"שודדים את הקופה הציבורית ולאף אחד לא אכפת": לכל אחד מאיתנו יצא להיתקל בעבר בבעל מקצוע שהציע לנו, או שהסכים לקבל מאיתנו מזומן בתמורה להנחה, כך שרבים מאיתנו יכולים כנראה להיקרא שודדים. עבור בדיקת חדשות 2 הזמנו בעלי מקצוע - אינסטלטורים, חשמלאים ושיפוצניקים - לדירה במרכז הארץ כדי להבין האם ועד כמה זה נורמטיבי להעלים מיסים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

צמד השיפוצניקים הראשון שנתקלנו בו התבקש לתת הצעת מחיר לשיפוץ האמבטיה והשירותים. 15 אלף שקלים, זה הסכום שבו נקב השיפוצניק על העבודה. וכמה זה יעלה אם נשלם במזומן? "זה רק מזומן, מי ייתן לך לשלם צ'ק בשיפוצים?", הוא אומר. "בלי חשבונית, מזומן, 15 אלף. אם אתה רוצה עם חשבונית, גם אתה וגם אני נשלם מע"מ. מה הרווחנו?".

ובאמת, כפי שאמר השיפוצניק, ארבעה מתוך חמשת בעלי המקצוע שהוזמנו לדירה הסכימו לקבל כסף מזומן בתמורה להנחת המע"מ. אפשר לשלם את הסכום כולו במזומן, וכך בעל העסק כלל לא מדווח ולא משלם מס על העסקה, ויש המציעים לשלם סכום מופחת במזומן - וכך מדווח בעל המקצוע רק על הכנסה קטנה ומשלם בהתאם פחות מס.

עשרות מיליארדי שקלים לא נגבים

קמפיין רשות המיסים (צילום: רשות המסים)
קמפיין רשות המיסים | צילום: רשות המסים

"כ-200 מיליארד שקלים לא מדווחים ומזה אפשר גם לגזור את המיסים שהמדינה לא גובה", אומר משה אשר, מנהל רשות המיסים. "מדובר בהיקפים של עשרות מיליארדי שקלים בשנה". וזו הדרך של רשות המיסים להילחם בתופעה: בפי העם "מלשינון", או "קו הצדק" בשמו הרשמי.

ביקרנו ב"קו הצדק" יום אחרי חופשת הפסח. לעם ישראל שלא אוהב להיות פראייר הייתה דרך נפלאה לנקום בבעלי הצימרים שהעלו את המחירים לרגל החג. מאז עלה לאוויר קמפיין רשות המיסים לפני כשנה, הגיעו לקו 24 אלף פניות - מלקוחות זועמים, דרך סכסוכי גירושין ועד "שכנות טובה".

המניע לרוב הפניות ל"מלשינון" הוא נקמה. הציבור בכללותו דווקא די סלחן למי שאינו נושא בנטל המיסים כמותו. כך אישום על העלמות מס נסלח לאייל גולן. תיק שנסגר בחשד לעבירות מין כמעט איים לחסל את הקריירה שלו. "אתה רואה איך נורמות הציבור רואות בעבירות המס מעין חלק מכללי המשחק של חברה", אומר יורם גבאי, לשעבר הממונה על הכנסות המדינה באוצר.

למרות שני צדיקים שבהם נתקלנו, גם בשוק החתונות לא ממהרים להשבית שמחות ובעל האולם השלישי אליו פנינו כבר דיבר אחרת והציע הנחה תמורת תשלום במזומן. גם את השמלה הלבנה אפשר לתפור לפי מידותייך, בכסף שחור כמובן. "ברגע שיש עוד אנשים בשוק שלי שעובדים בשחור, כמעט ואין לי ברירה אלא לעבוד בשחור גם", אומר ד"ר אביחי שניר מהמכללה האקדמית נתניה וכלכלן בכיר בבית ההשקעות אינפיניטי. "השור השחור זו מערכת שמעצימה את עצמה".

43% ישתפו פעולה עם העלמת מיסים

אילוסטרציה (צילום: חדשות 2)
עשרות מיליארדי שקלים לא נגבים | צילום: חדשות 2

בסקר מיוחד שערך עבור חדשות 2 מכון שילוב מילווארד-בראון בקרב 502 נשאלים, השיבו 84% מהם שהציבור בישראל משתף פעולה עם העלמת מיסים בתמורה להנחה בעסקה. 43% מהם הצבירו כי גם הם ינהגו כך כשייתקלו בהצעה כזו. 40% אמרו כי ימליצו לחבריהם לרכוש מבעל עסק המציע הנחה תמורת תשלום במוזמן תוך העלמת מס. רק 37% ענו כי לא ישתפו פעולה עם העלמת מס מהסוג הזה.

ולמרות הנתונים האלה, 54% מהנשאלים סברו שהעלמת מס היא עבירה ככל עבירה פלילית אחרת. 28% השיבו כי זו עבירה אך ניתן להבינה בשל המיסים הגבוהים הנהוגים בישראל. 23% סברו כי ניתן להבינה בשל יוקר המחייה ו-13% מהנשאלים ציינו כי ניתן להבין העלמת מס בשל חוסר השוויון בנטל.

"אם אתה בוחן את נטל המס בישראל, היום הוא סביב הממוצע העולמי", אומר יורם גבאי, "אבל יש גם הרבה יותר תחושה שאתה לא מקבל את השירות מהמדינה ולכן אתה קצת מואס בה. גם הטענה שהמנהיגים מושחתים יוצרת תחושה שאם הם עושים את זה, אז גם לי מותר, לפחות בשוליים".

"בסופו של דבר, יש רווח קטן ומיידי בעסקה הנקודתית והמחיר יירד, אבל בסך הכל הנטל יעלה", אומר מנהל רשות המיסים, "בין אם כי יצטרכו להעלות מיסים כדי לגבות אותם או בין אם לא יורידו מיסים". אולי הציבור כבר לא מאמין שאם נשלם יותר גם נקבל יותר. בואו נודה על האמת, כבר שבענו מהבטחות על הורדת מיסים ושוויון בנטל. כיום, הדבר הכי ישראלי כנראה הוא להוריד בעצמך את הנטל ממך.