להצדיע לו. מייסד העמוד נדב פריד
להצדיע לו. מייסד העמוד נדב פריד | צילום:

חייל, שתף בפקודה: שנה בלבד אחרי שהוקם ואחרי שצבר קרוב ל-200 אלף לייקים, גם החייל שהקים את עמוד הפייסבוק "חיילים מצייצים" מתקשה להאמין שהפך להצלחה גדולה כל כך ברשת.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

נדב פריד, בן 22 מירושלים, הוא החייל שעומד מאחורי העמוד הפופולרי שבו מוצאים מפלט חיילים עם בעיות שונות. חיילים משתפים שם במצוקה כלכלית אליה נקלעו, בבעיות עם מפקדים, במחאה נגד הגבלת אורך הזקן בצבא - או ששפשוט מעלים לעמוד סרטון או סטטוס משעשע המתעד עוד יום בבסיס או בשטח. ולא רק עשרות אלפי חיילים עוקבים אחרי העמוד הזה - גם בצה"ל עוקבים אחר הנעשה שם.

פריד, חייל צה"ל בשירות חובה במשטרה הכחולה, פתח את העמוד בנובמבר 2014 - ומאז הוא הפך לעמוד המצליח ביותר מבין אלה שכבר קיימים בפייסבוק ומיועדים לאוכלוסיית המשרתים בצה"ל. "הקמתי את הדף במטרה לאחד את כל החיילים", הוא מספר בריאיון לחדשות 2 Online. "רציתי שלכולם תהיה במה אחת גדולה שתאפשר להם להביע רגשות, להתלונן על מחדלים, ליהנות מסרטונים, תמונות וסטטוסים - ובגדול להגיד את מה שיש להם על הלב. רציתי שהעמוד יהיה הבית שלהם ברשת, מקום בו יוכלו לצחוק ולהפיג את השעמום והשביזות".

תלונות ברשת (צילום: חיילים מצייצים)
תלונות ברשת | צילום: חיילים מצייצים



מהר מאוד הפך העמוד לשם דבר ברשת. בכל יום מתקבלות מאות הודעות מחיילים ולדף יש יותר מ-176 אלף חברים בפייסבוק ועוד 56 אלף עוקבים באינסטגרם. "חיילים מפרסמים בעמוד מכתבי אהבה לבני הזוג שלהם, קטעי שירה וריקוד בכמות אדירה, סטטוסים מבריקים שהם יוצרים בעצמם, סרטונים קורעים מצחוק וגם תוכן איכותי ביותר", מספר פריד.

ביקשו עזרה - והוצפו באהבה

חוץ מלבדר ולשעשע את העוקבים הרבים אחר העמוד, "חיילים מצייצים" מסייע גם לחיילים שנקלעו למצוקה. מחיילים שמצאו תיקים שנשכחו בתחנות אוטובוס, דרך גיוס תרומות לחיילים בודדים ונזקקים ועד פוסטים וחשיפת מחדלים צבאיים כמו טיפול רפואי לקוי, תנאי היגיינה ירודים בבסיסים ועוד.

"כמעט בכל המקרים אנחנו שומעים מהחיילים לאחר מכן שהפוסט הצליח לסייע והמחדל תוקן בשל החשיפה הגבוהה שקיבל", מספר פריד. "אני יכול לספר שהעמוד מצליח לחולל שינויים של ממש וניהלנו בו שלוש מחאות מתוקשרות".

הסטטוס הכי פופולרי (צילום: חיילים מצייצים)
הסטטוס הכי פופולרי | צילום: חיילים מצייצים



חלק מהפוסטים נוגעים במיוחד בפריד. "מקרה שממש צבט לי בלב היה של חייל ששלח לי תצלום של חוב של משפחתו לחברת החשמל בסך 2,500 שקלים", אמר. "הוא סיפר שהם מנותקים מחשמל מזה שבועיים, שיש לו אם חד הורית ושתי אחיות בבית והתחנן לעזרה".

פריד החליט לעזור. "פרסמתי פוסט בו הוא זועק לעזרה בעילום שם - וצירפתי את תצלום החוב", תיאר. "כתבתי לקהל שהם מוזמנים ליצור קשר עם הדף ולתרום. לא רק שהחוב כוסה במלואו, מרכול מבני ברק הזמין את החייל ושם מילאו לו 4 עגלות עם מוצרים בסך 3,000 שקלים".

השיתופים שהשאירו את הזיפים

הגאווה האמיתית של פריד ושותפיו לניהול העמוד, שהצטרפו אליו בחודשים שאחרי הקמתו, היא מחאת הזקן שהחלה שם - וצברה תאוצה גדולה. "פוסט אחד התחיל את המחאה בו חייל החזיק שלט עם מסר - ולאחר מכן אלפי חיילים שלחו אלינו תמונות דומות והעלינו אותן בקצב מסחרר, עד שהרשת כולה התמלאה בהן והתקשורת כבר לא יכולה הייתה להתעלם", תיאר.

חלק מהסיפורים שנולדו באתר הגיעו לאתרי החדשות הגדולים באינטרנט וגם לתכניות הטלוויזיה - וכך זה העמוד לחשיפה אדירה. "במחאה הראשונה, מחאת הזקן, בה ביקשו חיילים חילונים לבטל את האיסור על גידול זקן מרצונם החופשי, ניהלנו מאבק שחולל סערה של ממש והגיע עד לבג"ץ", אומר פריד. "הצלחנו להביא לדחייה ארוכה של הפקודה וחיילי צה"ל החילוניים נשארו עם הזקן עד היום".

עזרה לחייל עם חוב (צילום: חיילים מצייצים)
עזרה לחייל עם חוב | צילום: חיילים מצייצים



אלא שלעמוד, שכאמור נמצא תחת עינו הפקוחה של צה"ל, יש גם פוטנציאל נפיץ לסבך חיילים בעבירות שונות. בעבר, חיילים אף רותקו או נשלחו לכלא לאחר שהעלו לעמוד תכנים שבעיני הצבא היו לא הולמים.

"אני יכול לשער שבכירים בצה"ל לא אוהבים את העמוד, ומצד שני אני בטוח שהם יודעים עמוק בפנים שיש לו חשיבות אדירה מהרבה סיבות", מסביר המייסד. "המטרה שלנו היא לאגד את כל חיילי צה"ל תחת הפלטפורמות שלנו, לעזור להם בכל דרך אפשרית - ולהמשיך ולגדול . ככל שכמות העוקבים תגדל, כך נוכל להשפיע יותר ולסייע לחיילי צה"ל".

לעמוד הפייסבוק "חיילים מצייצים"