היסטוריה: ישראל תייצא גז לאירופה‎ (צילום: פלאש 90 - משה שי, חדשות)
הדיון על הגז בוועדת הכלכלה התלהט | צילום: פלאש 90 - משה שי, חדשות

חילופי האשמות בוועדת הכלכלה: הרוחות התלהטו היום (ראשון) במהלך דיון על מתווה הגז המתגבש אותו יזם יו"ר ועדת הכלכלה ח"כ איתן כבל (המחנה הציוני). "אעשה הכול כדי להפיל את המתווה אם אחליט שהוא לא הטוב ביותר", טען כבל שגרר תגובות חריפות מימין. ח"כ דוד ביטן מהליכוד מיהר להגיב ואמר: "המתווה כבר הוכרע, אין לכם איך לעשות בו שינויים".

 רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מספר ימים לפני התכנסות הוועדה הבוקר, הודיע חבר הכנסת כבל כי "אעשה הכול על מנת למנוע את המתווה, אם ימצא שהוא לא הטוב ביותר עבור עם ישראל". כבל אף ציטט בדבריו את שר האוצר משה כחלון שהתראיין לתוכנית "אולפן שישי", וטען כי המתווה "אינו הטוב ביותר עבור אזרחי ישראל".

יו"ר הוועדה התחיל את ההתייעצות כשהפנה אצבע מאשימה כלפי הממשלה וטען כי היא האחראית לעיכובים באישור המתווה. "אתם אלה שעיכבו את התהליך", האשים ח"כ כבל. "השר דרעי סירב לחתום על סעיף 52 והעביר את הסמכויות לראש הממשלה - שהפך להיות גם שר הכלכלה. כשלא רוצים משהו באמת, אז זה יוצא עקום, חסר ולא רציני".

אין תמונה
ח"כ כבל: "אפיל מתווה שאחשוב שהוא לא טוב"

חבר הכנסת  ביטן מיהר להגיב ותקף את כבל. "אין לוועדת הכלכלה ולא ליו"ר שלה איך להשפיע על מתווה הגז", טען. "להתחיל סוג של ועדת חקירה עכשיו זה לא במקום". הוא הוסיף כי מתווה הגז כבר הוכרע בכנסת ולא ניתן להכניס בו כעת שינויים. "אם אתה רוצה לעשות ישיבה תיאורטית על מתווה הגז תעשה, אבל הדיון צריך להיות תמציתי", הטיח ביטן ביו"ר הוועדה.

חבר הכנסת דב חנין (הרשימה המשותפת) טען כי אין שום הצדקה לחתום על סעיף 52 לחוק ההגבלים העסקיים, שתכליתו מעקף סמכותו של הממונה מסיבות ביטחוניות ומדיניות. "אני מתפלא על דבריו של ח"כ ביטן", אמר ח"כ חנין. "אין טעמים ביטחוניים ומדיניים שמצדיקים את עקיפת הממונה, אבל יש סכנות שיקום מונופול ויש סכנה לפגיעה בדמוקרטיה".

חברת הכנסת תמר זנדברג ממרצ תמכה בעמדתו של חנין ואמרה: "יש כאן סימן שאלה זוהר ומהבהב על עצם ההליך של הפנייה לסעיף 52. אנחנו לא ניתן לחברי הקואליציה להחליק את הנושא".

ינון מגל (צילום: פלאש 90 / מרים אלסטר, חדשות)
ח"כ מגל: "הדיון הוא מניפולציה של השמאל" | צילום: פלאש 90 / מרים אלסטר, חדשות

חברי הכנסת מהימין מיהרו לגונן על המתווה ותקפו את אנשי האופוזיציה. ח"כ ינון מגל (הבית היהודי) טען כי הדיון בוועדה הוא מניפולציה של השמאל הקיצוני נגד הימין. "יש הצבעה, יש רוב, והרוב קבע", אמר מגל. "זה לא תמיד צריך להיות שהשמאל ינצח".

ח"כ סתיו שפיר (המחנה הציוני) הגיבה לדבריו של איש "הבית היהודי" וטענה: "יש פה הסכם מסריח שאף אחד לא מבין איך הוא נחתם. הימין שלא מוכן לוותר על אף פיסת אדמה בארץ ישראל מוכן פתאום לוותר על משאבים יקרים למען מיליארדרים אמריקאים?"

סתיו שפיר (צילום: פלאש 90, חדשות)
"יש פה הסכם מסריח", ח"כ שפיר | צילום: פלאש 90, חדשות

ח"כ שלי יחימוביץ' תקפה גם היא את הנסיבות שבגינן הוחלט לעקוף את סמכותו של הממונה על ההגבלים ואמרה: "צריך לבחון באופן יסודי מה הוביל למסקנה שהנסיבות הביטחוניות ומדיניות גוברות על הנסיבות הכלכליות, חברתיות ועסקיות". לטענת יחימוביץ' הנושא המרכזי שעומד בבסיס השיקולים הם היחסים עם מצרים ותו לא.