"תוקפים את רה"מ עבור מיתוג עצמי". ארכיון (צילום: קובי גדעון / לע"מ)
סיבה לדאגה. לפיד ונתניהו | צילום: קובי גדעון / לע"מ

חדשות מדאיגות לכלכלה הישראלית: חברת דירוג האשראי פיץ' הורידה את תחזית האשראי של ישראל מ"חיובית" ל"יציבה". עם זאת, דירוג האשראי עצמו לא נפגע ונותר ברמה A. בתחילת השבוע פורסם כי לראשונה מזה חמש שנים - כלכלת ישראל התכווצה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

באוצר הסבירו כי פירוש התחזית הוא שחברת האשראי אינה צופה עלייה בדירוג של המדינה בשנה הקרובה. בדברי ההסבר להחלטת הדירוג ציינו האנליסטים את ההוצאות הביטחוניות הגבוהות שנגרמו עקב מבצע "צוק איתן" ואת השפעתן על המסגרת הפיסקאלית בשנים 2015-2014.

נוסף על כך, ציינה חברת הדירוג את העלייה ביעדי הגרעון לשנים הקרובות לפי המתווה החדש. עוד מצוין בדוח כי העימות עם חמאס והקיפאון בתהליך השלום מדגישים את הסיכונים הגיאופוליטיים המגבילים את דירוג האשראי של ישראל וכוללים גם את המתיחות עם אירן והסכסוך בסוריה.

עם זאת, בפיץ' מציינים לטובה את מבנה החוב הממשלתי וכן את הגמישות המימונית של הממשלה המתאפשרת הודות לשוק מקומי עמוק ונזיל, גישה לגיוס הון זר בשווקים הבינלאומיים ובאמצעות ארגון הבונדס.

האנליסטים אף מציינים כי ננקטים צעדים אקטיביים על מנת להתמודד עם חולשות מבניות במשק. שיעור התעסוקה בקרב גברים חרדים ונשים ערביות עלה (לרמה של 30.5% ו-44.5% בשנת 2013, מרמה של 23.4% ו-40.4% בשנת 2008 בהתאמה) בין היתר הודות ליוזמות של הממשלה, והביא למניעת אינפלציה בשכר במשק.

בעקבות הורדת תחזית הדירוג מתח יו"ר האופוזיציה יצחק (בוז'י) הרצוג ביקורת על הממשלה. "העולם מבין את מה שאזרחי ישראל מרגישים כל יום על בשרם - הכלכלה שמנהלים נתניהו ולפיד תקועה. התקציב שמגישים השניים יוביל להמשך ההידרדרות הכלכלית".

בתחילת השבוע פרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה נתונים מהם עולה כי לראשונה מאז הרבעון השלישי של שנת 2009, כלכלת ישראל רושמת צמיחה שלילית. התמ"ג ברבעון השלישי של השנה ירד ב-0.4%, וזאת בשל נזקי מבצע "צוק איתן".