מה עובר על אירופה? ארצות הברית עוקבת בדאגה אחר המשבר הכלכלי הגובר ביבשת האירופית. נשיא ארצות הברית ברק אובמה התקשר אמש לקנצלרית גרמניה אנגלה מרקל והביע בפניה את דאגתו מהמשבר הכלכלי, לאחר שדירוגי האשראי של יוון, פורטוגל וגם ספרד הורדו בשל חובותיהם.

השיחה מאובמה היא עוד נדבך בלחץ המופעל על מרקל להוביל את חבילת הסיוע ליוון שזקוקה לסכום של יותר ממאה מיליארד יורו.

עדיין בגבולות אירופה

נכון לעכשיו המשבר הוא עדיין בעיה אירופית ולא מעבר לכך. אותן מדינות מועדות לפורענות סובלות מחוב גבוה, צמיחה נמוכה ואבטלה גבוהה. עם זאת, העולם צריך לדאוג שלא יהיה אפקט דומינו כי אם האפקט יתממש - זו תהפוך להיות בעיה כלל עולמית. האיחוד האירופי יצטרך להחליט אם הוא מסתכן בקריסה של יוון, או מנסה לסייע ליוון ומגיש לה חבל הצלה.

יום אחרי יוון ופורטוגל, אמש הורידה סוכנות דירוג האשראי S&P גם את דירוגה של ספרד ל-"AA" מ-"+AA" ואופק הדירוג - שלילי. "אנו מאמינים כעת כי הכלכלה הספרדית התרחקה מצמיחה כלכלית וכי היא צפויה להתארכות התקופה בה תפגין ירידה בפעילות ביחס למה שחשבנו קודם לכן" נאמר בהודעת סוכנות הדירוג.

"אנו צופים כעת כי התמ"ג בספרד יהיה 0.7% בממוצע שנתי בין השנים 2011-2016, זאת לעומת ההערכות הקודמות לצמיחה ממוצעת בתוצר בשיעור של 1% בשנה"

החובות בסקטור הפרטי, אשר מהווים 178% מהתמ"ג, חוסר גמישותו של שוק העבודה הספרדי בנוסף על היקף נמוך של יצוא מהמדינה מכבידים על הצמיחה של הכלכלה הספרדית.

נציין כי דירוג החוב של ספרד בשתי סוכנויות הדירוג הבינ"ל המובילות, מוד'יס ופיץ' הוא מושלם - טריפל A.

על רקע הורדת הדירוג נפלה הבורסה הראשית של מדריד בכ-3% והאירו נופל לשפל של שנה ונסחר ברמה של 1.315 דולר לאירו.