בנק ישראל מגלגל הערב את האחריות לזינוק במחיר המשכנתאות - אל משרד השיכון. "הבעיה היא לא מחירי המשכנתאות, כי אם מחירי הדירות", אומר המפקח על הבנקים רוני חזקיהו בראיון מיוחד למהדורה המרכזית. "כדי לפתור את הבעיה הזו יש לפתור את ההיצע בשוק הנדל"ן. אני קורא למשרד השיכון ולשאר הגורמים לנקוט צעדים מתאימים בנושא".

"נקטנו כבר צעד בכיוון קבוצות הרכישה בתחילת השנה, ולאחר מכן צעד נוסף בסביבות חודש יוני השנה", אמר חזקיהו. "שרשרת הצעדים הזו, בנוסף לצעד שביצענו היום, ממתנים את הביקוש בשוק הדירות". לדבריו "ישנם צעדים ורעיונות רבים שנשקלים במשרדי הממשלה" והוא הביע תקווה שאותם "צעדים יצאו לפועל בהקדם האפשרי".

"זה לא בלתי אפשרי לקחת משכנתא", הדגיש חזקיהו. "עדיין אפשר לקחת משכנתא, פשוט ייקרנו קצת את הריבית. סביבת הריבית עדיין מאוד נמוכה, ומי שציפה שהמחירים יישארו ככה - טעה". המפקח על הבנקים שב והביע תקווה כי "תוצאות בעניין הביקוש בשוק הנדל"ן נוכל לראות כבר בחודשים הקרובים".

המדריך המלא: תקנות המשכנתא החדשות

מי יפסיד מהתקנות החדשות? (צילום: חדשות2)
מי יפסיד מהתקנות החדשות? | צילום: חדשות2

הערב הטיל נגיד בנק ישראל בשוק הנדל"ן והודיע על ייקור דרמטי של המשכנתאות. המפקח על הבנקים רוני חזקיהו הוציא הערב, יחד עם החלטת הריבית, טיוטת הנחיות להתייעצות בנושא התפתחויות בסיכונים בגין הלוואות לדיור.

על פי התקנות החדשות, בהלוואות שמעל 800 אלף שקל בהן מרכיב הריבית המשתנה הוא לפחות 25% (כמעט כל ההלוואות החדשות בשוק) ושיעור המימון שנלקח הוא 60% ומעלה (הלוואות במינוף גבוה) -הבנק יצטרך להקצות הון של 100% במקום 35%. הנחייה דומה שניתנה בפברואר ריסקה את טרנד קבוצות הרכישה.

"זו החמרה משמעותית במימון המשכנתאות ומשמעותה ייקור של הריבית בלפחות אחוז שלם", אומר בנקאי בכיר. הקצאת הון של 100% משמעותה שהבנק יתייחס להלוואת משכנתא כאילו נתן אשראי עסקי ולא אשראי קמעונאי ויתמחר בהתאם את הריבית ללווה. ההנחייה לא תחול על הלוואות של זכאי משרד השיכון או על הלוואות הנמוכות מ-800 אלף שקל.

מתי יוצאת לפועל ההחלטה?

ההנחייה היא מיידית, ורלוונטית לכל נוטלי המשכנתאות מהיום ואילך. מי שלקח כבר משכנתא עד היום - אין ההחלטה נוגעת אליו.

מה תוכן ומשמעות הנחייה?

בפועל, לא הורה הנגיד על העלאת הריבית, כי אם על העלאה נקודתית של הריבית על חלק מהמשכנתאות. מי שלוקח הלוואת משכנתא הנאמדת בסכום הגבוה מ-800 אלף שקלים, לרכישת נכס שערכו הוא לפחות מיליון ו-300 אלף שקלים. מי שייקח את ההלוואה הזו, מורה הנגיד להעלות לו את הריבית בין חצי אחוז לאחוז שלם.

מדוע הנגיד מבצע את הצעד הזה?

ההוראה הזו של הנגיד מתבצעת בשל "חגיגת המשכנתאות" בשנתיים האחרונות במשק. זאת, בשל הריבית הנמוכה עליה שמר אותו הנגיד. הודות לריבית הנמוכה, לקחו עוד ועוד זוגות הלוואות לרכישת נכס, מבלי לקחת בחשבון שההחזר החודשי עלול לעלות פתאום באופן דרמטי. גם הבנקים לא העניקו לכך תשומת לב מספקת. במהלך הזה מבקש פישר לומר, כי הוא שם למעשה סוף ל"חגיגה".

מטרת המהלך היא לדאוג ליציבות של הבנקים - אך במקביל מנסה הנגיד להשיג הורדה של מחירי הנדל"ן בשוק: אם יהיה קשה יותר לקחת משכנתא, יירד הביקוש לדירות ואז מחירי הנדל"ן יירדו בהדרגה. בצעד הקודם שלו הנגיד לא הצליח - אולי בצעד הזה הוא יצליח.

רוצים לקבל עוד עדכונים שוטפים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק