"לא אשב בממשלתו". לפיד (צילום: חן גלילי)
לא יעלה מיסים? לפיד | צילום: חן גלילי

אחרי מבצע "צוק איתן" וההוצאות הגבוהות שבאו בעקבותיו, מתעקש שר האוצר כי הציבור בישראל לא ייאלץ לשלם מסים נוספים כדי לכסות את העלויות. בשיחה עם חדשות 2 Online אמר לפיד כי " "לא תהיה העלאת מסים, נקודה. אין סיבה לכך. אחרי תקופה של עול בלתי נסבל על אזרחי ישראל אי אפשר להמשיך עם זה, לא במשק שנמצא בהאטה ושהיה בהאטה עוד לפני המבצע. צריך להחזיר את המשק לצמיחה והעלאת מסים עוצרת צמיחה. צריך לייצר אווירה טובה ליזמות ולרעיונות. האזרחים צריכים לדעת שתהיה להם אפשרות לחזור לחיות חיים שהם מעודדי צמיחה".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

לפיד מעריך כי תג המחיר של הלחימה בעזה נע בין חמישה לשישה מיליארד שקלים, וכי בכוונתו להמליץ על צעדים חלופיים למימון ההוצאות - במקום העלאת מסים: "נמליץ ביום ראשון בישיבת הממשלה על קיצוץ של 2% מכל משרד ממשלתי, להוציא את משרד הביטחון. אנחנו סוחטים עד הסוף את הרזרבות, נממן את רוב הוצאות המלחמה כבר ב-2014".

"אני מכיר בזה שיש פה מציאות חדשה, נצטרך לתת למערכת הביטחון - אבל זה לא יהיה צ'ק פתוח. נעביר תקציבים למערכת מעיל רוח ,לטיפול במנהרות ולמערך הלוחם, אבל יש מספיק מקומות במערכת הביטחון שאפשר לחתוך מהם", הוסיף.

הד"ר קרנית פלוג (צילום: בנק ישראל)
"לא חייבים לחשוב אותו דבר". פלוג | צילום: בנק ישראל

"אני ופלוג לא צריכים לחשוב אותו דבר"

בנוגע לדבריה של נגידת בנק ישראל קרנית פלוג מאתמול, שבהם יצאה נגד כוונתו של לפיד שלא להעלות מסים, אמר שר האוצר : "כלכלה היא גם פסיכולוגיה; יש לי ויכוח לגיטימי עם הנגידה על הנושא הזה. יש לי הרבה כבוד אליה, אבל אנחנו לא אמורים לחשוב בכל דבר אותו דבר, אחרת לא צריך גם משרד אוצר וגם בנק ישראל".

לפיד הבהיר כי "על פי חוק, פלוג היא היועצת הכלכלית לממשלה וקולה צריך להישמע. אבל בסופו של דבר יש סדרי עדיפות לאומיים וזו העבודה שלי. לא להעלות מסים זה התפקיד שלי".

על הביקורת שהושמעה נגדו, שלפיה אין לו כל ניסיון כלכלי, השיב לפיד: "אף שר אוצר לא היה כלכלן. אולי יצחק מודעי. לוי אשכול, שהיה שר האוצר הטוב ביותר שהיה אי פעם - לא היה כלכלן. פנחס ספיר האגדי לא היה כלכלן. תפקיד שר האוצר הוא לא להיות כלכלן, אלא לייצג את האוכלוסייה של המדינה בעולם הכלכלי ולעשות סדר עדיפויות לאומי. עם ישראל מרגיש שהעול עליו ממושך וצריך להחדיר אופטימיות וחדשנות וצמיחה פרטית ובשביל זה יש שר אוצר, כדי להגיד מה המדינה צריכה".

על הכוונה לקצץ במעונות היום, אמר שר האוצר כי המדינה תשקיע בפרויקט במהלך השנה הבאה. "הייתה בעיה במעונות היום", טען לפיד. "זה משהו שאנחנו הולכים לחזק באופן דרמטי ב-2015 כולל בנייה מסיבית שלהם. זה חלק מהתכנית הכלכלית שלנו. תמיד נשמור על השכבות החלשות ביותר, לא לקחנו מניצולי השואה".

גן ילדים (צילום: AP)
"נשקיע במעונות בשנה הבאה" | צילום: AP

"המערכה לא תסתיים עד שהרצועה תפורז"

בהתייחסו לתוצאות מבצע "צוק איתן" ולתחושת הכישלון בקרב הציבור אמר לפיד כי המערכה לא הסתיימה: "הפסקת האש היא לא סיום 'צוק איתן'. המבצע יסתיים רק כשיהיה שיקום תמורת פירוז. הופסק הפרק הצבאי, וכעת אנחנו בפרק מדיני. אנחנו רוצים ללכת לוועידה אזורית, כשמתוכה יצמח תהליך של שיקום תמורת פירוק חמאס מנשקו".

לדברי לפיד, "יש להגיע למצב שבו מגייסים את העולם הערבי - מצרים, סעודיה, ירדן, הרשות הפלסטינית - ובונים עולם שבו חמאס מבינים שאין להם שיקום בלי פירוז, ושהם לא יאיימו על הדרום. עד שלא תהיה עזה מפורזת, תהיה תחושה של מרירות. מגיע לתושבי עזה ביטחון, זו המדינה שלהם. הם רוצים לדעת שזה לא יחזור, לכן פירוז צריך להיות היעד העליון".

"כל מי שמתנגד להפסקת האש הצביע פה אחד בעד הסדרה"

לפיד מסביר כי "חמאס הם אלה שחייבים את ישראל בשביל שיקום וכי הוועידה האזורית תהיה זו שתיצור מנגנון שיפקח על הכסף. המדינות צריכות להבין שבלי פירוז, הן זורקות את הכסף על ארגון טרור".

השר וחבר הקבינט המדיני-ביטחוני דחה את הביקורת שהשמיעו חברי קבינט אחרים על כך שלא שיתפו אותם בהחלטה להגיע להפסקת אש: "כל השרים בהצבעה פה אחד הסמיכו את הצוות להגיע להסדר הזה. מי שאומר שלא התייעצו איתו והתנגד להסכם, כבר הסמיך בעבר את צוות המו"מ הישראלי שנשלח לקהיר להשיג הסדר. עמוס גלעד, יואב (פולי) מרדכי וראש השב"כ יורם כהן נשלחו דווקא בגלל שהם דרג מקצועי".