ראש הממשלה בנימין נתניהו הכריז היום על צאתה לדרך של הרפורמה במינהל מקרקעי ישראל, כמעט שנתיים אחרי שאושרה בממשלה ובכנסת. מה שאפשר את הדבר הוא חתימה על הסכם העבודה החדש עם 710 עובדי המינהל, המשוכה האחרונה בדרך ליישומה של הרפורמה.

המהלך צפוי לשנות את התנהלות הגוף האחראי על קרקעות המדינה לנגיש יותר ובירוקרטי פחות. בין היתר, יוצאו חלק מהתפקידים שעליהם הוא חולש לגופים אחרים - ממשלתיים או פרטיים, כדי שיוכל להתמקד במטרתו.

נוסף על כך, יושם דגש על שמירת האינטרסים הלאומיים של המדינה במינהל, מה שיבוא לידי ביטוי באמצעות הפעלת מנגנון מיוחד שיפקח על מכירת קרקע לגורמים זרים.

במסגרת הסכם העבודה החדש, ייזכו העובדים למענק חד פעמי בגובה 30 אלף שקלים. ההסכם כולל שינוי בטבלת השכר של העובדים, כך ששכר היסוד ינוע בטווח של 5,500-15,850 שקלים ברוטו בחודש. השינוי הזה אמור לשקף גידול של כ-20% ברמות השכר הקיימות, וכן הוא מבטל בפעם הראשונה את הדרגות הנמוכות ביותר שבהן נזקקו העובדים להשלמת הכנסה. בנוסף, יקבלו העובדים תוספת שכר של 7.5%, מעבר לתוספת של 7.25% שקיבלו במסגרת הסכמי השכר האחרונים במגזר הציבורי.

"שנים אני מחכה ליום הזה", אמר ראש הממשלה בעת החתימה על ההסכם בין האוצר לבין הסתדרות. "אנחנו פעלנו למען היום הזה הרבה שנים, לילות כימים פשוטו כמשמעו בחצי השנה האחרונה. נשרפו הרבה שעות עבודה והרבה נרות".

נתניהו מנה שתי סיבות למצוקת הדיור בישראל: תכנון בנייה ושיווק קרקעות לקויים. "יש מחסור של כ-8,000 יחידות דיור בשנה; תכפילו את זה ב-10 שנים ואם אתה לא מטפל בבעיה היא תלך ותחליף. כשזה יגיע ל-120, 150, 200 אלף דירות המחירים יהיו לגמרי מחוץ להישג ידו של הישראלי הממוצע. לכן התיקון היסודי לבעיית הדיור במדינה הוא לתקוף את שתי בעיות היסוד האלה בתכנון ובשיווק".

"השטח שלנו לא התרחב מאז 1967, אבל האוכלוסייה גדלה פי 10"

נתניהו הסביר כי "יש לנו מדינה קטנה ואוכלוסיה שהולכת וגדלה. יש לנו את אחת המדינות הקטנות ביותר בעולם. השטח שלנו לא גדל מאז 1967 והאוכלוסייה גדלה פי 10. למה אין היצע? כי יש לנו עודף ביורוקרטיה במדינה".

נתניהו הבטיח כי הרפורמה במינהל תביא "לשינוי היסטורי במובן הזה שהמינהל נבנה בדרך מסוימת והרפורמה הזו השינויים המבניים יאפשרו לנו לעשות דברים שלא יכולנו לעשות במשך שנים. דבר שני, המינהל יעסוק בעיקר בשיווק קרקעות. אנחנו מתכוונים לשפר באופן דרמטי את השירות לאזרח - מיקור חוץ בטיפול בחוזים, בחכירה בהיוון, אנחנו רוצים לשחרר את המסה של הפעולה של המנהל לאותה פעולה של שיווק קרקעות ואת הדברים האחרים אנחנו מוציאים החוצה. אנחנו גם מעבירים כ-800 אלף יחידות דיור מחכירה לבעלות, זה היקף עצום".

"כל עובדי המינהל מצוינים"

גולת הכותרת של ההסכם אמורה להיות העובדה שהעובדים "יתוגמלו לפי הישגים אישיים", אולם בירור הפרטים מגלה כי מדובר בנושא פחות דרמטי. כך למשל, תוספת של 1.9% מהשכר בשנה עבור מה שמכונה "הישגים אישיים" תינתן עבור 95% מהעובדים. יו"ר ועד העובדים, גיל אייזנשטיין-קנה, הסבירה  כי "כל העובדים במינהל מצוינים". גם המענקים השנתיים בגובה של 4% מהשכר הכולל יינתנו לכלל העובדים, על פי החלוקה הבאה: 2% לכולם, ו-2% על בסיס אישי, לפי יעדים שיקבעו בהמשך. עוד נקבע כי גם לאחר הפיכת המנהל לרשות, העובדים יישמרו על מעמדם כעובדי מדינה.

אחד ההישגים של המדינה בהסכם החדש הוא היכולת לנייד עובדים באופן רוחבי מתפקיד לתפקיד, בלי צורך לקדם אותם בתפקיד ובדרגה. עם זאת, עובדים שינוידו, יזכו לתוספת של 5% בשנה. כן תינתן תוספת של 5% לעובדים שהם בעלי תואר אקדמי המוגדר כרלוונטי לתפקיד. לעובדים בתפקידים משפטיים תינתן תוספת למשפטנים.

הצדדים הסכימו לעודד פרישה מרצון של עובדים ותיקים עד מכסה של 250 עובדים בפריסה לשלוש שנים, על פי תנאי הפרישה המיטיבים במיוחד של עובדי רשות השידור. סוכם כי 30 עובדים יפוטרו, אולם אם תתמלא מכסת הפורשים מרצון לא יהיו מפוטרים. כמו כן, ניתן יהיה "לנייד" עד 70 עובדים מחוץ למנהל מקרקעי ישראל, לתפקיד אחר בשירות המדינה.

על הסכם העבודה חתמו מטעם ההסתדרות יו"ר האגף לאיגוד מקצועי אבי ניסנקורן, שניהל את המו"מ באינטנסיביות בתקופה האחרונה, והממונה על השכר במשרד האוצר, אילן לוין.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק