מה יביא לסוף העולם? (צילום: חדשות 2)
מה יביא לסוף העולם? | צילום: חדשות 2

מדענים מאוניברסיטת אוקספורד סיימו באחרונה מחקר שבסופו סוכמו "הערכות מדעיות בנוגע לסופו של העולם", כהגדרתם. במסגרת המחקר שהתבסס על מידע שהופק על ידי "הקרן לאתגרים גלובלים" ו-"המוסד לעתידה של האנושות" דורגו 12 הדרכים הסבירות ביותר לסיומה של האנושות על כדור הארץ.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"המחקר הזה מספק לנו הבנה טובה יותר למידת סדר גודלם של האתגרים שניצבים בפנינו", הסבירו המומחים את מהות המחקר. "זה יכול לסייע לעולם להתמודד עם הסיכונים מולם הוא מתמודד, הוא עשוי לסלול דרך לכיוון פיתוח בר-קיימא. המדענים אף ציינו כי "אלו הערכות מדעיות בנוגע לסבירות ההכחדה, אך יתרה מכך, זו קריאה לפעולה שמבוססת על ההערכה שהאנושות מסוגלת להתמודד עם האתגרים ולהפוך אותם להזדמנות".

אז מהם הגורמים שעלולים להביא לקץ האנושות? 

שינויי אקלים קיצוניים: המומחים מייחסים חשיבות גבוהה לאפשרות ששינויים הקשורים במזג האוויר בעולם עשוי בסופו של דבר לגרום לאסון. עניין זה נחשב בעיני החוקרים כגורם שבו לאנושות יש את היכולת המעשית ביותר למניעת המשבר. הם גם מזהירים כי ההשפעה של שינוי האקלים עלולה להיות הרסנית יותר במדינות העניות וכי מקרי המוות המוניים מרעב ומגמות הגירה עצומות יכולות להביא לחוסר יציבות קריטית ברחבי העולם כולו.

פצצה גרעינית: הסבירות ירדה, אבל קיימת (צילום: AP)
פצצה גרעינית: הסבירות ירדה, אבל קיימת | צילום: AP

מלחמה גרעינית: החוקרים מודים שהאפשרות שמלחמה גרעינית תפרוץ בעתיד ותביא לסיום האנושות על פני כדור הארץ היא פחות סבירה בהשוואה למאה הקודמת. יחד עם זאת, הם טוענים שראיות מצביעות על כך ש"הפוטנציאל לעימות גרעיני, מכוון או מקרי לא הוסר". לדבריהם, המשתנה בעל ההשפעה הכבדה יותר הוא התפתחות היחסים בעתיד בין המעצמות הגרעיניות.

מגיפה עולמית: החוקרים הסבירו כי קיים יסוד לחשש שהסבירות להתפרצות של מגיפה בעלת השפעה גלובלית היא גבוהה יותר מכפי שמקובל מקובל להניח. "יכולתן של מערכות רפואיות בעולם להגיב למגיפה היא גורם חשוב למניעת אסון", אומרים החוקרים.

פגיעת אסטרואיד גדול: על פי ההערכות, התנגשות בין כדור הארץ לאסטרואיד שקוטרו גדול יותר מ 5 ק"מ צפויה להביא להרס שטח השווה בגודלה של הולנד. החוקרים מזהירים כי אירועים כאלה מתרחשים אחת ל-20 שנים. "אם אסטרואיד יפגע בנו, ההרס העיקרי לא יהיה מהפגיעה הראשונית, אלא מההדף וענני האבק שיווצרו ויעלו לאטמוספרה העליונה", הסבירו החוקרים. "נזק שכזה עלול להשפיע על האקלים, לפגוע בביוספרה, על אספקת מזון ואף ייצור אי-יציבות פוליטית".

"התפרצות וולקנית עצומה תביא לכאוס" (צילום: רויטרס)
"התפרצות וולקנית עצומה תביא לכאוס" | צילום: רויטרס

התפרצות געשית: בדומה לפגיעת אסטרואיד, האיום הממשי העולה מהתפרצות עוצמתית של הר געש הוא ענן האבק שיחסום את קרני השמש ויגרום לחורף מאובק בכל העולם. "את מידת הנזק שייגרם ניתן להשוות להשפעתה של מלחמה גרעינית", טענו עורכי המחקר. היכולת לעצור את הנזק תלויה ביכולת של מדינות ומנהיגים לתאם ולהגביל את הנזק שהתפרצות שכזו עלולה לגרום.

אסון אקולוגי: החוקרים מזהירים מפני היעלמותם של בעלי חיים באופן שעלול להשפיע על המערכת האקולוגית העולמית. המדענים טוענים כי "הכחדת המינים מתרחשת עכשיו בקצב מהיר יותר מבעבר". הם אף קראו לאנושות לפתח כלכלה בת-קיימא על מנת לבלום את התופעה.

אסון מערכתי גלובלי: עורכי המחקר הסבירו כי המערכת הכלכלית ופוליטית בעולם מורכבת משחקנים רבים עם מטרות רבות, וכי היחסים ביניהם כפופים לכשלים מערכתיים בלתי צפויים שנגרמים על ידי מה שהגדירו כ"מבנה הרשת". הם ציינו כי קריסה כלכלית עלולה להוביל לכאוס חברתי, תסיסה אזרחית ואובדן ערכם של עיקרון החוק וחשיבות הסדר הציבורי.

ביולוגיה סינתטית: המדענים חוששים שמישהו יבנה בכוונת מכוון "גֶן מהונדס" שיחסל את המין האנושי באופן מלאכותי. "ניסיונות הרגולציה או רגולציה עצמית כרגע נמצאים בחיתוליהם, וייתכן שלא יעמדו בקצב של המחקרים", התריעו המדענים.

האם המחשב יהיה האדון החדש? (צילום: רויטרס)
האם המחשב יהיה האדון החדש? | צילום: רויטרס

ננוטכנולוגיה: במחקר מוצגים תומכיה הנלהבים של הננו טכנולגיה, כבעלי עניין שמוכרים אותה כדרך לפתרון בעיות. אך מנגד, החוקרים שערכו את הרשימה מאמינים שהננוטכנולוגיה יכולה להציג בעיות רציניות מאוד. "הננוטכנולוגיה עלולה להוביל לבנייה קלה יחסית של מאגרים גדולים של נשק קונבנציונלי או ייצור של אטומי מדויק",  הזהירו.

בינה מלאכותית: החוקרים מאמינים כי קיים קושי לשלוט על מערכות בינה מלאכותיות קיצונית. הם טוענים כי מערכות כאלו עשויות בסופו של דבר, לפעול כדי להתגבר ולרכוש משאבים מקסימליים. "אחד הגורמים המרכזיים בהישרדות שלנו הוא 'האם תהיה בינה מלאכותית אחת דומיננטית או שפע של גופים שונים'. בינה מלאכותית עלולה לגרום לפתרון של כל הסיכונים האחרים בדוח ולהפוך את ההתמודדות איתם להרבה יותר קלה. אבל אז, המחשב יהפוך לאדון חדש", הסבירו.

ממשל גלובלי עתידי: החוקרים הבהירו כי ישנה אפשרות שאסונות רבים יתרחשו כתוצאה משילטון יחיד ומרכזי. ממשל אחד מסוגל להתמודד טוב יותר עם בעיות גלובליות, מצד שני, פעולה של גוף אחד ללא כל התנגדות או בקרה עלולה לגרום לתוצאות גרועות עוד יותר.

השלכות לא ידועות: החוקרים מזהירים מפני "נעלמים לא ידועים" שעלולים להשפיע על עתידה של האנושות. המדענים קוראים בסוף דבריהם לביצוע מחקר מקיף נוסף שיבחן סיכונים לא ידועים ומה ההסתברויות שיתממשו. המדענים אף הביעו תקווה שהאדם יצליח לאתר מקומות אליהם יוכל להרחיב את התיישבותו על גבי הייקום כולו, לפני שיינקוט באחת האפשרויות שעליהן דובר במחקר - וישמיד את עצמו.