אילוסטרציה (צילום: חדשות 2)
נלחמים בעוני. אילוסטרציה | צילום: חדשות 2

הוועדה למלחמה בעוני תגיש היום (ב') לשר הרווחה, מאיר כהן, את המלצותיה לצמצום מימדי העוני בישראל בתוך עשור לאלו שבמדינות ה-OECD. בוועדה מדגישים את חיוניות הדוח. באוצר מאידך, צפויים להתנגד ליישום מסקנותיו המסתכמות בעלות כוללת של יותר משבעה מיליארד שקלים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בין הצעדים שצוינו במסגרת הדוח, ניתן למנות את הגדלת קצבאות הבטחת ההכנסה והשלמת ההכנסה לקשישים, וכן את הגדלת הסיוע בשכר דירה לזכאים, פטור מלא מתשלום על תרופות וביקורי רופא עבור אוכלוסיות חלשות, חסינות מוחלטת מניתוקי מים וחשמל למקבלי קצבאות, טיפולי שיניים בחינם לילדים עד גיל 18 ולזכאי השלמת הכנסת מגיל 75.

על אף עבודת הוועדה המדוקדקת, צפוי משרד האוצר להביע את התנגדותו ליישום מסקנותיה, בטענה כי אלו נאמדות במילארדי שקלים בשנה ובלתי אפשריות ליישום.

לקריאת דוח הוועדה המלא לחצו כאן

הדוח מציע מספר דרכים להפחית את העוני בישראל, בראשם הגדלת קצבאות הבטחת הכנסה והשלמת הכנסה לקשישים. מבחינת מצבה הכלכלי של אוכלוסיית הזקנים בישראל, רמת הכנסתם של 22.7% ממשקי הבית שבראשם עומדים קשישים היא מתחת לקו העוני. על פי הוועדה, יש להגדיל את קצבת השלמת ההכנסה של קשישים, כך שיחד עם קצבאות נוספות תעלה את מקבלי הקצבה מעל לקו העוני. המהלך, אם ימומש, צפוי לעלות כ-600 מיליון שקלים בשנה.

פטור מלא מתשלום על תרופות וביקור רופא לאוכלוסיות חלשות: בדוח הוועדה נטען כי למרות שהזכות לקבלת שירותי בריאות מעוגנת בחוק, יש מספר גורמים הפוגעים בעקרונות החוק, במיוחד בקרב אנשים החיים בעוני. לשם מאבק בתופעה וצמצום העוני, ממליץ הדוח להרחיב את ההנחות על תרופות או לאפשר פטור מלא לחולים כרוניים, מתן פטור מהשתתפות עצמית ומתן בדיקות וטיפולים חינם לאנשים החיים מתחת לקו העוני.

טיפול שיניים חינם עד גיל 14 - ולקשישים: עוד בנושא הבריאות, ממליצה הוועדה על הרחבת שירותי בריאות השניים הציבוריים לילדים עד גיל 14, ובשלב הבא אף עד גיל 18. כמו כן מסקנות הוועדה מצביעות על צורך במתן טיפולי שיניים ללא עלות לקשישים מגיל 75 ומעלה המקבלים השלמת הכנסה בזקנה. עלות התוכנית המלאה להרחבת שירותי בריאות השניים נאמדת בכ-290 מיליון שקלים בשנה.

איסור מוחלט על ניתוקי מים וחשמל ממקבלי קצבאות: חברי הוועדה מצאו כי פיגור בתשלומים וניתוק משירותים בסיסיים בגלל קשיים כלכליים הן תופעות רווחות בקרב משפחות החיות מתחת לקו העוני. בשל כך, ממליץ הדוח לקבוע כי לאוכלוסיות עניות תהיה חסינות מניתוק מוחלט של מים וחשמל. "יש ליצור חלופות אשר יאפשרו אספקת כמות מפוקחת של חשמל ומים במקרים שבהם אנשים אינם עומדים בתשלומיהם", נכתב בדוח.

הדוח מציע גם לוח זמנים ליישום מסקנותיו: על פי הוועדה, על ישראל לשאוף להפחתת שיעור העוני לזה הממוצע במדינות ה-OECD בתוך תקופת זמן של 10 שנים. על מנת לעמוד ביעד זה, ממליצים חברי הוועדה ליישם את המסקנות באופן מלא תוך פרק זמן של 3-5 שנים, כששלב היישום הראשון מתחיל כבר בתקציב המדינה של השנה הבאה, שנת 2015.

"אומר בביטחון כי ישראל של היום מזניחה את תפקידה ולא עושה די למען השכבות החלשות בה. אני מאמין כי ניתן לעשות יותר בשביל אותם מאות אלפים הזקוקים לעזרה", הדגיש יו"ר הוועדה, אלי אלאלוף. "קבלת ההמלצות והגשמת חזון הוועדה נמצאות באחריותם של קברניטי המדינה וראש הממשלה בראשם. בידיהם המפתח להכות במחלת העוני. ביכולתם להעניק תקווה למאות אלפים שחייהם נקלעו למצוקה".

מאיר כהן. ארכיון (צילום: משרד הרווחה, חדשות)
שר הרווחה, מאיר כהן | צילום: משרד הרווחה, חדשות

"הממשלה אחראית לעוני"

לקראת פרסום מסקנות הוועדה, הקרן לידידות ומכון רפי סמית' ערכו עבור חדשות 2 סקר מיוחד המציג נתונים מטרידים באשר לאמון שמביעים אזרחי ישראל בממשלה בכל הנוגע למאבק בעוני: על פי הסקר, 72% מהנשאלים לא מאמינים שהממשלה תאמץ את מסקנות הוועדה, 40% אף סבורים שמדיניות הממשלה אחראית לעוני.

עוד עולה מהסקר כי 58% מהנשאלים חושבים כי הגורם הראשון לעוני הוא שוק העבודה והשכר הנמוך. נתון נוסף מעלה כי יותר ממחצית מהנשאלים, 52% מהם, סבורים שמי שמסייע לעניים בישראל בפועל אלו דווקא העמותות ולא הממשלה. רק 5% חושבים שהממשלה עושה את תפקידה ומסייעת למאבק בתופעה.