הכנסה בסיסית לכל אזרח זה רעיון שדנים עליו כבר עשרות שנים באקדמיה ובפוליטיקה אך מעולם עוד לא יצא לפועל בישראל. לפי הרעיון כל אזרח במדינה יקבל קצבה חודשית קבועה שאיננה קשורה למצבו. כך יבוטלו למעשה כל הקצבאות שניתנות היום כגון קצבת זקנה, נכות ואבטלה ובמקרה של מצוקה כלכלית תעמוד ברשותו של אותו אדם הכנסתו הבסיסית.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

תומכי המהלך טוענים שכך כל אזרח במדינה יידע שיש לו רשת ביטחון ואף סבורים שמהלך כזה יחסל את הבירוקרטיה הסבוכה סביב סוגי הקצבאות השונים. המתנגדים טוענים כי המהלך יעלה המון כסף למדינה, לא יעודד אנשים לצאת לעבוד ויאפשר פחות תמיכה באלו שזקוקים באמת לעזרה.

בשנה שעברה נערך בשוויץ משאל עם על מודל כזה שנדחה ברוב גדול. בהולנד מתקיים ניסוי כזה באופן מקומי, במספר ערים בלבד. בנוסף באפריקה, הודו ונורווגיה מתגבשים מהלכים בכיוון וניסויים דומים.

לאחרונה הביטוח הלאומי פרסם בדוח השנתי סקירה מרחיבה על הרעיון והשלכותיו במדינת ישראל. על פי החישוב שהובא בדוח ולפיו כל אדם בוגר יקבל קצבה של שלושת אלפים שקלים זה יעלה לקופת המדינה 193 מיליארד שקלים - כמעט חצי מתקציב המדינה השנתי. גם אם מבטלים את ההוצאות מקופת המדינה על שאר הקצבאות המשולמות היום, שהרי מהלך כזה עתיד לגרום לביטולן, עדיין מדובר בסכום של כ-137 מיליארד שקלים - מה שהופך את המהלך בישראל ללא ממש מציאותי.