נגדו שמועה כי תקף מינית. "מישהי שכנראה שלא מצא חן בעיניה שאני חבר בקבוצה הפיצה שמועה בקרב מנהלות הקבוצה ומשם הסיפור התגלגל", הוא סיפר. "חברי הקבוצה החלו בקמפיין פוגעני כלפיי והפיצו אותו בקרב אנשים שאני מכיר, למרות שנראה שאף אחד לא ידע את זהות המתלוננת או אם בכלל קיימת כזו".

"מאז המקרה אני נוטל כדורי הרגעה על בסיס קבוע", מספר ע'. "ירדתי במשקל בצורה דרסטית, חוויתי משבר נפשי קשה, אני מסתובב עם כלים להגנה עצמית ומפחד ללכת במקומות ציבוריים מחשש שאותקף על ידי אנשים שרוצים להתנקם באנס. אני פשוט לא יודע איפה זה יעצור וממה אני צריך לפחד. עברתי סדרת טיפולים פסיכיאטריים ובעקבות מחשבות אובדניות אני שוקל אשפוז".

פרץ לפייסבוק ופרסם סטטוסים משפילים 

סיפורה של ב' החל לאחר שיום אחד גילתה כי מישהו פרץ לפרופיל שלה בפייסבוק ושם ידו על פרטים אינטימיים שלה ועל התכתבויות אישיות שניהלה עם גבר. "אותו פורץ החל לפרסם בפרופיל שלי הודעות וגם לפנות אל חבריי ואל גברים אחרים בצורה שהשפילה אותי - כאילו אני מחפשת מין מזדמן", סיפרה.

אין תמונה
אריאל רוניס ז"ל

"ברגע אחד הפרופיל שלי בפייסבוק, שכולל תמונות של ילדיי ומשפחתי, הפך להיות דבר מאיים ומטיל אימה", תיארה. "כל הזמן פחדתי כי לא ידעתי עם מי הפורץ מתכתב בשמי ואיך הוא מציג אותי". לדבריה, בשלב מסוים אף הפסיקה לשלוח את ילדיה לבית הספר. "אני מתגוררת ביישוב קהילתי קטן עם תרבות מסורתית ופחדתי שהילדים שלי ייחשפו לדברים פרטיים שלי ויחוו הקנטות".

לדבריה, ב' ניסתה לפנות לפייסבוק וחיפשה אחר דרך ליצירת קשר, אך ללא הואיל. "לחצתי על כל הכפתורים, חיפשתי טלפון או אימייל אבל לא הצלחתי למחוק את הפרופיל שלי", היא אומרת. "היום אני עדיין בחרדות והמצב שלי לא נפתר, אני פשוט מיואשת".

"שקעתי בדיכאון, איבדתי אמון"

י' מספר כי כבר מגיל צעיר השקיע מאמצים רבים על מנת לפתח קריירה ארוכת טווח במקום העבודה שלו. במהלך עבודתו נתקל י' בקשיים וחלק אותם עם אדם שהיה קרוב אליו. "באחד הימים החליט אותו אדם לפרסם את השיחות האישיות בינינו, כולל דברים שאמרתי מעומק לבי בקשר לדברים שחוויתי", סיפר.

"הוא פרסם את הדברים לעיני כל בעמוד פייסבוק עם עוקבים רבים וכל זאת על מנת לפגוע בי ובמקום העבודה שלי", הוסיף. "בעקבות הדברים חוויתי נידוי חברתי, השמצות ושיתופים רבים של אותן התכתבויות, אבל ההשפלה לא הייתה רק ברשת. בכל מקום שאליו הלכתי תויגתי וזוהיתי כאדם שאני לא. אין דבר שחשוב יותר מכבודו של אדם ובאמצעות הפייסבוק הכל נרמס בקלות כה רבה".

י' פנה לעורך דין המתמחה בתחום על מנת שיפעל להסרת הפרסומים הפוגעניים. "מאז האירוע יש לי קושי לתת אמון וליצור קשרים קרובים", הוא מספר. "קיימת בי מחשבה שכל דבר שאגיד יוכל לשמש נגדי. שקעתי לדיכאון במשך תקופה ארוכה, חוויתי ירידה עצומה בתפוקה שלי בעבודה, התרחקתי מהחברים, לא ישנתי בלילה ואיבדתי אמון בבני אדם".

"פועלים אמוציונלית במהירות הקליק"

"בריונות רשת יכולה להיחשב לשון הרע, פגיעה בפרטיות, הטרדה מינית והפרות אחרות של החוק", מדגיש עורך דין גיא אופיר המתמחה בדיני אינטרנט. "בעידן הפייסבוק, הוואטסאפ, הפרסום ההמוני נגיש בלחיצת כפתור וכך צמחה תופעת הבריונות והאספסוף האינטרנטי. הם פועלים אמוציונלית ובמהירות הקליק ללא בירור וללא בדיקה".

עו"ד גיא אופיר (צילום: באדיבות המצולם)
עו"ד גיא אופיר | צילום: באדיבות המצולם

עו"ד אופיר מוסיף שהעובדה שהתקשורת נעשית ללא מגע ישיר עם מושא הפרסום תורמת להורדת העכבות והאמפתיה. "לפתע גם אנשים נורמטיביים ורגישים לא רואים את תוצאות מעשיהם לנגד עיניהם ואת הסבל שהם גורמים לאחר", הוא אומר. "הם רואים משהו וירטואלי ולא בן אדם".

לדבריו, הנהלת פייסבוק מסרבת לפרסם פרטי קשר ומתחמקת מהליכים משפטיים. "למרות הקשיים, יש כלים משפטיים העומדים לזכות הנפגע", הוא אומר. "הצרה היא שהפעלתם מצריכה עורך דין והשקעת משאבים ולעיתים עד שיש תוצאה עובר זמן רב".

לפניות לכתב: MatanH@ch2news.tv