שטר ה-100 החדש (צילום: בנק ישראל)
שטר ה-100 החדש | צילום: בנק ישראל

על רקע המחלוקת סביב היעדרם של אישים מזרחים ונשים על שטרות הכסף החדשים, דוח מבקר המדינה שמתפרסם היום (רביעי) מעלה סימני שאלה קשים לגבי תהליך בחירת הדמויות שיופיעו על גבי השטרות. הדוח חושף כי הוועדה שדנה בדמויות קיבלה את ההחלטה על זהות ארבעת המשוררים, שעוררה סערה בקרב הציבור, כלאחר יד - ומבלי שקיימה על כך דיון מעמיק.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

בשנת 2006 החליט בנק ישראל על החלפת סדרת השטרות בישראל. לאחר קיום סדרת דיונים פנימיים בבנק ישראל, בישיבתה ממאי 2009 המליצה ועדת טירקל כי על גבי השטרות החדשים יופיעו דמויותיהם של בנימין זאב הרצל, דוד בן גוריון, מנחם בגין ויצחק רבין שהוצעו על ידי הנגיד דאז.

שטר ה-20 החדש (צילום: בנק ישראל)
ה-20 החדש, עם דיוקנה של רחל המשוררת | צילום: בנק ישראל

כך נבחרה במפתיע ההצעה הבודדת

יו"ר הוועדה ציין אז בישיבה כי "ישנה חשיבות עליונה להיותם של האישים מבין אבות המדינה והחותמים על הסכמי השלום". בעקבות ההמלצה, המועצה המייעצת אישרה את הדמויות. אלא ששר האוצר דאז התנגד לדמויות שנבחרו וגם בציבור נשמעו קולות המתנגדים להחלטה, ובשל כך הוצע כי סדרת השטרות תוקדש להנצחת זכרם ופועלם של אנשי תרבות ורוח.

בשתי ישיבות נוספות שקיימה הוועדה ביוני וביולי 2010 המשיכו חברי הוועדה בדיונים לגבי סוג הדמויות שיופיעו על גבי השטרות - מדינאים או אנשי רוח. כחודש לאחר מכן, המליצה הוועדה לשנות את הדמויות המקוריות ולבחור בדמויות: רחל המשוררת, שאול טשרניחובסקי, לאה גולדברג ונתן אלתרמן.

לבסוף קיבל הנגיד את המלצת הוועדה ובאפריל 2011 הביא לאישור הממשלה את דמויותיהם של ארבעת המשוררים. עם זאת, מהדוח עולה כי כלל לא התקיים דיון לגבי זהות הארבעה, והם נבחרו על-פי הצעה בודדת של אחד מחברי הוועדה. 

מבקר המדינה, השופט (בדימוס) יוסף שפירא (צילום: פלאש 90, חדשות)
מבקר המדינה יוסף שפירא | צילום: פלאש 90, חדשות

"מעיון בפרוטוקולים של ועדת טירקל עולה כי לאחר דיונים רבים הגיעה הוועדה להסכמה שאנשי רוח יחליפו את המדינאים על גבי השטרות, אחד מחברי הוועדה הציע את שמות ארבעת המשוררים שלדעתו דיוקניהם צריכים להופיע על השטרות", קבע מבקר המדינה, השופט בדימוס יוסף שפירא. "הצעתו התקבלה ללא דיון מעמיק בחלופות אחרות".

ליקוי נוסף עליו מצביע המבקר בהקשר זה הוא שבשום שלב לא נעשתה פנייה לציבור על מנת לשתף אותו בתהליך ולאפשר לו להציע רעיונות לדמויות אחרות, שעשויות גם כן להיות ראויות להופיע על גבי השטרות. "בשל החשיבות הציבורית והחברתית שיש לבחירת הדמויות הציבוריות שדיוקניהם יופיעו על השטרות, יש מקום שבנק ישראל ישקול לקיים גם הליך המאפשר לציבור להתייחס להצעות שעל הפרק", הוסיף המבקר.