בשורה לדיירי הדיור הציבורי: שר האוצר יאיר לפיד ושר השיכון אורי אריאל הודיעו היום (ה') על חידוש מכירות דירות הדיור הציבורי לזכאים, והפניית הרווח ממכירתן לחידוש מלאי הדירות בדיור הציבורי. בכך למעשה מאמצים שרי השיכון והאוצר את עקרונות חוק הדיור הציבורי שחוקקה הכנסת בשנת 1999, והוקפא לאורך השנים בחוק ההסדרים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

השרים לפיד ואריאל מסרו בהודעה משותפת כי ההחלטה תובא לאישור קבינט הדיור. מרגע אישור ההחלטה בקבינט, יוכלו דיירים, המתגוררים חמש שנים ויותר בדירה השייכת לדיור הציבורי, לרכוש אותה בהנחה משמעותית.

כספי מכירת הדירות יועברו לקרן מיוחדת במשרד השיכון, והם יופנו אך ורק לרכישת דירות חדשות לדיור הציבורי ולהגדלה משמעותית של הסיוע בשכר דירה, שמעניק המשרד לזכאי הדיור הציבורי.

שר השיכון: "סיוע בשכר דירה ריאלי לזכאים"

ההחלטה של השרים לפיד ואריאל נוגדת את העמדה המסורתית של האוצר, שהתנגד לעקרונות חוק הדיור הציבורי. מאז שחוקק על ידי חבר הכנסת לשעבר רן כהן, הוקפא החוק הלכה למעשה שנה אחר שנה באמצעות חוק ההסדרים.

"חבל שאינטרסים צרים פוגעים". לפיד (צילום: AP)
לפיד: "שמח שהצלחנו". ארכיון | צילום: AP

"מכירת דירות הדיור הציבורי לדייריהן היא הדרך היחידה של אותם אנשים לממש את חלום הדירה ולהפוך את המקום בו חיו כל חייהם לביתם, לא רק למעשה אלא באופן רשמי", אמר שר האוצר יאיר לפיד אחרי ההחלטה.

לדבריו, דחיית יישומו של החוק פגעה פגיעה מהותית באפשרות של אותם דיירים לממש את זכותם. "אני שמח כי הצלחנו לשנות זאת", ציין. שר השיכון הוסיף כי ההחלטה "תיתן פתרונות לדיור ציבורי או סיוע בשכר דירה ריאלי לזכאים".

2 מיליארד וחצי שקלים נבלעו בקופת האוצר

מאז נחקק חוק הדיור הציבורי לא נבנו ולא נקנו דירות ציבוריות חדשות. מנגד אפשר משרד השיכון לדיירים לרכוש דירות בכמה מבצעי מכר חד פעמיים, שצמצמו את מלאי הדירות הציבוריות - ממאה אלף ב-1999 לכ-60 אלף כיום.

מנגד, כספי מכירת הדירות, יותר משני מיליארד וחצי שקלים, לא הופנו לטובת הדיור הציבורי ונבלעו בקופת האוצר והסוכנות היהודית - שהיתה בעליהן של דירות ציבוריות, וכך למעשה חוסל מפעל הדיור הציבורי.

תור הממתינים לדירה בדיור הציבורי התקצר עם השנים, לא בשל מתן מענה לאותן משפחות נזקקות, אלא בעיקר בשל הקשחת הקריטריונים לקבלת זכאות. על פי נתוני משרד השיכון יש כיום יותר מ-2,500 משפחות הממתינות לדירה, כשבכל שנה מצטרפות עוד כ-200 משפחות לתור.

ההחלטה של השרים לפיד ואריאל תחדש את מלאי הדירות הציבוריות, אם כי גורמים במשרד השיכון אומרים כי תינתן עדיפות להגדלת הסיוע בשכר הדירה על פני רכישת דירות חדשות. לדברי הגורמים, רק אוכלוסיות חלשות במיוחד יזכו לקבל דירה, בשעה שכל יתר הזכאים יקבלו סיוע גבוה בהרבה מזה שניתן היום, מה שיאפשר להם לשכור דירה בשוק החופשי. הגורמים אמרו כי הסכומים יגיעו עד לכ-4,000 שקלים.

ח"כ חנין: "החלטה שתחסל את הדיור הציבורי"

 לאחר ההחלטה בירך ח"כ לשעבר רן כהן על אימוץ עקרונתיו של החוק שיזם ב-99'. "זו מתנת יום ההולדת הטובה ביותר שיכולתי לקבל", אמר כהן שחוגג היום יום הולדת. "אני שמח שאחרי 15 שנה הממשלה החליטה סוף סוף ליישם את החוק, כיאה למדינה דמוקרטית", הוסיף. יחד עם זאת מחה על מחה על ההחלטה של להקצות חלק מהכספים לסיוע ריאלי בשכ"ד, ואמר כי "משמעות הדבר היא שהכסף ילך לבעלי הדירות, במקום שימשיך לשרת את דיירי הדיור הציבורי".

הפגנות המחאה החברתית, למצולמים אין קשר לנאמר (צילום: רויטרס)
הצלחה של המאבק? הפגנה, ארכיון | צילום: רויטרס

יו"ר סיעת מרצ, ח"כ אילן גילאון, אמר כי אם ההחלטה תתממש מדובר בהצלחתו של המאבק הציבורי. יחד עם זאת הדגיש גילאון: "מכירה בלבד של הדיור הציבורי, ללא הקצאת תקציבים נרחבים מעבר לרווחים ממכירת הדירות, היא פתרון זמני בלבד, אשר תוביל לטווח הרחוק לפגיעה קשה במאגר הדיור הציבורי".

יו"ר שדולת הדיור בכנסת, ח"כ דב חנין (חד"ש), טען כי מדובר במהלך שיביא בסופו של דבר את הקץ על הדיור הציבורי. "אני חושש כי משמעות ההחלטה היא חיסול הדיור הציבורי במהלך מהיר", אמר ח"כ חנין. לדבריו, מצד אחד יש מכירה של הדירות, ומצד שני שימוש בתמורה בעיקר לטובת סיוע בשכר דירה ורק בשוליים יופנה הכסף לטובת חידוש מלאי הדירות בדיור הציבורי ע"י בנייה ורכישה.