נתוני המיתון העמוק מתחילים אט אט להיחשף ומגלים תמונה קשה של המשק הישראלי בשנת 2009. הערב מתברר כי רק ביומיים הראשונים של חודש מרס פוטרו לא פחות מ-3,100 ישראלים מעבודתם, והצטרפו אל המעגל האבטלה שהולך ומתרחב.

רק היום פורסם עוד נתון מדאיג, לפיו בחודש פברואר חל גידול של 59% בבקשות לדמי אבטלה בסניפי הביטוח הלאומי, ביחס לתקופה המקבילה בשנה שעברה. בסך הכל התקבלו בחודש הקודם כ-19,800 פניות כאלה - מספר שיא בשנים האחרונות.

מאז נובמבר 2008 ועד פברואר 2009 הוגשו בסך הכל 55,399 תביעות לדמי אבטלה - עלייה של 54% לעומת התקופה המקבילה בשנה הקודמת.

בעוד שבנק ישראל צופה כי שיעור האבטלה בסוף 2009 יעמוד על 7.6%, פרסם המוסד לביטוח לאומי תחזית פסימית יותר. להערכת המוסד, ייתכן כי שיעור אבטלה דומה של 7.5% יירשם כבר בסוף הרבעון השני של השנה.

שר הרווחה: המדינה בוגדת בחובתה המוסרית כלפי אזרחיה

"העלייה המדאיגה בשיעור המובטלים מדגישה את הצורך הדחוף ביישום תכנית הביטוח הלאומי לסיוע למובטלים", טענה היום מנכ"לית הביטוח הלאומי, אסתר דומיניסיני. "על המשרדים השונים כולל משרד האוצר לשלב ידיים ולהוציא לפועל במהירות האפשרית את התכנית".

שר הרווחה יצחק הרצוג שלח אתמול מכתב דחוף לשר האוצר רוני בר-און, בו הוא מפציר בו להביא ליישום התוכנית באמצעות חקיקה ולמנוע עיכוב של המהלך. היום אמר הרצוג כי "ההתמודדות עם האבטלה הגואה, היא אחד מהאתגרים המרכזיים שהמדינה חייבת להידרש להם לאלתר". לדבריו, "כל יום שעובר הוא בבחינת נזק בלתי הפיך לאלפי מובטלים הנפלטים מחוץ למעגל העבודה. אם המדינה לא תבוא עם פתרונות אזי היא תבגוד בחובתה המוסרית כלפי אזרחיה".