על רקע המחאה הנמשכת והביקורת הציבורית, התייצב הבוקר (שלישי) ראש הממשלה בנימין נתניהו בוועדת הכלכלה כדי להגן על מתווה הגז מעורר המחלוקת. עדותו של נתניהו היא חלק מהליך ההתייעצות שלו הוא מחויב על פי החוק - לפני שיאשר את ההסכם ויעקוף את הממונה על ההגבלים באמצעות סעיף 52. "אספקת הגז היא יסוד מוצק בביטחון הלאומי שלנו", אמר נתניהו והדגיש: "שבירת המונופולים והקרטלים זה דבר שחרטתי על דגלי".

דברי נתניהו על מתווה הגז: מה נכון, מה לא נכון, ומה בערך?

יו"ר הוועדה ח"כ איתן כבל (המחנה הציוני) פתח את הדיון וקרא לראש הממשלה: "אני מפציר בך לא לשאת את שם הביטחון לשווא. אין צידוק אמיתי לעשות שימוש בסעיף 52, אל תיתן את ידך למה שנראה כקומבינה עגומה. ברור לי שראש הממשלה הבא והכנסת הבאה יהיו חייבים לבטל את ההסדר".

ועדת הכלכלה, הבוקר (צילום: דוברות ועדת הכלכלה)
נראים מרוצים, נתניהו ושטייניץ | צילום: דוברות ועדת הכלכלה

כבל פנה לנתניהו ואמר לו: "פעם נשאת אדוני ראש הממשלה את נס התחרות, ואילו כעת אתה מקדם מונופול. על פי כל המומחים שהופיעו בפנינו, המתווה הנוכחי מנציח מונופול בהליך חריג וקיצוני שטרם נעשה כמותו במדינת ישראל".

נתניהו הבהיר בפתח דבריו כי הוא מתמקד בדיון בשאלות לגבי האינטרסים הביטחוניים ומדיניות החוץ של ישראל. "אנחנו הולכים להבטיח את הביטחון האנרגטי של מדינת ישראל. כל מדינה תלויה באספקה סדירה של אנרגיה".

מחאה מול הכנסת במהלך הדיון (צילום: חדשות 2)
מחאה מול הכנסת במהלך הדיון | צילום: חדשות 2

הוא הסביר כי תקיפות מסוגים שונים נגד מערך אספקת הגז, שהופך להיות המערך העיקרי לייצור החשמל, יגרמו לפגיעה ממשית ביכולות הביטחוניות של ישראל והזכיר כי נעשו ניסיונות לפגוע עם טילים בתחנות כוח - תרחיש שלדבריו יכול להיות גם במקרה של אסדות הגז. "הבטחת מערך אספקת הגז, הכרחי לקיומה הסדיר של המדינה כמו כל מדינה מודרנית", אמר ראש הממשלה. "ייעדנו השקעה של 3 מיליארד שקל, קודם כל לייצר את התשתית ואז חצי מיליארד שקל כדי להגן על המים הכלכליים של המדינה".

לאחר מכן דיבר נתניהו על הצורך בעצמאות אנרגטית שתמנע מישראל לחצים בינלאומיים. "היכולת שלנו לייצא גז מעצים את יכולותיה של מדינת ישראל, נותן לנו בסיס הרבה יותר חזק והופך את המדינה הרבה יותר חסינה ללחצים בינלאומיים", טען. "שיתוף פעולה, הכוונה לקנות גז על ידי המצרים האירופאים והירדנים, ללא ספק יחוזקו את ישראל. המשוואה ברורה - עוצמה אנרגטית = פחות התערבות בינלאומית".

ביבי בוועדת הכלכלה (צילום: עמליה דואק, חדשות 2)
הדיון בוועדת הכלכלה | צילום: עמליה דואק, חדשות 2

בהקשר זה התייחס ראש הממשלה למשבר מול המצרים בנושא אספקת הגז, שהודיעו כי בעקבות ההחלטה כי עליהם לשלם 1.7 מיליארד דולר לחברת החשמל הישראלית לא יקנו גז מישראל, ואמר: "ביממה האחרונה סיכמתי עם ממשלת מצרים שאשלח שליח מיוחד לקהיר כדי לקיים דיון ולהשיג פתרון לאתגר שנוצר. מאמין שיושג פתרון שכזה לאור האינטרסים של שני הצדדים".

נתניהו דחה את הטענות נגד מתווה הגז בדבר יצירת מונופול: "שבירת המונופולים והקרטלים זה דבר שחרטתי על דגלי. זה דבר שאני מאמין בו. שברנו את המונופול על המט"ח, עשינו רפורמות עצומות בתחבורה, בבנקים באשראי, בפנסיות, בתעופה, ברכב בתקשורת. אני מחויב לתחרות".

פעילי המחאה צופים בדיון על מסך מחוץ לכנס (צילום: יובל קמינצ'יק)
פעילי המחאה צופים בדיון על מסך מחוץ לכנס | צילום: יובל קמינצ'יק
"ניצחון על השחיתות" (צילום: מגמה ירוקה)
מפגינים הבוקר נגד מתווה הגז מול בית רה"מ | צילום: מגמה ירוקה

"המתווה המוסכם יכול להביא שחקנים נוספים, לפתח את לוויתן וכריש-תנין, זה עדיף על האופציות האחרות ואם מדברים על תחרות אני מאמין שזה המתווה היחיד שבה בחשבון", סיכם נתניהו את דבריו. "כיוון שהזמנתם אותי קודם כראש ממשלה לדבר על שיקולי הביטחון והחוץ, אלה מחייבים אותנו ליתירות של עוד שדות ואסדות. אני מאמין שהמתווה הוא חיוני לעתידה של מדינת ישראל".

ראש הממשלה התריע על כך שחברות זרות יימנעו מהשקעות בישראל ואמר: "אף אחד לא בא לישראל ובשיח הבינלאומי - העסקי והממשלתי - ישראל הופכת למדינה של אובר רגולוציה, של פוליטיזציה, של אנטי פיתוח תשתית עסקית. לא באים להשקיע כאן". לטענתו, המתווה שגובש יעודד משקיעים לחפש ולמצוא מצבורי גז נוספים.