פרישתו של נגיד בנק ישראל סטנלי פישר, שנחשב למועמד לתפקיד שר האוצר ולתפקיד יושב ראש קרן המטבע הבינלאומי, מגיעה בעיתוי גרוע מבחינתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו - ערב הכנת תקציב מדינה שיכלול גזירות קשות. יושבת ראש העבודה אומרת כי מדובר בהבעת אי אמון בנתניהו.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"התפטרותו המפתיעה בטרם עת של הנגיד סטנלי פישר, היא הבעת אי אמון קשה בראש הממשלה נתניהו, וסטירה מצלצלת בפניה של מדיניותו הכלכלית. התפטרות זאת מתרחשת תוך שאגף התקציבים באוצר קורס, ושעה שנתניהו ושותפיו הקואליציוניים מתכננים שורה של גזרות נוראות על הציבור", אמרה יחימוביץ' לאחר הודעתו של פישר. לדבריה, "התפטרותו, דווקא על רקע העובדה שאין מחלוקת אידיאולוגית מהותית בינו ובין נתניהו, מעבירה מסר מדאיג לאזרחי ישראל, שכן הנגיד מאותת שאינו מוכן להיות שותף לכאוס הכלכלי ולגיהנום החברתי שישררו בישראל לאחר הקמת הממשלה החדשה".

במקביל, נתניהו נפגש בצהריים עם הנגיד פישר והודה לו על תרומתו הרבה לכלכלת ישראל בשתי הקדנציות שמילא בשמונה השנים האחרונות. "פרופסור סטנלי פישר היה שותף מרכזי בצמיחתה הכלכלית של מדינת ישראל ובהישגים הכלכליים שאליהם הגיע המשק הישראלי". לדבריו, "ניסיונו, חוכמתו וקשריו הבינלאומיים פתחו דלת לכלכלות העולם וסייעו למשק הישראלי להגיע להישגים רבים, ועוד בתקופה של משבר כלכלי עולמי". הוא ציין כי הייתה לו זכות גדולה לעבוד איתו: "אני בטוח שהוא ימשיך לתרום למדינת ישראל".

"פישר הצליח בתנאים ובזמנים לא פשוטים"

גם שר האוצר יובל שטייניץ, התייחס להודעת הנגיד: "אני מודה לנגיד סטנלי פישר על שנים של תרומה איכותית ומשמעותית לכלכלת ישראל - תרומה שבאה לידי ביטוי גם בתקופות של שגרה ורגיעה כלכלית וגם בתקופה הסוערת של המשבר הגלובלי והתערערות הסדר העולמי הכלכלי". שטייניץ הוסיף כי "סטנלי הפך לנכס לא רק לכלכלת ישראל אלא גם לתדמיתה הבינלאומית של ישראל, בזכות מעמדו וקשריו בעולם". הוא הודה לו במיוחד על התרומה שלו בקבלת ישראל לארגון ה-OECD, ולגיבוי הפומבי והקריטי בתקופת פעילותה של ועדת ששינסקי "מול הלחצים האדירים שנאלצנו להתמודד עמם בארץ ובעולם", דברי שר האוצר.

גם שר הפנים אלי ישי מש"ס הודה לנגיד ואמר יש ישראל חבה לו חוב גדול. "פישר הצליח בתנאים ובזמנים לא פשוטים להצעיד את המדינה קדימה ולהוות מושא לקנאה על ידי רבות ממדינות העולם. כולי תקווה ואמונה שהנגיד ימשיך לתרום מידיעתו ומניסיונו למען מדינת ישראל, וחיזוק כלכלתה אף בעתיד", אמר.

גם יושבת ראש התנועה ציפי לבני הביעה צער על התפטרותו: "זכינו במקצוען בינלאומי ראשון במעלה, אדם עם נשמה שאיכפת לו מישראל ושידע לנווט את המשק בעת סערות מבית ומבחוץ".

פישר פרש בשל "תחושת מיצוי"

פרישתו של פישר, עליה דיווחנו לראשונה, תיכנס לתוקף בסוף חודש יוני - שנתיים מוקדם מהצפוי. בסך הכל הוא כיהן כנגיד הבנק במשך שמונה שנים, וניהל בין היתר משברים כלכליים עולמיים. את החלטתו נימק נגיד בנק ישראל בשל "תחושת מיצוי". טרם ברור עדיין מה יעשה בהמשך.
הנגיד מסר כי במהלך החודשים הקרובים ימשיך לעסוק באופן מלא בכל הנושאים שעל סדר יומו של הבנק, דבר שיאפשר לממשלה לנהל תהליך מסודר ומעמיק לבחירת הנגיד הבא.

בהודעה מטעם בנק ישראל ציין כי פישר הוא אסיר תודה על ההזדמנות שממשלת ישראל העניקה לו לשמש כנגיד בנק ישראל, "בעיקר בתקופה כל כך מאתגרת של משבר כלכלי עולמי, מציאות גיאו-פוליטית סבוכה ואתגרים חברתיים רבים".

הנגיד בן 70 היה מרצה באוניברסיטאות היוקרתיות בארה"ב וחבר באגודות אקדמיות וארגונים כלכליים בינלאומיים רבים. הוא כיהן בעבר כסגן הנשיא לפיתוח כלכלה וכלכלן ראשי של הבנק העולמי, וכמשנה למנכ"ל קרן המטבע הבינלאומית. ב-2002 שימש כסגן יו"ר הבנק סיטיגרופ. ב-2005 החל לכהן כנגיד בנק ישראל.