באיחור של שבועיים, חיזוק למאבק: יו"ר ההסתדרות עופר עיני הודיע היום על הצטרפותה של ההסתדרות למחאת הדיור המתרחבת, במסיבת עיתונאים מיוחדת שכינס בבניין ההסתדרות. את מסיבת העיתונאים העברנו בשידור חי כאן בחדשות 2 באינטרנט.

"טוב שבאה המחאה הזו", פתח עיני את דבריו. "קיים מצב שיש זוג שעובד, שירת בצבא, למד באוניברסיטה, מרוויח יחד 14-15 אלף שקל, ועדיין מוצא את עצמו לא גומר את החודש. הדבר הכי גרוע לאזרחים במדינה זה להרגיש שאין תקווה. כשאדם מרגיש שאין תקווה - הוא מרגיש שאין לו מה להפסיד".

"השאיפה שלי היא להחזיר לעם את המדינה", אמר עיני. "היו לי שתי אופציות: להתלהם בכל כלי התקשורת ולהגיד כמה המחאה צודקת, או לנסות בדרכים שאני מכיר - לדבר עם הגורמים הרלבנטיים במשק ובממשלה, ולנסות לייצר פיתרון אמיתי, לנסות לשנות את הדרך. בחודש האחרון נפגשתי גם עם שר האוצר כמה פעמים, גם עם שר התמ"ת ובשבוע שעבר נפגשתי עם רה"מ, אמרתי לו - בוא ננסה ביחד לייצר פיתרון אמיתי וצודק. פנינו אליו גם בכתב. לצערי לא קיבלנו תשובה חיובית".

צופים בדברי עיני במאהל המחאה בת"א, היום (צילום: אלעד פוטרמן)
צופים בדברי עיני במאהל המחאה בת"א, היום | צילום: אלעד פוטרמן

"המחאה הולכת וגדלה ועוד תלך ותגדל, אם לא יהיה פתרון אמיתי, ופיתרון - משמעותו מחזירים את המדינה לעם ונותנים לאזרחים תקווה", המשיך עיני. "הבעיה היא גם הדיור, אבל לא רק. מה שגרם לאותה אוכלוסייה - מעמד הביניים והשכבות החלשות, למחות, הוא לא רק הדיור. גם מחירי המזון הולכים ומאמירים. ומי הנהנה העיקרי מעליית המחירים? כמובן שהממשלה, כי אם הדלק עולה היא אומרת לנו 'מה אתם רוצים, זו עלייה עולמית?', או 'חוב לאומי'".

"החוב הלאומי חשוב - אבל יש גם חוב לאזרחים", אמר עיני. "אין ספק כי בשביל לפתור את הבעיות האלה צריך כסף, אבל לצערי הממשלה התאהבה במיסים שלה. אני אומר לממשלה: עד כאן, בואי תחזירי את המדינה לעם".

"זה לא מאבק פשוט, אבל מכאן אני רוצה לקרוא לראש הממשלה ולומר לו: אני מצפה ממך ומכל הגורמים הרלוונטיים עד צאת השבת להיכנס להתדיינות ומשא ומתן במטרה למצוא פיתרון אמיתי לכל הדברים שמניתי פה - לפתור את בעיית מעמד הביניים ולתת תקווה", סיכם יו"ר ההסתדרות, ואיים: "אם הפנייה שלי לא תיענה, אני מודיע כי החל מיום ראשון ההסתדרות תצטרף למאבק ולמחאה בכל האמצעים העומדים לרשותה. אני מצפה מראש הממשלה להרים את הכפפה".

גם השלטון המקומי מצטרף למחאה

אל ההסתדרות צפוי להצטרף מרכז השלטון המקומי. היו"ר שלמה בוחבוט, יכנס מחר שורה של ראשי ערים מרחבי הארץ כדי לדון במאבק החברתי. לדבריו, ייתכן שכבר בשבוע הבא יצטרפו הרשויות המקומיות למאבק.

"מדינת ישראל החליטה במתכוון להפקיר את התושבים שלה, אחרת קשה להסביר כיצד נתנו לפקידים לנהל את המדינה", אמר בוחבוט בשיחה עם חדשות 2 באינטרנט. "אם קיצצו במשך השנים מענקים שונים – לשלטון המקומי אין ברירה, אלא לצאת למאבק ולסגור את הערים ומצד שני יש לנו מחוייבות כלפי הציבור לתת לו את השירות. אנחנו אומרים את זה בכאב רב, אבל אין דבר כזה בעולם שראש ממשלה ושר אוצר לא נותנים תשובות".

המפגינים: "מתייחסים אלינו כמו זבל"

בבוקר שאחרי מסיבת העיתונאים שכינס ראש הממשלה, בה הציג את פתרונותיו לבעיית הדיור, פעילי מחאת האוהלים מחריפים את המאבק.

כבר בשעות הבוקר צעדו עשרות סטודנטים מקריית הממשלה בתל אביב, כשבידיהם פחי אשפה, לעבר מאהל המחאה. המשטרה הופתעה מהצעדה וכך צעדו המפגינים ללא מפריע, חלקם על הכביש, כשהם גורמים לפקקי תנועה. "זה לא מאבק רק של ציבור הסטודנטים, אלא גם של הצעירים וגם של מעמד הביניים", אמר לחדשות 2 באינטרנט אורי רשטיק, מיוזמי המחאה, במהלך הצעדה.

"אנחנו רוצים לגור ולעבוד בכבוד במדינה הזאת. האמירה שלנו מאוד ברורה: אתם חושבים שאתם יכולים להתייחס אלינו כמו זבל, אז אנחנו נביא לכם זבל לקריית הממשלה. קיבלנו הרבה מאוד תמיכה. כולם מבינים שזה לא רק מאבק שלנו, אלא גם של עובדי הממשלה - שצריכים לרכוש דירה לעצמם גם כן. בתכנית ראש הממשלה לא היה פיתרון אמיתי".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק