משרד האוצר, ארכיון (צילום: פלאש 90)
משרד האוצר, ארכיון | צילום: פלאש 90

רגע לפני שמחשבים את עלויות מבצע "צוק איתן" למשק הישראלי, ועוד לפני תחילת הדיונים על התקציב לשנת 2015, מפרסם היום (ג') מבקר המדינה יוסף שפירא דוח חמור המותח ביקורת על התנהלות משרד האוצר, שבו נחשפים ליקויים משמעותיים על אופן גיבוש התחזיות לתקציב בשנים האחרונות. הדוח מתייחס להתנהלות בתקופה שקדמה לכניסת שר האוצר הנוכחי יאיר לפיד לתפקידו.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

משרד המבקר התמקד בבדיקתו באופן קביעת תחזית ההכנסות לצורך הכנת התקציב בשנים 2011 ו-2012 והטיפול בגירעון לקראת סוף כהונתו של השר הקודם יובל שטייניץ. שנת 2012 הסתיימה בגירעון תקציבי של 39 מיליארד שקלים במקום 18 כפי שהראתה התחזית. בשנה זו אושר לראשונה תקציב דו שנתי, בצל מחאה חברתית על יוקר המחיה בקיץ 2011.

"נמצאו ליקויים רבים בהכנת התחזית להכנסות המדינה ממסים. נוצר גידול זוחל בתחזית ללא הסבר מניח את הדעת וייתכן שהדבר גרם להגדלת הגירעון", קבע המבקר בדוח החמור. שפירא הוסיף כי "משרד האוצר לא עושה אומדן להסתברות של טעויות לתחזית".

שטייניץ, ארכיון (צילום: רויטרס)
השר לשעבר שטייניץ, ארכיון | צילום: רויטרס

שפירא מתח ביקורת גם על דרך קבלת ההחלטות בדרג המקצועי במשרד האוצר. "למשרד האוצר אין נהלים הקובעים איך מכינים את תחזית ההכנסות, מי אחראי לכך ומי הגורם המאשר. חלוקת הסמכויות במשרד לא ברורה", כתב. המבקר המליץ להכין תחזיות באופן סדור ולקבוע נהלים במשרד האוצר, ולחזק את אגף הכלכלן הראשי. כמו כן המליץ להסדיר את חלוקת הסמכויות במשרד בין המנכ"לית לראשי האגפים.

שטייניץ: "במבחן התוצאה - היתה הצלחה"

"הכנת תחזית הכנסות נאותה ועמידה ביעד ההוצאה העתידי חיוניים לשמירה על חוסנה הכלכלי של המדינה ועל קיימות פיסקאלית למען הדורות הבאים", כתב שפירא. "למרות חשיבותה הרבה של תחזית הכנסות המדינה, נמצאו ליקויים רבים בהכנת תחזית ההכנסות לשנים 2011 ו-2012 ובגיבושה, שייתכן שתרמו לחלק מהסטייה בפועל מהתחזית ולחריגה מן הגירעון המתוכנן. נמצאו ליקויים גם בתהליכי קבלת החלטות, בתיעוד שלהם, ובשקיפות נתוני הגירעון לציבור".

מבקר המדינה, יוסף שפירא (צילום: חדשות 2)
מבקר המדינה יוסף שפירא | צילום: חדשות 2

השר שטייניץ השיב לביקורת והודה כי אכן קיים קושי מבני במשרד האוצר, אותו הוא החל לפתור, לדבריו, במהלך כהונתו. "המדיניות הכלכלית בשנת 2012, שעליה בעיקר נסוב הדוח, היא במבחן התוצאה הצלחה ברורה וחד משמעית, למרות הפרמטרים הבעייתיים והמכבידים: המשכו של המשבר הגלובלי בעולם, החולשה החמורה באירופה, והיעלמותו הפתאומית והבלתי צפויה של הגז הזול כמקור אנרגיה במדינת ישראל", כתב שר האוצר לשעבר.

המבקר שפירא אף התייחס לתקרית שאירעה במליאת הכנסת בחודש אוקטובר 2012, שבה חבר הכנסת שאול מופז (קדימה) חשף לראשונה את הבור התקציבי שנוצר וביקר את מדיניות ראש הממשלה ושר האוצר. השר שטייניץ נראה אז מלגלג וקרא לעברו: "איזה 40 מיליארד שקלים? מאיפה הבאת את המספר הזה".